Hvordan hjelpe en alkoholiker når problemene hoper seg opp?

Hvordan hjelpe en alkoholiker?

Hvordan hjelpe en alkoholiker når problemene hoper seg opp?

Det å drikke alkohol regnes som en ganske normal del av våre liv i dag. Vi bruker alkohol når noe skal feires, eller hvis dagen er ekstra fin. Alkohol kan brukes som gledesspreder, som trøst eller for å sprite opp en kjedelig fest.

Men det er ikke alle som tåler alkohol like godt, og dette er problemer nære og kjære rundt kan oppdage raskere enn den det gjelder. Det å ha en alkoholiker som partner er krevende og vanskelig, og ikke alle vet noe om hvordan man skal håndtere en rusmisbruker.

I denne artikkelen kan du få svar på spørsmål som ‘hvordan hjelpe en alkoholiker?’ eller ‘hvordan hjelpe en rusmisbruker?’. Og vi kan gi deg et lite frempek: det handler oftest ikke om dem.

Endre tankesett om din alkoholiker partner

Kanskje ser du utenifra at det kan være et alkoholproblem hos din partner. Men å få en person til å innse problemer er ikke en jobb du burde begi deg ut på.

Derfor kan stedet å starte være med deg selv. Du er personen som din alkoholiker har rundt deg. Det beste du kan gjøre, er å vise at du bryr deg om dem. Det å vise kjærlighet og omtanke kan gjøre at en person får støtte nok til å se innover i seg selv.

Du skal heller ikke ta ansvar for deres handlinger og oppførsel. For at din alkoholiker skal få mulighet til å innse egne problemer, må han eller hun ha mulighet til å ta ansvar for seg selv.

Husk at du ikke trenger å påpeke hva som er ‘galt’ med dem hele tiden. Sannsynligheten er stor for at de selv vet dette innerst inne. At venner og bekjente skal påpeke hva de gjør feil til enhver tid kan ha motsatt effekt enn hjelpende.

Det er heller ikke lurt å drikke alkohol rundt din rusavhengige eller din alkoholiker. Dette kan høres ut som en selvfølge for noen, men det er ikke alle som forstår det. Du kan støtte din avhengige venn eller kjære ved selv å endre egen oppførsel. Da vil du gå foran som et godt eksempel uten at du trenger å si et eneste ord.

Det å være alkoholiker er ikke noe en person velger å være. Det er ikke bare å slutte en dag fordi man føler for det. Alkoholisme er en diagnose som må tas på alvor. Jo mer du vet om diagnosen, desto mer kan du forstå. Da blir det lettere å støtte og hjelpe på det som kan ansees som rett måte.

Bestill veiledningstime til kun 495,-

Hvordan hjelpe en alkoholiker?

Hvordan hjelpe en alkoholiker med konfrontasjon?

Av og til kan en venn eller partner med alkoholproblemer trå over for mange streker eller grenser, og en konfrontasjon er uunngåelig. Da er det viktig å ha en god strategi for kommunikasjon og ha en plan for det som skal sies.

En slik konfrontasjon med en alkoholiker eller rusmisbruker kan være skummelt. En konfrontasjon med en rusmisbruker eller alkoholiker som ikke er planlagt kan fort ende galt. Da kan all fremtidig kommunikasjon bli vanskelig.

Men hvordan hjelpe en rusmisbruker når en konfrontasjon er umulig å unngå, lurer du kanskje på? Vi har noen tanker du kan ha med deg inn i en eventuell konfrontasjon:

  • Ikke start med å legge skylden på noen. En maktkamp om skyldbelegging blir fort stygt.
  • Ikke kom med falske løfter. Konfrontasjonen må holde seg til fakta.
  • Ha en plan for det du har tenkt til å si. Det å ta en slik samtale ‘på sparket’ kan bli følelsesstyrt.
  • Fokuser på egne følelser. Å klare å holde en indre ro gir deg en trygghet i din kommunikasjon.

Du har all rett til å konfrontere dersom det er det du vil. Men du må kunne stå for det du gjør og sier i situasjonen. Det samme må alkoholikeren eller rusmisbrukeren.

Det finnes ikke et skjema eller en mal som forteller deg hvordan du kan hjelpe en alkoholiker med konfrontasjon. Men du kan få hjelp. En måte å få hjelp på er ved å kontakte behandlingssentre med mye erfaring med behandling av alkoholikere og rusavhengige.

Her kan du også få informasjon om alkohol og problemene som følger med overforbruk. Dette er informasjon du kan bruke i en eventuell konfrontasjon. Å holde seg informert og vite fakta er spesielt viktig, slik at du vet mest mulig før du starter en konfrontasjon. Les alt du kan om temaet, ta kurs om tegn og symptomer på rusmisbruk og vit hvordan du kan gjennomføre det på best mulig måte.

En som ikke vil ha hjelp, kan ikke hjelpes

Dette har blitt nevnt tidligere, men det må utdypes og forklares litt bedre. Det er fordi det er et så ekstremt viktig poeng! Det er aldri din plikt å ta ansvar for andres handlinger, ei heller din alkoholikers. Og det store paradokset i hvordan hjelpe en alkoholiker ligger i dette poenget.

Jo mer du tar ansvar for deg selv, informerer deg og hjelper deg selv, desto mer hjelper du din alkoholiker partner. Når du er informert og tar gode valg for deg selv, setter du en standard for andre.

En god måte å ta vare på deg selv på, er å selv skaffe hjelp. Mange tror at de hjelper sin alkoholiker ved å forsøke å få dem inn i terapi. Vi anbefaler heller at du søker terapi selv for å selv få hjelp.

Husk også at du ikke trenger å stå i all støtte og hjelp til din alkoholiker alene. Det er viktig å engasjere støtteapparatet rundt deg selv. Det å ha noen å prate med som kanskje kjenner både deg og din alkoholiker er viktig.

Bestill veiledningstime til kun 495,-

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten

GRATIS KURS

«5 VANLIGE TEGN PÅ RUSMISBRUK»

Meld deg på vårt uforpliktende gratiskurs og lær deg 5 vanlige tegn på rusmisbruk og alkoholisme slik at du kan hjelpe å hindre at et rusmisbruk eskalerer.