Hvordan hjelpe barn av rusmisbrukere til et godt liv

Hvordan hjelpe barn av rusmisbrukere til et godt liv

Hvordan hjelpe barn av rusmisbrukere til et godt liv

Det finnes mangfoldige historier i alle hus og bak dører i samfunnet rundt oss. Noen av hjemmene har en bedre historie å fortelle enn det ser ut som på utsiden, andre hjem skjuler vonde forhold for barn av rusmisbrukere og barn i dysfunksjonelle familier.

Er barn av rusmisbrukere dømt til et liv i eget misbruk?

Barn med rusavhengige foreldre kan faktisk være vanskelig å oppdage, selv om de lever i huset rett ved siden av deg. Dette kan være både barn med alkoholiserte foreldre der misbruket skjules så godt at de ikke er klar over det selv, eller barn som vokser opp i dysfunksjonelle hjem som ikke klarer å ta vare på barnet på en tilstrekkelig måte.

Livet er tøft for disse barna kanskje allerede fra fødselen av, og omsorgssvikt kan ha vonde ringvirkninger videre i livet. Hva er egentlig konsekvenser for barn av rusmisbrukere i deres liv? Og hvordan blir livet til voksne barn av rusmisbrukere? Vi dykker ned i denne interessante, viktige og litt triste tematikken.

Hva er egentlig «rusmisbruk»?

Det er ikke enkelt å definere ordet rusmisbruk. Det som kan virke som normalt bruk av rusmidler for en person, virker som et misbruk for en annen. En av de mest brukte måtene å definere rusmisbruk på, er om en person tyr til et rusmiddel over lengre tid og bruker rusen på en måte som både kan skade personen som bruker rusmidlene og mennesker rundt ham eller henne.

Det kan være både indre skader på kroppen og ytre skader som økonomiske problemer, vansker i relasjoner og problemer i yrkeslivet. Av og til kan personen som bruker rusmidler til og med innrømme at bruken av dem er skadelig, både for seg selv og sine omgivelser, men like vel ikke ville slutte.

Av dette kan vi se at rusmisbruk kan være vanskelig både å definere og oppdage. Dette kan gjøre det ekstra vanskelig å vite hvordan man skal takle slik problematikk dersom man støter på den.

Det blir alltid vondere og vanskeligere dersom det er barn involvert. Dette er fordi alle barn fortjener å ha det bra, men barn som er født inn i en dysfunksjonell familiekonstellasjon der avhengighet råder, er ofte ekstremt lojal ovenfor egne foreldre, uansett hvor alvorlig avhengigheten og omsorgssvikten er.

Les om våre tjenester her

Bilde av bekymret jente med kosebamse - Barn som vokser opp i hjem der rus og uberegnelighet er hverdagskost er gjenstand for omsorgssvikt

Konsekvensene for barn av rusmisbrukere er mange og vonde

Noen generelle konsekvenser kan vi se hos personer som kommer fra hjem der rus og avhengighet har vært, eller er, et problem. Her tenker vi ikke bare på korttidseffekter for barna som vokser opp i dysfunksjonelle og ustabile hjem, men også langtidseffektene dette kan ha.

Barn som vokser opp i hjem der rus og uberegnelighet er hverdagskost er gjenstand for omsorgssvikt. Omsorgssvikt kan ha massive konsekvenser for livet til barnet det gjelder. Hvis et barn vokser opp i et hjem der det føles utrygt og vanskelig, vil barnets kropp gå inn i en tilstand av konstant stress. Barnet føler at det alltid må være beredt, og må passe på sine avhengige foreldre.

Dette langvarige stressnivået kan føre til store problemer senere i livet. Blant annet kan barna få vanskeligheter med å tilpasse seg voksenlivet. Dette kan føre til en livsstil der de lettere faller utenfor samfunnet.

Men mye kan gjøres og reddes dersom familien og barnet får hjelp i en tidlig fase. Det finnes mye hjelp å hente i samfunnet enn kun å få barnet ut av familiekonstellasjonen! Familieterapi og støtte kan endre en familiedynamikk, dersom de involverte er med på denne endringen.

I 2020 ble det meldt inn 26 717 nye familievernssaker, men ikke alle disse krevde at et barn tas ut av familien og plasseres i fosterhjem.

Det viktigste er å anerkjenne ringvirkningene så tidlig som mulig.

Det mest skadelige for barn som lever i hjem der rusen har et jerngrep på livet, er å ikke bli anerkjent og sett. Hvis du har en mistanke eller en dårlig magefølelse, holder det ikke å fortsette som før og håpe at noen andre skal se problemet.

Vi mennesker har kanskje litt vanskelig for å tre over terskelen og hjem til en nabo, en venn eller et familiemedlem som kanskje sliter med avhengighet. Det kan føles som om vi kommer for nære og trår inn i et hjem som ikke er vårt og der vi ikke har noe å gjøre.

Her er noen sjekkpunkter du kan ha med deg dersom du kommer borti barn som ikke har det enkelt hjemme:

  • Bank på døren – du kan ikke få vite hvordan et barn har det kun ved å stå på utsiden
  • Skap et åpent rom for dialog – barnet trenger ofte noen å snakke fortrolig med
  • Ikke press på løsninger – det er ikke alltid et godt råd barnet er ute etter
  • Kontakt fagpersoner og be om hjelp – hvis du ønsker å være til stede for en familie som sliter, men ikke vet hvordan, kan terapeuter hjelpe deg med det
  • Snakk med barnevernet – pass på de barna som trenger det ved å få veiledning fra barnevernet der du bor

Det nytter å bry seg! Det nytter å være «den ene» for de barna som trenger å bli sett. Bare ved å tørre å banke på, tørre å bry deg og tørre å snakke med et barn som kanskje sliter, vil du kanskje endre et helt liv!

Her er det viktig å huske på at det kan hende du tar feil og det kan hende det ikke er så store problemer som du kanskje trodde i en familie. Men hvordan skal du finne frem til det stakkars barnet som faktisk trenger en ekte voksen som bryr seg om det og ser det, hvis ikke du banker på?

Få hjelp til selvhjelp

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten