Hvorfor blir man avhengig av rusmidler?

Hvorfor blir man avhengig av rusmidler?

Hvorfor blir man avhengig av rusmidler?

Å være avhengig betyr for de aller fleste å være så opphengt i noe, at du ikke klarer deg uten det. Dette er en enkel forklaring eller definisjon, og viser hvordan vi bruker ordet avhengighet i vår daglige tale. Men det å være avhengig er så mye mer enn bare en enkel forklaring.

For hvorfor blir man avhengig av rusmidler? Så avhengig at man ofrer alt verdslig gods og gull for å oppleve rusen? I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på årsaker til rusavhengighet. Vi skal se på hva som skjer i kroppen og i hjernen når rusen tar overhånd. Rusmisbruk og årsaker til dette er viktig å forstå for å kunne se hvor avhengighet kommer fra.

Gamle tanker om årsaker til avhengighet

Tidligere regjerte det et veldig simpelt og forenklet blide av hva avhengighet var. Det å bli avhengig av noe var konsekvensen av å ha gjentatt en handling eller inntatt rusmidler mange nok ganger. Dette førte til et bilde av avhengige som viljesvake mennesker. Hadde de bare hatt litt mer vilje og rutine, ville ikke avhengighet vært noe problem.

60-tallets forskning ga oss et bilde av at den avhengige valgte rusen fremfor sunnere alternativer. I eksperimenter som ble gjennomført, ble rotter plassert i individuelle bur. Forskerne ga dem valget mellom vann med heroin og vanlig vann.

Rottene i disse eksperimentene valgte konsekvent rusen. Noen av de isolerte rottene ble så avhengig av stoffet, at de glemte alle andre viktige grunnleggende behov for å overleve. Det eneste som ble viktig for dem, var å få i seg mer heroin.

Konklusjonen av disse eksperimentene var at tilgjengeligheten var den grunnleggende faktoren bak avhengighet. Hadde rottene tilgang på rusmidler, ville de velge det. Det ble trukket en direkte parallell til mennesker på grunn av vår genetiske likhet med rotter.

Hvorfor blir man avhengig av rusmidler?

Holder den tidlige 60-tallsforskningen som forklaring på hvorfor man blir avhengig av rusmidler? Nei, absolutt ikke! Et berømt eksperiment kalt ‘The Rat Park Experiment’ la grunnlaget for avhengighetens natur, slik den er mest kjent for oss i dag.

Dette eksperimentet ble utført på 70-tallet, men funnene er like gjeldende i dag. The Rat Park Experiment’ utfordret 60-tallets forskning og funn, ved å legge til sosiale aspekter. Rotter, som mennesker, er sosiale vesener.

Forskerne bak eksperimentet ville se om frie og sosialiserte rotter i en park velger annerledes enn isolerte rotter i individuelle bur. Valgene de frie rottene i rotteparken gjorde ble sammenliknet med valgene som rotter i bur gjorde, i samme eksperiment.

Funnet var entydig og slående: de frie rottene som var sosiale, valgte bort stoffene i mye høyere grad enn de isolerte rottene. Dette viser at sosial isolasjon kan være en veldig viktig faktor når det kommer til utviklingen av rusavhengighet.

Meld deg på gratiskurs i 5 vanlige tegn på rusmisbruk

Piller kan være avhenigghetsskapende og årsaken til hvorfor man blir avhengig av rusmidler

Forskning på rusmisbruk og årsaker gjøres fortsatt

Det forskes fortsatt på avhengighetens opphav. Ny forskning har vist at hjernen endres etter hvert som man blir rusavhengig. Dette gjelder både aktiviteten i hjernen og strukturen på hjernen. Avhengigheten skaper nye forbindelser i hjernen som gjør at hjernen får en ny måte å fungere på.

Eksempler på strukturelle og aktivitetsknyttede endringer som skjer i hjernen på en som er rusavhengig er:

  • Endringer i evne til tilknytning
  • Endringer i evne til læring
  • Endringer i evne til kontroll
  • Endringer i forhold til emosjonsregulering
  • Endringer i forhold til bedømmelser

Den største endringen i hjernen til rusavhengige er endringene som skjer i belønningssystemet. Dette systemet kalles det mesolimbiske systemet eller nucleus accumbens. I denne delen av hjernen er nevrotransmitteren dopamin en viktig faktor.

Dopamin kalles ‘lykkeutløseren’ og når det frigis, føler folk seg lykkelige og tilfredse. Dopamin kan frigjøres av både forelskelser, trening, suksess eller andre faktorer som oppleves som fordelaktige for oss.

Rusavhengighet oppstår blant annet fordi belønningssenteret i hjernen stimuleres ekstremt intenst ved rus. Dette forteller hjernen din at bruk av rusmidler er en god aktivitet som burde gjentas.

Dagens samfunn tar også en titt i livets bakspeil for å undersøke mulige årsaker til rusavhengighet. Store skader og traumer i barndommen kan sette så dype spor at personen utvikler komplekse psykologiske vanskeligheter.

Vanskelighetene eller symptomene kan komme til uttrykk som rusavhengighet. Rusen kan være en metode å dekke over sjelelige sår på, en flukt fra livet og en måte å føle seg bra igjen.

Ingen vet avhengighetens egentlige opphav

Det å kunne gi et enkelt svar på hva avhengighet er, er så å si umulig. For hvorfor blir man avhengig av rusmidler, mens andre ikke har den samme tendensen? Ligger alle svar i sosiale ferdigheter og unngåelsen av sosial isolasjon?

Det viktigste når det kommer til årsaker til avhengighet er å ikke ha et forenklet bilde av hva dette er. Det kommer stadig ny forskning som forsøker å forklare hva avhengighet er og hvorfor man blir avhengig av rusmidler.

Årsaker til avhengighet går ikke på viljestyrken til den enkelte. Avhengighet betegnes i dag som en sykdom, og kan dermed behandles.

For å nå ut til den enkelte som sliter med avhengighet, må vi ha et samfunn som verdsetter åpenhet og aksept når det kommer til avhengighet. Mange kan føle stor skam rundt egen avhengighet. Denne skammen kan opptre som en mur mellom den avhengige og hjelpen som står og venter.

Det finnes mange alternative former for hjelp og terapi som er lett tilgjengelig i dag. Online terapi, gruppeterapi, samtalegrupper og flere andre hjelpeformer finnes kun et lite tastetrykk unna. Her kan du få hjelp til å håndtere egen avhengighet og utforske personlige grunner til at avhengigheten oppstod.

Kontakt oss

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten

GRATIS KURS

«5 VANLIGE TEGN PÅ RUSMISBRUK»

Meld deg på vårt uforpliktende gratiskurs og lær deg 5 vanlige tegn på rusmisbruk og alkoholisme slik at du kan hjelpe å hindre at et rusmisbruk eskalerer.