Hva er rusmisbruk?

Hva er rusmisbruk? Rusmisbruk kommer i mange former og kan ramme hvem som helst.

Hva er rusmisbruk?

Noen ganger kan det være greit å ta en liten titt innover og kjenne etter i følelseslivet. Er jeg på rett spor? Har jeg den gode følelsen i kroppen som livet kan gi? Lever jeg på en måte som er godt for meg?

Noen mennesker opplever slike spørsmål som søkende, morsomme og gode. Andre mennesker opplever spørsmål som disse som veldig anklagende og opprivende.

De som sliter med rusmisbruk, kan være i den siste kategorien. Men hva er avhengighet og hvordan påvirker dette livet? Hva er rusavhengighet i forhold til avhengighet?

I denne artikkelen skal vi ta en titt på rusmiddelavhengighet og kle av det begrepet litt. Vi ønsker å gi deg som leser en innsikt i hva rusmisbruk er og hvordan dette kan ødelegge livet til enkeltpersoner.

Hva er avhengighet?

Menneskehjernen leter alltid etter nytelse og følelsen av belønning. Når vi mennesker finner en handling som frigjør dopamin i hjernen opplever vi lykkefølelse. Denne følelsen vil vi kjenne på igjen! Derfor tenderer vi til å ville gjenta slike handlinger.

Men hjernen klarer ikke alltid å skille god følelse med gode handlinger. Det finnes like mange triggere som det finnes hjerner i verden. Vi reagerer ulikt på den verdenen vi møter.

Noen kjente triggere er shopping, trening, rydding og spising. Ingen av disse aktivitetene er i utgangspunktet negative. Men de kan bli negative dersom personer som opplever disse aktivitetene som stimulerende og dopaminfrigjørende. Det blir for mye hvis de ikke klarer å slutte mens det fortsatt kun er bruk, og ikke misbruk.

Finnes det et bilde på avhengighet?

La oss gi deg et eksempel. Jens er glad i å shoppe. Han bruker gjerne en god tusenlapp på en genser, dersom han synes genseren er fin nok. Han opplever en god følelse når han handler klær han faktisk trenger og bruker. Men han handler sjeldent mer enn det han trenger, og behøver ikke å shoppe for å få lykkefølelsen han søker.

Mens Trond bruker shopping som en metode for å lette på humøret. Trond kjøper klær og sko, selv om han egentlig ikke har råd til det. Han liker det kicket han føler når han tar på de nye klærne sine.

Hvis Trond er trist og har hatt en dårlig dag, hjelper det alltid å gå og handle litt. Trond handler mye på kreditt, og vet at det ikke er lurt. Men han klarer ikke å stoppe. Han vil så gjerne kjenne på den gode følelsen han får når han handler, selv om han egentlig ikke har råd til det.

Sett fra utsiden trenger ikke forskjellen på handlingen til Jens og Trond å oppleve så ulikt. Begge to er glade i å handle. Begge to kjøper nye ting og blir glade av det.

Det er opplevelsen på innsiden som avgjør om du har utviklet en avhengighet til det å handle klær eller ikke.

Meld deg på et uforpliktende gratiskurs i 5 vanlige tegn på rusmisbruk

Hva er rusmisbruk? Rusmisbruk tar flere former og kan være godt skjult.

Hva er rusavhengighet?

En type avhengighet som veldig mange vet om og ser ned på er rusavhengighet. Men hva er rusmisbruk og rusavhengighet, egentlig? Jo, det vil si å ikke evne å slutte å bruke rusmidler.

Å leve med rusmiddelavhengighet betyr så mangt. Noen holder seg til butikkjøpt alkohol. Andre går over på sterkere stoffer. Man kan stille seg spørsmålet ‘hva er rusmidler?’.

Svaret er ganske greit: alle substanser som påvirker, eller kan påvirke sansene våre, endre stemningsleiet vårt og gi en opplevelse av rus er rusmidler. Alle slike substanser påvirker hjernen og endrer våre opplevelser av verden og av oss selv.

Det å være rusa kan beskrives som en følelse av lykke og velvære. Personer som lider av rusmiddelavhengighet, søker etter en frihet og glede.

Når vi snakker om avhengighet til rus og hva rusmisbruk er, snakker vi om tusenvis av ulike substanser. Alt fra sniffing av lim under en bro, til å være litt for glad i sin daglige flaske champagne, kan regnes som rusmisbruk.

Har du forstått hva rusmisbruk er?

Vi håper at du har forstått at en person som er rusavhengig ikke er en person som lever helt uten fri vilje og som ikke kan ta ansvar. Det å være avhengig av rus gjør det ekstremt vanskelig å velge det som er ‘rett’.

Teoretisk sett vet de aller fleste hva rusmisbruk er. Men en slik avhengighet kommer til uttrykk på mange ulike måter og er som regel skjult for den det gjelder. Mange rusavhengige lever i fornektelse for eget misbruk.

Misbruket handler ikke om at personen ikke ‘gidder’ å slutte å drikke eller bruke stoffer, enten det er snakk om legale eller illegale substanser. Det er ikke snakk om viljestyrke til å orke å si ‘nei’.

Rusmisbruk og rusavhengighet er et komplekst uttrykk for en persons samlede opplevelser, valg, livshistorie, familiehistorie og alt annet som gjør personen unik. Det er ikke mulig å definere rusmisbruk eller sette opp en sjekkliste som gir deg et ‘rett’ svar med to streker under.

Et viktig spørsmål som kan brukes i arbeidet med de som sliter med rusmisbruk er ikke hvorfor de ikke klare å slutte å drikke eller bruke andre substanser. Det kan være å spørre seg hva det er rusen gjør for dem, og hvorfor de har blitt avhengige av en slik mental flukt i utgangspunktet.

Kontakt oss

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten

GRATIS KURS

«5 VANLIGE TEGN PÅ RUSMISBRUK»

Meld deg på vårt uforpliktende gratiskurs og lær deg 5 vanlige tegn på rusmisbruk og alkoholisme slik at du kan hjelpe å hindre at et rusmisbruk eskalerer.