Hvordan hjelpe en alkoholiker når problemene hoper seg opp?

Hvordan hjelpe en alkoholiker?

Hvordan hjelpe en alkoholiker når problemene hoper seg opp?

Hvordan hjelpe en alkoholiker

Å hjelpe en alkoholiker er ikke alltid enkelt. Det å drikke alkohol regnes som en ganske normal del av våre liv i dag. Vi bruker alkohol når noe skal feires, eller hvis dagen er ekstra fin. Alkohol kan brukes som gledesspreder, som trøst eller for å sprite opp en kjedelig fest.

Men det er ikke alle som tåler alkohol like godt, og dette er problemer nære og kjære rundt kan oppdage raskere enn den det gjelder. Det å ha en alkoholiker som partner er krevende og vanskelig, og ikke alle vet noe om hvordan man skal håndtere en alkoholproblemer.

I denne artikkelen kan du få svar på spørsmål som ‘hvordan hjelpe en alkoholiker?’ eller ‘hvordan hjelpe en rusmisbruker?’. Og vi kan gi deg et lite frempek: det handler oftest ikke om dem.

Endre tankesett om din alkoholiker partner

Kanskje ser du utenifra at det kan være et alkoholproblem hos din partner. Men å få en person til å innse problemer er ikke en jobb du burde begi deg ut på.

Derfor kan stedet å starte være med deg selv. Du er personen som din alkoholiker har rundt deg. Det beste du kan gjøre, er å vise at du bryr deg om dem. Det å vise kjærlighet og omtanke kan gjøre at en person får støtte nok til å se innover i seg selv.

Du skal heller ikke ta ansvar for deres handlinger og oppførsel. For at din alkoholiker skal få mulighet til å innse egne problemer, må han eller hun ha mulighet til å ta ansvar for seg selv.

Husk at du ikke trenger å påpeke hva som er ‘galt’ med dem hele tiden. Sannsynligheten er stor for at de selv vet dette innerst inne. At venner og bekjente skal påpeke hva de gjør feil til enhver tid kan ha motsatt effekt enn hjelpende.

Det er heller ikke lurt å drikke alkohol rundt din rusavhengige eller din alkoholiker. Dette kan høres ut som en selvfølge for noen, men det er ikke alle som forstår det. Du kan støtte din avhengige venn eller kjære ved selv å endre egen oppførsel. Da vil du gå foran som et godt eksempel uten at du trenger å si et eneste ord.

Det å være alkoholiker er ikke noe en person velger å være. Det er ikke bare å slutte en dag fordi man føler for det. Alkoholisme er en diagnose som må tas på alvor. Jo mer du vet om diagnosen, desto mer kan du forstå. Da blir det lettere å støtte og hjelpe på det som kan ansees som rett måte.

Se våre hjelpere

Hvordan hjelpe en alkoholiker?

Hvordan hjelpe en alkoholiker med konfrontasjon?

Av og til kan en venn eller partner med alkoholproblemer trå over for mange streker eller grenser, og en konfrontasjon er uunngåelig. Da er det viktig å ha en god strategi for kommunikasjon og ha en plan for det som skal sies.

En slik konfrontasjon med en alkoholiker eller rusmisbruker kan være skummelt. En konfrontasjon med en rusmisbruker eller alkoholiker som ikke er planlagt kan fort ende galt. Da kan all fremtidig kommunikasjon bli vanskelig.

Men hvordan hjelpe en rusmisbruker når en konfrontasjon er umulig å unngå, lurer du kanskje på? Vi har noen tanker du kan ha med deg inn i en eventuell konfrontasjon:

  • Ikke start med å legge skylden på noen. En maktkamp om skyldbelegging blir fort stygt.
  • Ikke kom med falske løfter. Konfrontasjonen må holde seg til fakta.
  • Ha en plan for det du har tenkt til å si. Det å ta en slik samtale ‘på sparket’ kan bli følelsesstyrt.
  • Fokuser på egne følelser. Å klare å holde en indre ro gir deg en trygghet i din kommunikasjon.

Du har all rett til å konfrontere dersom det er det du vil. Men du må kunne stå for det du gjør og sier i situasjonen. Det samme må alkoholikeren eller rusmisbrukeren.

Det finnes ikke et skjema eller en mal som forteller deg hvordan du kan hjelpe en alkoholiker med konfrontasjon. Men du kan få hjelp. En måte å få hjelp på er ved å kontakte behandlingssentre med mye erfaring med behandling av alkoholikere og rusavhengige.

Her kan du også få informasjon om alkohol og problemene som følger med overforbruk. Dette er informasjon du kan bruke i en eventuell konfrontasjon. Å holde seg informert og vite fakta er spesielt viktig, slik at du vet mest mulig før du starter en konfrontasjon. Les alt du kan om temaet, ta kurs om tegn og symptomer på rusmisbruk og vit hvordan du kan gjennomføre det på best mulig måte.

Dette er min historie som jeg håper kan gi deg perspektiver og håp om at rusfrihet er mulig, selv om håpet kan virke så alt for langt borte. Det var når min mamma først ba om hjelp og fikk veiledning til hvordan hun skulle håndtere mitt rusmisbruk på en bedre måte at jeg faktisk innså mer problemet, nådde min “bunn” raskere og etterhvert ble rusfri:

En som ikke vil ha hjelp, kan ikke hjelpes

Dette har blitt nevnt tidligere, men det må utdypes og forklares litt bedre. Det er fordi det er et så ekstremt viktig poeng! Det er aldri din plikt å ta ansvar for andres handlinger, ei heller din alkoholikers. Og det store paradokset i hvordan hjelpe en alkoholiker ligger i dette poenget.

Jo mer du tar ansvar for deg selv, informerer deg og hjelper deg selv, desto mer hjelper du din alkoholiker partner. Når du er informert og tar gode valg for deg selv, setter du en standard for andre.

En god måte å ta vare på deg selv på, er å selv skaffe hjelp. Mange tror at de hjelper sin alkoholiker ved å forsøke å få dem inn i terapi. Vi anbefaler heller at du søker terapi selv for å selv få hjelp.

Husk også at du ikke trenger å stå i all støtte og hjelp til din alkoholiker alene. Det er viktig å engasjere støtteapparatet rundt deg selv. Det å ha noen å prate med som kanskje kjenner både deg og din alkoholiker er viktig.

Se våre hjelpere

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten