Hva er rusavhengighet og hvilke former tar det?

Hva er rusavhengighet og hvilke former tar det?

Hva er rusavhengighet og hvilke former tar det?

Definisjonen på rusavhengighet lyder ifølge Store Medisinske Leksikon slik: “Rusmiddelavhengighet er rusmiddelbruk som gjentas gang på gang på tross av negative erfaringer og sanksjoner.” Det vil si at den rusmiddelavhengige opplever store utfordringer med å kontrollere bruken av eller slutte med rusmidler selv om de har sterkt ønske om det selv. Ofte forstår man selv hvorfor det er destruktivt å fortsette med rusen, men har utfordringer med å slutte på egenhånd. Dette til tross for at man er bevisst på de store negative og skadelige konsekvensene rusbruken kan medføre.

Ved ruslidelser blir nervesystemet påvirket både fysiologisk og psykologisk. Derfor blir avhengigheten ansett som en sykdom man trenger behandling for. Her skal vi se nærmere på hva rusavhengighet er og hvilke former det kan ta.

Former for rusavhengighet

Folkehelseinstituttet bruker samlebetegnelsen rusbrukslidelser om avhengighet og overdreven bruk av rusmidler. Hvor raskt en person utvikler en avhengighet er helt avhengig av type rusmiddel som misbrukes og personens DNA og genetiske sammensetning. Risikoen øker betraktelig med hyppig bruk av rusmiddelet og mengden som inntas.

Ved rusavhengighet vil man utvikle toleranse for rusmiddelet, noe som fører til at man etterhvert ønsker å øke dosene. I tillegg kan bruken av rusmidler oppleves som tvangsmessig atferd, fordi man hele tiden vil tenke på og planlegge neste gang man kan ruse seg. Rusmidler deles inn i seks grupper, ifølge Store Medisinske Leksikon:

  • Cannabisstoffer
  • Alkohol
  • Hallusinogener, som LSD
  • Opioider og opiater, som heroin
  • Beroligende medikamenter
  • Sentralstimulerende stoffer, som amfetamin og ecstasy

Alkohol, illegale rusmidler og vanedannende legemidler kan føre til utvikling av rusavhengighet. Noen av rusmidlene vil det være svært synlig å oppdage misbruk av, fordi de gir sterke symptomer. Bruk av visse typer rusmidler kan derimot holdes skjult i lang tid før det oppdages av familie, venner eller for eksempel kollegaer.

Meld deg på gratiskurs i 5 vanlige tegn på rusmisbruk

Hva er rusavhengighet og hvilke former tar det?

Hvem rammes av rusavhengighet?

Hvem som helst kan utvikle rusavhengighet. Ved stadig bruk og store doser med rusmidler, er alle disponerte for å utvikle en avhengighet. I tillegg vil det være visse forhold i livet som gjør at noen kan være mer utsatt for ruslidelser enn andre.

Tidligere har vi skrevet om alkoholavhengighet og om at dette er en sykdom som ofte kan være arvelig betinget gjennom genene. Dette gjelder også for andre typer rusmidler enn alkohol. I tillegg er det flere faktorer som kan være årsaker til rusavhengighet. Dette er forhold som traumer, psykiske lidelser, sosiale forhold og innlæring, samt samfunnsmessige forhold.

Derfor er ruslidelser komplekse lidelser som ofte krever behandling utover å slutte med rusmiddelmisbruk. Det er viktig å ta tak i selve årsaken til at rusmisbruket oppstod og ble utviklet til en avhengighet. Slik behandling krever at man går i dybden av årsakene.

Hvor utbredt er bruk av rusmidler i Norge?

Alkohol er helt klart det mest vanlige rusmiddelet i Norge. 85% av befolkningen oppga i 2019 å ha drukket alkohol i løpet av det siste året. Mye av årsaken kan ligge i at dette er er et lovlig rusmiddel man kan kjøpe på butikken, på Vinmonopolet og på taxfree-handel ved grenseoverganger. Nordmenn drikker i gjennomsnitt 7 liter ren alkohol per år, regnet fra 15 år og oppover. Menn drikker dobbelt så mye som kvinner, samtidig som eldre mennesker drikkere oftere, men yngre mennesker drikker større mengder.

Sammenlignet med bruk av narkotiske stoffer, er alkoholbruk oftere årsaken til samfunnsmessige sosiale og helsemessige utfordringer. Blant illegale rusmidler er Cannabis mest utbredt. En av fire har prøvd Cannabis i løpet av livet, og sammenlignet med alkoholforbruk er det også her langt flere menn enn kvinner som har prøvd eller som nylig har brukt stoffet.

Videre er kokain og andre sentralstimulerende stoffer de mest utbredte illegale rusmidlene som brukes blant nordmenn. I 2021 oppga fire til seks prosent at de hadde prøvd et av stoffene i denne gruppen rusmidler en gang i løpet av livet. Dette viser hvor utbredt bruk av rusmidler er blant den norske befolkningen.

Søk hjelp for rusavhengighet

Rusavhengighet kan føre til en rekke negative konsekvenser for en person. En person som er rusavhengig kan ofte velge å bruke rusmidler fremfor å for eksempel ta vare på familien, egen helse, arbeid, personlig økonomi og andre viktige deler av livet. Inntak av rusmiddelet blir det viktigste i hverdagen. Tankene vil hele tiden spinne rundt neste mulighet for å ruse seg og hvordan man skal få tak i rusmiddelet.

Å havne i en slik situasjon handler ikke om mangel på viljestyrke, men om endringer i funksjonen i hjernens nerveceller. Derfor trenger man hjelp til å komme seg ut av rusavhengighet. Med riktig behandling og et godt ettervern vil man kunne bli kvitt rusavhengighet. Ta kontakt i dag for diskret behandling tilpasset din hverdag.

Bestill time for rusbehandling

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten

GRATIS KURS

«5 VANLIGE TEGN PÅ RUSMISBRUK»

Meld deg på vårt uforpliktende gratiskurs og lær deg 5 vanlige tegn på rusmisbruk og alkoholisme slik at du kan hjelpe å hindre at et rusmisbruk eskalerer.