Hva er rusavhengighet og hvilke former tar det?

Hva er rusavhengighet og hvilke former tar det?

Hva er rusavhengighet og hvilke former tar det?

Definisjonen på rusavhengighet lyder ifølge Store Medisinske Leksikon slik: “Rusmiddelavhengighet er rusmiddelbruk som gjentas gang på gang på tross av negative erfaringer og sanksjoner.” Det vil si at den rusmiddelavhengige opplever store utfordringer med å kontrollere bruken av eller slutte med rusmidler selv om de har sterkt ønske om det selv. Ofte forstår man selv hvorfor det er destruktivt å fortsette med rusen, men har utfordringer med å slutte på egenhånd. Dette til tross for at man er bevisst på de store negative og skadelige konsekvensene rusbruken kan medføre.

Ved ruslidelser blir nervesystemet påvirket både fysiologisk og psykologisk. Derfor blir avhengigheten ansett som en sykdom man trenger behandling for. Her skal vi se nærmere på hva rusavhengighet er og hvilke former det kan ta.

Former for rusavhengighet

Folkehelseinstituttet bruker samlebetegnelsen rusbrukslidelser om avhengighet og overdreven bruk av rusmidler. Hvor raskt en person utvikler en avhengighet er helt avhengig av type rusmiddel som misbrukes og personens DNA og genetiske sammensetning. Risikoen øker betraktelig med hyppig bruk av rusmiddelet og mengden som inntas.

Ved rusavhengighet vil man utvikle toleranse for rusmiddelet, noe som fører til at man etterhvert ønsker å øke dosene. I tillegg kan bruken av rusmidler oppleves som tvangsmessig atferd, fordi man hele tiden vil tenke på og planlegge neste gang man kan ruse seg. Rusmidler deles inn i seks grupper, ifølge Store Medisinske Leksikon:

  • Cannabisstoffer
  • Alkohol
  • Hallusinogener, som LSD
  • Opioider og opiater, som heroin
  • Beroligende medikamenter
  • Sentralstimulerende stoffer, som amfetamin og ecstasy

Alkohol, illegale rusmidler og vanedannende legemidler kan føre til utvikling av rusavhengighet. Noen av rusmidlene vil det være svært synlig å oppdage misbruk av, fordi de gir sterke symptomer. Bruk av visse typer rusmidler kan derimot holdes skjult i lang tid før det oppdages av familie, venner eller for eksempel kollegaer.

Meld deg på gratiskurs i 5 vanlige tegn på rusmisbruk

Hva er rusavhengighet og hvilke former tar det?

Hvem rammes av rusavhengighet?

Hvem som helst kan utvikle rusavhengighet. Ved stadig bruk og store doser med rusmidler, er alle disponerte for å utvikle en avhengighet. I tillegg vil det være visse forhold i livet som gjør at noen kan være mer utsatt for ruslidelser enn andre.

Tidligere har vi skrevet om alkoholavhengighet og om at dette er en sykdom som ofte kan være arvelig betinget gjennom genene. Dette gjelder også for andre typer rusmidler enn alkohol. I tillegg er det flere faktorer som kan være årsaker til rusavhengighet. Dette er forhold som traumer, psykiske lidelser, sosiale forhold og innlæring, samt samfunnsmessige forhold.

Derfor er ruslidelser komplekse lidelser som ofte krever behandling utover å slutte med rusmiddelmisbruk. Det er viktig å ta tak i selve årsaken til at rusmisbruket oppstod og ble utviklet til en avhengighet. Slik behandling krever at man går i dybden av årsakene.

Hvor utbredt er bruk av rusmidler i Norge?

Alkohol er helt klart det mest vanlige rusmiddelet i Norge. 85% av befolkningen oppga i 2019 å ha drukket alkohol i løpet av det siste året. Mye av årsaken kan ligge i at dette er er et lovlig rusmiddel man kan kjøpe på butikken, på Vinmonopolet og på taxfree-handel ved grenseoverganger. Nordmenn drikker i gjennomsnitt 7 liter ren alkohol per år, regnet fra 15 år og oppover. Menn drikker dobbelt så mye som kvinner, samtidig som eldre mennesker drikkere oftere, men yngre mennesker drikker større mengder.

Sammenlignet med bruk av narkotiske stoffer, er alkoholbruk oftere årsaken til samfunnsmessige sosiale og helsemessige utfordringer. Blant illegale rusmidler er Cannabis mest utbredt. En av fire har prøvd Cannabis i løpet av livet, og sammenlignet med alkoholforbruk er det også her langt flere menn enn kvinner som har prøvd eller som nylig har brukt stoffet.

Videre er kokain og andre sentralstimulerende stoffer de mest utbredte illegale rusmidlene som brukes blant nordmenn. I 2021 oppga fire til seks prosent at de hadde prøvd et av stoffene i denne gruppen rusmidler en gang i løpet av livet. Dette viser hvor utbredt bruk av rusmidler er blant den norske befolkningen.

Søk hjelp for rusavhengighet

Rusavhengighet kan føre til en rekke negative konsekvenser for en person. En person som er rusavhengig kan ofte velge å bruke rusmidler fremfor å for eksempel ta vare på familien, egen helse, arbeid, personlig økonomi og andre viktige deler av livet. Inntak av rusmiddelet blir det viktigste i hverdagen. Tankene vil hele tiden spinne rundt neste mulighet for å ruse seg og hvordan man skal få tak i rusmiddelet.

Å havne i en slik situasjon handler ikke om mangel på viljestyrke, men om endringer i funksjonen i hjernens nerveceller. Derfor trenger man hjelp til å komme seg ut av rusavhengighet. Med riktig behandling og et godt ettervern vil man kunne bli kvitt rusavhengighet. Ta kontakt i dag for diskret behandling tilpasset din hverdag.

Se våre hjelpere

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten