Generasjonstraume kan forklare din indre uro

Generasjonstraume kan føre til stress og angst

Generasjonstraume kan forklare din indre uro

Å være menneske er et spennende eksperiment. I løpet av vår livstid møter vi på ulike utfordringer og spennende situasjoner som endrer oss og former oss. Dette gjør at vi blir de vi er.

Men noen ganger oppleves vanskelige situasjoner som går under kategorien traume. Dette påvirker oss på en måte som er ødeleggende for vårt hverdagsliv dersom det forblir ubehandlet.

Slike situasjoner kan også oppleves før vår levetid, og overføres som generasjonstraume. Generasjonelle traumeoverføringer og arvelige traumer er vanligere enn du kanskje tror.

Ved å forstå hva arvelige traumer er og hvordan disse overføres, kan du forstå din familiehistorie og deg selv bedre. Hvem vet, kanskje er det du som bryter traumeoverføringen?

Hva er generasjonstraume?

Det er ikke bare, bare å leve sammen som mennesker. For generasjonstraume er akkurat som det høres ut: et traume som videreføres fra en generasjon til generasjonene etter.

Men det er ikke slik at et traume som føres videre i generasjoner kan sees eller høres av alle. Dette trenger ikke være noe tydelig som vises utad. Det er heller ikke sikkert at familien vet om det innad.

Generasjonstraume kan være udefinerbart, vises i ulike nyanser og være både skjult og stille hos den det angår. Det kan derfor være utfordrende for personer som lever i traume overført i generasjoner å oppdage vanskelighetene og få stoppet det.

Generasjonstraume er ikke bare et generelt konsept som kan tenkes at finnes. Forskning av overlevende etter Holocaust viste at deres barnebarn var overrepresentert i psykiatrien.

Din familie må ikke ha gjennomgått så sterke opplevelser i fortiden for å bære med seg generasjonelle traumer. En generasjonell familiehistorie med vold, misbruk og psykisk vold viser hvordan generasjonelle traumer kan komme til uttrykk.

Hvordan kan generasjonelt traume overføres?

Her spiller både gener og oppførsel viktige roller. Den mest fremtredende faktoren er oppførsel som går i negative baner. Måten du har blitt fysisk behandlet på som barn kan lett bli måten du selv behandler du ditt eget barn.

Dette kan skje både bevisst og ubevist. Noen foreldre kan for eksempel tviholde på en fysisk streng og ufin oppdragelsesform. Dette kan bety ris på rumpa eller andre hardhendte måter å håndtere barn på. Dette fører til generasjonelle traumer fordi de fysiske traumene overføres.

Bestill time for individuell behandling

Generasjonstraume kan komme fra opplevelser i barndommen

Men generasjonelt traume trenger ikke være så tydelig. Traumene kan vise seg på mer forsiktige og skjulte måter. Foreldre kan ha problemer med å knytte seg psykisk til sine barn på grunn av egne traumer i barndommen.

Mangel på psykisk tilknytning kan for eksempel vises igjennom:

  • Mangel på empati
  • Mangel på forståelse for barnets ståsted
  • Oppdragelse basert på foreldres behov

Generasjonell traume kan ligge i genene våre

Noen traumer overføres via gener. Dette kan høres utrolig ut, men det er faktisk helt sant! Epigenetikk er hvordan din genetiske kode uttrykker seg. Dette er nøkkelen til å forstå genetisk traumeoverføring.

Det har vist seg at visse livshendelser eller erfaringer kan ‘slå på’ eller ‘slå av’ ulike gener. Mors diett under graviditeten, et spesielt kosthold i livet, mye stress eller andre viktige hendelser kan aktivere eller deaktivere genene.

Dette kan ha stor betydning for forståelsen av generasjonelle traumer. For selv om du har hatt en harmonisk og fin barndom, kan traumene trigges. Dermed kommer de generasjonelle traumene til uttrykk selv i et ellers relativt stabilt individ.

Hvordan diagnostiseres generasjonstraumer?

Å ha et generasjonstraume er ikke noe som kan vises utenpå kroppen. Det er heller ikke en egen diagnose i psykiatrien. Likevel er dette konseptet akseptert av de fleste behandlere og terapeuter i Norge.

Generasjonstraumer kan komme til uttrykk på mange ulike måter. Stress, angst, alkoholisme og psykisk uhelse er noen få av mange uttrykksmåter. Det de har til felles er at kroppen og hjernen opplever verdenen rundt som utrygg.

En god terapeut eller behandler vil se hvert enkelt individ og sørge for at alle personlige traumer blir tatt på alvor. Men det burde alltid bli spurt om familiehistorikk og familierelasjoner.

Kan man få hjelp for arvelige traumer?

Det er alltid hjelp å få! Det første steget for å kunne få hjelp til å løse denne indre knuten, er å innse at noe ikke er rett. Det er først da man kan ta første steget selv for å kunne begynne reisen mot bedring både for seg selv og for fremtidige generasjoner.

Selv om hovedjobben mot bedring gjøres for å bedre ditt liv her og nå, er det flere som vil dra nytte av det. Eventuelle barn og barnebarn vil få det bedre ved at du tar ansvar for ditt eget liv.

Det å tørre å se traumer for det de er, er hardt. Men det er så verdt det! Og det er ikke noe du trenger å gjøre alene. Du kan alltid finne gode terapeuter som kan mye om generasjonstraumer.

Ved å få god hjelp og støtte kan du bearbeide traumene. Denne hjelpen kan gi deg et bedre liv, og stoppe de onde traumeoverføringene.

Bestill time for individuell behandling

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten