Hvorfor blir man avhengig av rusmidler?

Hvorfor blir man avhengig av rusmidler?

Hvorfor blir man avhengig av rusmidler?

Å være avhengig betyr for de aller fleste å være så opphengt i noe, at du ikke klarer deg uten det. Dette er en enkel forklaring eller definisjon, og viser hvordan vi bruker ordet avhengighet i vår daglige tale. Men det å være avhengig er så mye mer enn bare en enkel forklaring.

For hvorfor blir man avhengig av rusmidler? Så avhengig at man ofrer alt verdslig gods og gull for å oppleve rusen? I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på årsaker til rusavhengighet. Vi skal se på hva som skjer i kroppen og i hjernen når rusen tar overhånd. Rusmisbruk og årsaker til dette er viktig å forstå for å kunne se hvor avhengighet kommer fra.

Gamle tanker om årsaker til avhengighet

Tidligere regjerte det et veldig simpelt og forenklet blide av hva avhengighet var. Det å bli avhengig av noe var konsekvensen av å ha gjentatt en handling eller inntatt rusmidler mange nok ganger. Dette førte til et bilde av avhengige som viljesvake mennesker. Hadde de bare hatt litt mer vilje og rutine, ville ikke avhengighet vært noe problem.

60-tallets forskning ga oss et bilde av at den avhengige valgte rusen fremfor sunnere alternativer. I eksperimenter som ble gjennomført, ble rotter plassert i individuelle bur. Forskerne ga dem valget mellom vann med heroin og vanlig vann.

Rottene i disse eksperimentene valgte konsekvent rusen. Noen av de isolerte rottene ble så avhengig av stoffet, at de glemte alle andre viktige grunnleggende behov for å overleve. Det eneste som ble viktig for dem, var å få i seg mer heroin.

Konklusjonen av disse eksperimentene var at tilgjengeligheten var den grunnleggende faktoren bak avhengighet. Hadde rottene tilgang på rusmidler, ville de velge det. Det ble trukket en direkte parallell til mennesker på grunn av vår genetiske likhet med rotter.

Hvorfor blir man avhengig av rusmidler?

Holder den tidlige 60-tallsforskningen som forklaring på hvorfor man blir avhengig av rusmidler? Nei, absolutt ikke! Et berømt eksperiment kalt ‘The Rat Park Experiment’ la grunnlaget for avhengighetens natur, slik den er mest kjent for oss i dag.

Dette eksperimentet ble utført på 70-tallet, men funnene er like gjeldende i dag. The Rat Park Experiment’ utfordret 60-tallets forskning og funn, ved å legge til sosiale aspekter. Rotter, som mennesker, er sosiale vesener.

Forskerne bak eksperimentet ville se om frie og sosialiserte rotter i en park velger annerledes enn isolerte rotter i individuelle bur. Valgene de frie rottene i rotteparken gjorde ble sammenliknet med valgene som rotter i bur gjorde, i samme eksperiment.

Funnet var entydig og slående: de frie rottene som var sosiale, valgte bort stoffene i mye høyere grad enn de isolerte rottene. Dette viser at sosial isolasjon kan være en veldig viktig faktor når det kommer til utviklingen av rusavhengighet.

Meld deg på gratiskurs i 5 vanlige tegn på rusmisbruk

Piller kan være avhenigghetsskapende og årsaken til hvorfor man blir avhengig av rusmidler

Forskning på rusmisbruk og årsaker gjøres fortsatt

Det forskes fortsatt på avhengighetens opphav. Ny forskning har vist at hjernen endres etter hvert som man blir rusavhengig. Dette gjelder både aktiviteten i hjernen og strukturen på hjernen. Avhengigheten skaper nye forbindelser i hjernen som gjør at hjernen får en ny måte å fungere på.

Eksempler på strukturelle og aktivitetsknyttede endringer som skjer i hjernen på en som er rusavhengig er:

  • Endringer i evne til tilknytning
  • Endringer i evne til læring
  • Endringer i evne til kontroll
  • Endringer i forhold til emosjonsregulering
  • Endringer i forhold til bedømmelser

Den største endringen i hjernen til rusavhengige er endringene som skjer i belønningssystemet. Dette systemet kalles det mesolimbiske systemet eller nucleus accumbens. I denne delen av hjernen er nevrotransmitteren dopamin en viktig faktor.

Dopamin kalles ‘lykkeutløseren’ og når det frigis, føler folk seg lykkelige og tilfredse. Dopamin kan frigjøres av både forelskelser, trening, suksess eller andre faktorer som oppleves som fordelaktige for oss.

Rusavhengighet oppstår blant annet fordi belønningssenteret i hjernen stimuleres ekstremt intenst ved rus. Dette forteller hjernen din at bruk av rusmidler er en god aktivitet som burde gjentas.

Dagens samfunn tar også en titt i livets bakspeil for å undersøke mulige årsaker til rusavhengighet. Store skader og traumer i barndommen kan sette så dype spor at personen utvikler komplekse psykologiske vanskeligheter.

Vanskelighetene eller symptomene kan komme til uttrykk som rusavhengighet. Rusen kan være en metode å dekke over sjelelige sår på, en flukt fra livet og en måte å føle seg bra igjen.

Ingen vet avhengighetens egentlige opphav

Det å kunne gi et enkelt svar på hva avhengighet er, er så å si umulig. For hvorfor blir man avhengig av rusmidler, mens andre ikke har den samme tendensen? Ligger alle svar i sosiale ferdigheter og unngåelsen av sosial isolasjon?

Det viktigste når det kommer til årsaker til avhengighet er å ikke ha et forenklet bilde av hva dette er. Det kommer stadig ny forskning som forsøker å forklare hva avhengighet er og hvorfor man blir avhengig av rusmidler.

Årsaker til avhengighet går ikke på viljestyrken til den enkelte. Avhengighet betegnes i dag som en sykdom, og kan dermed behandles.

For å nå ut til den enkelte som sliter med avhengighet, må vi ha et samfunn som verdsetter åpenhet og aksept når det kommer til avhengighet. Mange kan føle stor skam rundt egen avhengighet. Denne skammen kan opptre som en mur mellom den avhengige og hjelpen som står og venter.

Det finnes mange alternative former for hjelp og terapi som er lett tilgjengelig i dag. Online terapi, gruppeterapi, samtalegrupper og flere andre hjelpeformer finnes kun et lite tastetrykk unna. Her kan du få hjelp til å håndtere egen avhengighet og utforske personlige grunner til at avhengigheten oppstod.

Se våre hjelpere

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten