En løvetannbarn definisjon – motstandsdyktige og urokkelige voksne

Løvetannbarn er barn som har klart seg på tross en vanskelig barndom

En løvetannbarn definisjon – motstandsdyktige og urokkelige voksne

På samme måte som løvetannen sprenger seg vei gjennom asfalten, sprenger noen barn seg vei igjennom livet. Dette er en løvetannbarn definisjon som beskriver voksne som ikke har hatt det så lett som barn.

For alle barn, også løvetannbarna, skal bli voksne som helst skal fungere i samfunnet og ha det bra. Men en oppvekst med rus eller andre former av en tøff oppvekst kan skape ustabile voksne.

Vi skal grave dypere ned i løvetannbarnet og se hva som kan skje med løvetannbarn som voksne. For det er slik at en vanskelig barndom påvirker ulike individer forskjellig.

Hva er definisjonen på løvetannbarn?

Et løvetannbarn er en god beskrivelse på de individene som har klart seg ‘på tross av’. Alvorlig omsorgssvikt som foregår over lang tid, gir dårlige oppvekstsvilkår for barn. Dette kan gi grobunn for et voksenliv med kaos, vold og avhengighet.

Men de barna som klarer seg ‘på tross av’, som kommer seg videre i livet og som rydder sin egen sti, kan kalles ‘løvetannbarn’. Det finnes lite forskning på løvetannbarn, men det er mye informasjon vi kan hente ut ifra den forskningen som finnes.

Løvetannbarna sin barndom kan bestå av:

  • Lite eller ingen emosjonell støtte i barndommen
  • Flere ustabile voksne som voksenpersoner i livet
  • Familiemønsteret rundt barnet krever at barnet beskytter de voksne

Hvordan er barndommen til løvetannbarn?

Selv sterke løvetannbarn vil ha det vondt og vanskelig. Å vokse opp under vanskelige kår kan være oppvekst med rus og en følelse av å måtte bli voksen altfor tidlig. Men for barnet som er i situasjonen der og da, er dette normalen.

Barnet vet ikke selv at det som skjer i hverdagen rundt ham eller henne ikke er slik det skal være. Barnet kan ikke sette ord på følelsen av å måtte ta ansvar for personene rundt seg. De personene som skal være de ansvarlige og de voksne.

Ofte beskrives barndommen med egne ord senere i voksenlivet. Når barnet har fått vokabular og forståelse nok til å kunne forstå hva det var som skjedde, kan barndommen uttrykkes og defineres.

I barndommen kan det dreie seg om et liv med løgner og en levemåte som går ut på å beskytte de voksne rundt en. En vanskelig barndom kan være veldig vanskelig å oppdage og å kartlegge.

Hvordan blir livet til de som ikke er løvetannbarn?

Som en motsetning til de sterke løvetannbarna, kan man bruke begrepet ‘orkidébarn’ om de barna som ikke tåler så mye. De individene er mer skjøre og påvirkelige. Disse kan ses på som mer sårbare. Orkidébarna vil ikke klare en vanskelig oppvekst like godt som løvetannbarna, og vil kanskje trenge flere stabile voksenpersoner rundt seg.

Det har alltid vært diskutert om et menneskes liv påvirkes av arv eller miljø. I dag er det vanlig å se på samspillet mellom et barns arvelige egenskaper og miljøet barnet vokser opp i.

Bestill time for individuell behandling

Løvetannbarn som voksne

De barna som ikke kan betegnes som løvetannbarn får kanskje et mer trøblete liv enn de som klarer seg uansett. Mennesker har en tendens til å repetere det vi har blitt utsatt for som barn.

Har en person vokst opp i et hjem med kaos, vold og voksenpersoner som er mentalt ustabile, er sjansen statistisk sett større for at denne levemåten gjentas. Vi får håpe det gjøres mer løvetannbarn forskning slik at alle får den støtten og hjelpen de fortjener.

Der er ikke lett å finne en løvetannbarn definisjon, og dermed kan det være vanskelig å vite om man er et løvetannbarn.

Hvordan er løvetannbarn definisjon nå?

Noen mener  begrepet løvetannbarn er en gammel definisjon og et foreldet uttrykk. Det er likevel et fint bilde på det barnet som sprenger seg vei igjennom vanskeligheter i livet.

Begrepet resiliens har dukket opp om barn som klarer seg uansett hvilke utfordringer som dukker opp. Dette uttrykket, som stammer fra det engelske ordet recilience, betyr motstandsdyktighet og det å være robust.

Resiliens handler om å kunne ta inn og reflektere over forskjeller hos ulike individer. Hvorfor har det seg slik at det går bra med noen? Mens andre bukker under når presset blir for stort? Dette forskes det mye på, men det er ingen klare svar enda.

Det som har kommet frem når det forskes på resilientbegrepet og løvetannbarn er at dette ikke er noe konstant. Et individ kan være veldig motstandsdyktig og overlevelsesvillig ovenfor et problem, men ikke klare et annet.

Dette betyr at selv om et individ har klart seg godt gjennom en vanskelig oppvekst, er han eller hun ikke beskyttet i voksenlivet. Da kan det dukke opp situasjoner som individet ikke er resilient mot.Likevel er det ikke helt rett å putte begrepene ‘løvetannbarn’ og ‘resiliens’ i samme bås. Resiliens forteller mer om samspillet mellom omgivelsene og individet. Å være et løvetannbarn er mer en betegnelse eller et bilde på et enkelt individ som har klart seg ‘på tross av’.

Hva kan løvetannbarna gjøre for å ta vare på seg selv?

Mange klarer seg bra selv om han eller hun har hatt det tøft og klart seg ‘på tross av’. Men det kan være problemer i dypet av sjelen som likevel gjør livet hardere enn det trenger å være.

Sterke løvetannbarn har kanskje vokst opp uten å lære seg å be om hjelp eller fått noe særlig støtte fra voksne rundt seg. Voksne som ikke har evnen til å be om hjelp når livet blir vanskelig, kan få det tøft og tungt.

Kan du være et ‘løvetannbarn’? Hvis du har vokst opp i et hjem der misbruk og dysfunksjon rådet eller råder, kan det være en idé å grave litt dypere inn i deg selv.

Det er aldri feil å rydde opp i egne erfaringer, minner og tanker fra barndommen. Resultatet av dette kan bli en tryggere og bedre versjon av deg selv, på tross av alle opplevelser og minner fra barndommen.

Bestill time for individuell behandling

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten