5 årsaker til at noen blir avhengig av kjærlighet

Når man er avhengig av kjærlighet, kan man miste seg selv i et dårlig forhold

5 årsaker til at noen blir avhengig av kjærlighet

Å være avhengig av kjærlighet fra en partner betyr hverken at man er klengete eller «for mye». På lik linje med andre avhengigheter kan følelsen av konstant kjærlighetsmangel være et symptom på at man bærer på tung «emosjonell bagasje» (Earp, Wudarczyk, Foddy & Savuieschu, 2017). I denne artikkelen diskuterer vi 5 årsaker til at man blir «hekta på kjærlighet». Vi ser også på hvordan dette kan utspille seg når det blir skadelig for oss.

Hvilke årsaker gjør oss mest sårbare for å bli avhengig av kjærlighet fra andre?

Årsaker til at man blir avhengig av kjærlighet

Det finnes mange grunner til at man blir usunt avhengig av kjærlighet fra andre. En person som er kjærlighetsavhengig vil ofte oppleve at mange faktorer påvirker måten de føler seg på og valgene de tar i livet. Nedenfor finner du noen eksempler på mulige årsaker til at noen blir avhengig av kjærlighet.

1. Å leve med en dysfunksjonell familie

Foreldrene og de nærmeste voksne rundt oss er viktige rollemodeller for hva vi som barn lærer er «normalt» i et romantisk forhold (Earp, Wudarczyk, Foddy & Savuieschu, 2017).

2. Ensomhet

Å oppleve mye ensomhet i oppveksten kan føre til at vi føler noe er feil med oss. Dette er dypt smertefullt og kan gjøre det lett for oss å bli besatt av andre for å prøve å oppfylle behovene vi ikke fikk dekket som barn.

3. Lav selvtillit

Opplevelser fra barndommen kan også føre til lav selvtillit. Barn som ikke fikk behovene sine dekket eller opplevde foreldre som kranglet eller var ulykkelige sammen, kan føle at de ikke er bra nok som de er. Kanskje de til og med føler at de ikke fortjener å bli elsket av noen som er gode mot dem. Når man føler seg mindre verdt enn andre mennesker er det lett å tro at man bare kan være hele mennesker og føle seg bra igjen dersom man er i et forhold.

4. Tillitsbrudd

Å være utsatt for voldelige, seksuelle eller emosjonelle overgrep av foreldre, tidligere partnere eller andre man har hatt tillit til, kan føre til at man mister evnen til å stole på andre. Det kan videre føre til at man unngår ekte intimitet, tilpasser seg partnerens behov og leter etter en som kan reparere eller lindre smerte.

5. Psykiske utfordringer

Depresjon, angst og andre psykiske lidelser kan ofte føre til at man forsøker å fylle et tomrom med romantiske forhold. Det kan fungere som en distraksjon fra vonde tanker, fordi det føles bra i øyeblikket.

Nå som du har lest om de forskjellige årsakene kan det hende du kjenner deg igjen i både en eller flere av disse faktorene. Det kan bety at du kanskje er sårbar for å utvikle kjærlighetsavhengighet.

Bestill time for individuell behandling

Å være avhengig av kjærlighet kan føre til ensomhet

Vanlige utfordringer ved kjærlighetsavhengighet

Mange har opplevd å være i et usunt parforhold i løpet av livet. Likevel kan det være vanskelig å vite hvilke handlinger og tanker som skiller et sunt forhold fra et skadelig forhold til kjærlighet. Hvilke opplevelser er vanligst for en som er hekta på kjærlighet?

Grensesetting – «Head over heels»

Et av de vanligste kjennetegnene på at man er kjærlighetsavhengig er at man stormforelsker seg hver gang man blir interessert i en annen. Det viser seg ofte gjennom at man blir raskt forelsket og kommer tett på hverandre fra starten av forholdet. Kanskje du føler at du har kjent personen hele livet selv om dere kun møttes for noen dager eller uker siden. Følelsene som har oppstått overfor din utkårede er lidenskapelige og vanskelige å styre.

Frykt for å bli forlatt eller være ensom

Opplevelsen til en kjærlighetsavhengig kan henge sammen med manglende grensesetting. Om du føler deg mindre verdt enn andre, kan du føle at det er vanskelig å sette grenser for hva som er greit og ikke greit i et forhold. Derfor kan du ende opp med å forbli i et forhold med en person som ikke passer for deg eller som ikke kan oppfylle behovene dine. Frykten for å bli forlatt kan strekke seg såpass at du også blir i forhold hvor du blir emosjonelt, fysisk eller seksuelt misbrukt (Burkett & Young, 2012).

Seriemonogami og den håpløse romantikeren

Hører du ofte fra andre at du er en håpløs romantiker? Sitter du ofte og fantaserer om ideelle, romantiske øyeblikk både med din utkårede i et aktivt forhold, eller selv når du er singel? De som er kjærlighetsavhengige er alltid på jakt etter det perfekte parforholdet. Man kan ha en tendens til å hoppe fra den ene kjæresten til den andre i søken etter noen som kan oppfylle drømmene deres (Burkett & Young, 2012).

Forveksling av kjærlighet med medlidenhet, fysisk eller seksuell tiltrekning

Om du føler deg maktesløs ovenfor det som er tungt i livet, kan du ha lett for å forveksle ekte kjærlighet med andre ting som oppslukelse eller besettelser ovenfor andre. Det er rett og slett fordi du føler at du trenger denne personen for å føle deg bra. Du kan ha lett for å havne i forhold hvor du føler et behov for å bli «reddet» av den andre. Mange kan også velge partnere med ulike problemstillinger. Gjennom å redde dem kan man kanskje føle at den andre vil trenge deg like mye som du trenger partneren din.

Du føler at noe mangler når du er singel

Ensomhet, mindreverdighetsfølelse eller lav selvtillit kan gjenspeiles i kjærlighetsavhengighet ved at man føler seg «uferdig» som menneske uten en partner. Det kan oppleves som en indre emosjonell tomhet hvor man tenker at man ikke betyr noe for noen, ikke fortjener kjærlighet eller er uelskbar. Det er nettopp derfor det kan føles vanskelig å være singel, fordi det er vanskelig å dekke egne behov på egenhånd. Mange går med et konstant håp om at den “perfekte” partneren kan dekke disse behovene.

Isolering fra venner, familie og handlingslammelse

Mange som går inn i nye forhold kan ha en tendens til å legge fra seg tidligere hobbyer eller interesser og fokusere mer på det den andre vil, ønsker eller liker. Dette gjøres ofte i håp om å være den perfekte kjæresten. Mange kan også ende opp med å isolere seg fra venner og familie fordi man føler behov for å være rundt partneren sin hele tiden. Man kan oppleve store vansker med å tenke på noe annet enn partneren sin. Tankene vil i stor grad dreie som om hvordan man kan blidgjøre dem. Det kan føre til at man mister seg selv (Earp, Wudarczyk, Foddy & Savuieschu, 2017).

Forhold til emosjonelt utilgjengelige personer

Har du opplevd å være i et forhold med en partner som har mange problemer, er i en offerrolle eller har vanskelig for å åpne seg ovenfor deg? Når man er avhengig av kjærlighet er det også vanlig at man går inn i forhold med mennesker som ikke er klare til å åpne seg emosjonelt. Fordi personen har det vondt med seg selv, kan de ta på seg å prøve å redde, blidgjøre eller tvinge den fraværende partneren til å åpne seg.

Idealisering av partneren – «Rose colored glasses»

Det hender ofte at man idealiserer og kun ser de beste sidene av partneren i begynnelsen av forholdet. Det tar som regel tid å bli godt nok kjent med hverandre til å se de mindre flatterende sidene hos den andre. Om du derimot fortsetter å føle at nærmest alt partneren gjør er perfekt og du tar deg selv i å si ting som «de er bare så perfekte» og «vi er ment for å være sammen for alltid» lengre ut i forholdet tyder det på at du har høye forventninger ovenfor dem. Når du til slutt ser sidene som ikke samsvarer helt med dine forventinger eller de ikke klarer å oppfylle behovene dine, kan du oppleve å bli lamslått av fortvilelse (Burkett & Young, 2012).

 

Kjenner du deg igjen i en eller flere av disse atferdene eller tankemåtene? Da kan det hende du lider av kjærlighetsmangel og kjærlighetsavhengighet. Det kan føles utfordrende å skulle håndtere disse dynamikkene alene. Derfor tilbyr vi i Terapivakten terapi for deg som opplever å være avhengig av kjærlighet i forhold. Ta kontakt i dag for å få hjelp med mindreverdighetsfølelse og se din egen verdi.

Bestill time for individuell behandling

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten