Selvkritisk – et hjelpemiddel dersom det bevisstgjøres

Å være selvkritisk kan være sunt, men når den usunne selvkritikken tar overhånd, kan det være ødeleggende

Selvkritisk – et hjelpemiddel dersom det bevisstgjøres

Vi kan ha både dårlige dager og dårlige perioder der tankene tar overhånd og vi blir for selvkritiske. Men hvis den kritiske dialogen som foregår på innsiden av hodet blir for sterk, og det som kunne være sunn selvkritikk blir til selvforakt og selvhat, kan konsekvensene bli alvorlige.

Det vanskelige med selvkritiske tanker og det som skjer inne i topplokket, er at det er en prosess som ingen andre ser. I tillegg er dette en prosess som en selv kanskje ikke klarer å se om er sunn eller usunn.

For å kunne bryte et usunt indre mønster er vi nødt til å lære teknikker og tilegne oss mentale redskaper som kan brukes. Vi gir deg noen enkle og håndfaste tips som gjør deg sterkere rustet til å kunne bruke din indre kritiker til positiv selvutvikling. Målet er å ikke la ham eller henne utvikles til en indre mobber som bryter deg ned.

De positive sidene med å være selvkritisk

For å komme deg vel igjennom livet, gjelder det å være litt venn med seg selv. Det er viktig å ha kontroll på følelsene omgivelsene vekker i deg, og de reaksjonsmønstre som trer frem i deg. Det skader ikke å ha selvtillit og styrke til å tørre å slå seg litt frem for å komme dit du vil.

Men samtidig er du nødt til å ha litt selvinnsikt og være litt kritisk til deg selv. Dette høres kanskje rart ut? Det er faktisk plass til både å føle seg fantastisk bra, og samtidig finne rom for forbedringer i seg selv. Men da må du ha en selvkritisk definisjon som gir deg et godt verktøy for positivt arbeid med deg selv.

Det å være selvkritisk kan være med på å virkelig forstå ditt indre potensial og se hvor mye lengre du kan nå. Selvkritikken kan, når den brukes som et positivt verktøy, få deg til å virkelig strekke deg for å nå dit du ønsker. Du vil da få større sjanser til å nå de virkelig store målene i livet, og komme deg mye lengre.

Å være negativt selvkritisk kan være skadelig

For mye selvkritikk, derimot, er ikke bra for noen. Det kan være vanskelig å forstå når den indre kritikeren har tatt over, og du har blitt din egen verste fiende. Så når kan du vite om den konstruktive kritikken har gått over til å bli selvforakt eller selvhat?

Det finnes noen hjelpetanker og mentale verktøy du kan ha med deg. Disse kan du bruke til å teste om selvkritikken har gått for langt.

Bestill time for terapi

Alenetid hver dag kan hjelpe mot å være for selvkritisk

Dersom hjernen din hele tiden sammenlikner andre med deg selv, og du alltid føler deg som den tapende part, bør noen varselsklokker kime. Nå har hjernen begynt å se etter andre som får til ting som du kanskje ikke er så god på. Hjernen setter da deres evner over evner og egenskaper som er unike hos deg selv. Med dette tankemønsteret, kan det se ut som at du er på feil spor.

Sosial angst, depresjon og bedragersyndrom er mulige utfall av for mye og for sterk selvkritikk. Alle disse lidelsene kan være vanskelige å oppdage selv. Din indre kritiker vil hele tiden motarbeide de sunne tankene som sier at alt det negative kanskje ikke er helt sant.

En annen pekepinn på at din indre kritiker har en litt for høy stemme, er vanskeligheter med å tilgi deg selv. Alle mennesker gjør feil, og det er helt greit. Men den store feilen begås det øyeblikket du ikke kan eller vil innrømme at du har gjort feil. Da bør din indre alarm gå av.

Dersom du klarer å ta et steg vekk fra din indre kritiker, og se om kritikeren er sunn og fører til fremgang, eller om den har gått for langt og bare er destruktiv, kan vi love at du vil få det bedre med deg selv.

Finn balansen i din indre stemme

Dersom du lar den indre kritikeren fortsette praten helt ukritisk, kan du ende opp med et liv som ikke føles godt. Men vit at det finnes håp og muligheter! Det å slutte å snakke seg selv ned på en negativ og dårlig måte er innen rekkevidde for alle, men det krever jobb og bevisstgjøring.

Det kan være lurt å kartlegge egne behov og hva du trenger for å ha det bra i egen hverdag. For selv om det er mange generelle råd som kan følges for at akkurat du skal ha det bra, kan det være lurt å tenke over hvordan din søvnrytme egentlig er, hvilket kosthold som er best for deg og hvor mye av kreftene dine som svinner hen i sosiale situasjoner.

Hvis du klarer å finne ut av dette, vil du få muligheter til å utvikle en bedre indre balanse. Dette kan være med på å sørge for at hjernen fungerer bedre og at du kanskje blir mindre selvkritisk.

Videre er det også anbefalt å bruke noen minutter i stillhet hver eneste dag. Dette kan kalles meditasjon eller selvrefleksjon. Ved å sitte stille, være i egne følelser og stille seg selv noen spørsmål om egne tanker og helse, kan den indre kritikeren få noe å tenke på.

Slike spørsmål kan være:

  • Hvilke følelser har jeg i kroppen akkurat nå?
  • Hvordan kommer disse følelsene til uttrykk?
  • Hva vil jeg fortelle meg selv i dag?
  • Ville jeg sagt det samme til min beste venn?

Husk at du velger hvilke tanker du vil tenke

Et siste råd vi vil sende med deg er tanken om at du tenker de tankene du ønsker. Selv om det av og til kan føles som tankene lever sitt eget liv i ditt eget hode, er det ikke helt slik.

Et bilde som kan hjelpe er dette:

Forestill deg at du har en stasjon inne i ditt hode. Dette er din drømmetogstasjon som er perfekt for akkurat deg. Dine tanker er tog som kjører forbi stasjonen hele tiden.  Du bestemmer hvilke av disse togene du hopper på og blir med på tur, og hvilke du velger å ikke være med på.

Av og til hopper du på et tog som du egentlig ikke trives i. Da har du alltid mulighet til å hoppe av dette toget igjen, og la det kjøre videre uten deg. Du havner tilbake på stasjonen, og kan velge et nytt tog å kjøre med.

Velg dine tog med omhu, og god tur! Det er du verdt.

Bestill time for terapi

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring🙏🏻
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!🙌
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! 🙏
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten