Hva er rusmisbruk?

Hva er rusmisbruk? Rusmisbruk kommer i mange former og kan ramme hvem som helst.

Hva er rusmisbruk?

Noen ganger kan det være greit å ta en liten titt innover og kjenne etter i følelseslivet. Er jeg på rett spor? Har jeg den gode følelsen i kroppen som livet kan gi? Lever jeg på en måte som er godt for meg?

Noen mennesker opplever slike spørsmål som søkende, morsomme og gode. Andre mennesker opplever spørsmål som disse som veldig anklagende og opprivende.

De som sliter med rusmisbruk, kan være i den siste kategorien. Men hva er avhengighet og hvordan påvirker dette livet? Hva er rusavhengighet i forhold til avhengighet?

I denne artikkelen skal vi ta en titt på rusmiddelavhengighet og kle av det begrepet litt. Vi ønsker å gi deg som leser en innsikt i hva rusmisbruk er og hvordan dette kan ødelegge livet til enkeltpersoner.

Hva er avhengighet?

Menneskehjernen leter alltid etter nytelse og følelsen av belønning. Når vi mennesker finner en handling som frigjør dopamin i hjernen opplever vi lykkefølelse. Denne følelsen vil vi kjenne på igjen! Derfor tenderer vi til å ville gjenta slike handlinger.

Men hjernen klarer ikke alltid å skille god følelse med gode handlinger. Det finnes like mange triggere som det finnes hjerner i verden. Vi reagerer ulikt på den verdenen vi møter.

Noen kjente triggere er shopping, trening, rydding og spising. Ingen av disse aktivitetene er i utgangspunktet negative. Men de kan bli negative dersom personer som opplever disse aktivitetene som stimulerende og dopaminfrigjørende. Det blir for mye hvis de ikke klarer å slutte mens det fortsatt kun er bruk, og ikke misbruk.

Finnes det et bilde på avhengighet?

La oss gi deg et eksempel. Jens er glad i å shoppe. Han bruker gjerne en god tusenlapp på en genser, dersom han synes genseren er fin nok. Han opplever en god følelse når han handler klær han faktisk trenger og bruker. Men han handler sjeldent mer enn det han trenger, og behøver ikke å shoppe for å få lykkefølelsen han søker.

Mens Trond bruker shopping som en metode for å lette på humøret. Trond kjøper klær og sko, selv om han egentlig ikke har råd til det. Han liker det kicket han føler når han tar på de nye klærne sine.

Hvis Trond er trist og har hatt en dårlig dag, hjelper det alltid å gå og handle litt. Trond handler mye på kreditt, og vet at det ikke er lurt. Men han klarer ikke å stoppe. Han vil så gjerne kjenne på den gode følelsen han får når han handler, selv om han egentlig ikke har råd til det.

Sett fra utsiden trenger ikke forskjellen på handlingen til Jens og Trond å oppleve så ulikt. Begge to er glade i å handle. Begge to kjøper nye ting og blir glade av det.

Det er opplevelsen på innsiden som avgjør om du har utviklet en avhengighet til det å handle klær eller ikke.

Meld deg på et uforpliktende gratiskurs i 5 vanlige tegn på rusmisbruk

Hva er rusmisbruk? Rusmisbruk tar flere former og kan være godt skjult.

Hva er rusavhengighet?

En type avhengighet som veldig mange vet om og ser ned på er rusavhengighet. Men hva er rusmisbruk og rusavhengighet, egentlig? Jo, det vil si å ikke evne å slutte å bruke rusmidler.

Å leve med rusmiddelavhengighet betyr så mangt. Noen holder seg til butikkjøpt alkohol. Andre går over på sterkere stoffer. Man kan stille seg spørsmålet ‘hva er rusmidler?’.

Svaret er ganske greit: alle substanser som påvirker, eller kan påvirke sansene våre, endre stemningsleiet vårt og gi en opplevelse av rus er rusmidler. Alle slike substanser påvirker hjernen og endrer våre opplevelser av verden og av oss selv.

Det å være rusa kan beskrives som en følelse av lykke og velvære. Personer som lider av rusmiddelavhengighet, søker etter en frihet og glede.

Når vi snakker om avhengighet til rus og hva rusmisbruk er, snakker vi om tusenvis av ulike substanser. Alt fra sniffing av lim under en bro, til å være litt for glad i sin daglige flaske champagne, kan regnes som rusmisbruk.

Har du forstått hva rusmisbruk er?

Vi håper at du har forstått at en person som er rusavhengig ikke er en person som lever helt uten fri vilje og som ikke kan ta ansvar. Det å være avhengig av rus gjør det ekstremt vanskelig å velge det som er ‘rett’.

Teoretisk sett vet de aller fleste hva rusmisbruk er. Men en slik avhengighet kommer til uttrykk på mange ulike måter og er som regel skjult for den det gjelder. Mange rusavhengige lever i fornektelse for eget misbruk.

Misbruket handler ikke om at personen ikke ‘gidder’ å slutte å drikke eller bruke stoffer, enten det er snakk om legale eller illegale substanser. Det er ikke snakk om viljestyrke til å orke å si ‘nei’.

Rusmisbruk og rusavhengighet er et komplekst uttrykk for en persons samlede opplevelser, valg, livshistorie, familiehistorie og alt annet som gjør personen unik. Det er ikke mulig å definere rusmisbruk eller sette opp en sjekkliste som gir deg et ‘rett’ svar med to streker under.

Et viktig spørsmål som kan brukes i arbeidet med de som sliter med rusmisbruk er ikke hvorfor de ikke klare å slutte å drikke eller bruke andre substanser. Det kan være å spørre seg hva det er rusen gjør for dem, og hvorfor de har blitt avhengige av en slik mental flukt i utgangspunktet.

Se våre hjelpere

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten