Tegn på emosjonell deprivasjon i voksen alder

Tegn på emosjonell deprivasjon i voksen alder

Mange voksne kan oppleve det som utfordrende å knytte tette bånd til andre. Dette kan ha mange årsaker, blant annet manglende forståelse av egne følelser som igjen kan gjøre det vanskelig å uttrykke egne følelser og gjøre seg forstått av andre. Årsaken til at noen føler det på denne måten kan være emosjonell deprivasjon.

Emosjonell deprivasjon betyr manglende følelsesmessig støtte og omsorg fra nærmeste omsorgspersoner i barndommen. Med manglende omsorg finner man ofte egne måter å takle egne følelser på, og disse metodene tar man gjerne med seg inn i voksen alder. En konsekvens av dette er at man ikke klarer å forstå eget følelsesliv.
Her skal vi se på måter emosjonell deprivasjon kan komme til uttrykk i voksen alder.
Vi ser på hvordan det kan prege livet og hvilke metoder man kan benytte for å bryte ut av mønsteret.

Emosjonell deprivasjon i voksen alder

Emosjonell deprivasjon kan prege en person på flere forskjellige måter i voksen alder, og gjerne i møte med venner, på jobb eller i kjærlighetslivet. Handlingsmønsteret kan føre til at man ikke helt klarer å “ta sin plass” i forhold man knytter til andre.

Lav selvfølelse
Når man er utsatt for emosjonell deprivasjon kan det være utfordrende å være i kontakt med egne følelser. Fordi ens egne følelser ikke er blitt bekreftet som barn, har man lært seg å tenke at de ikke er like mye verdt som andre. Dette kan føre til lav selvfølelse og gjøre det vanskelig å se verdien av seg selv. Det forsterkes når man sammenlikner seg med andre.

Følelsen av et tomrom som aldri kan fylles
Noen opplever et stort tomrom innvendig etter å ha vært utsatt for emosjonell deprivasjon i barndommen. Med manglende kontakt med egne følelser og mangelen på kjærlighet og omsorg, mangler grunnleggende følelsesmessig tilfredshet. I stedet sitter mange igjen med et tomrom innvendig som det er vanskelig å forstå og forklare. Det kan derfor samtidig bli utfordrende å uttrykke hva man egentlig føler.

Utfordring med å uttrykke egne følelser
Mange kan oppleve at det er utfordrende å uttrykke egne følelser, fordi de aldri har hatt en trygg arena hvor det har vært akseptert, eller blitt sett og hørt når de har forsøkt å uttrykke seg som barn. Ens egne følelser har blitt avfeid og sett på som mindre viktige. Man har lært seg å skyve følelsene til side for å unngå å skape problemer i familien. Å gi uttrykk for egne behov og ha følelser kan derfor føre til andre negative følelser som skam og skyldfølelse. Det samme kan skje om man gjør en feil.
Det tar man med seg inn i voksenlivet.

Trenger du noen å prate med?

Tegn på emosjonell deprivasjon i voksen alder

Jobber for å tilfredsstille andre
Når man ser sine egne følelser som mindre viktige enn andres, bruker mange ofte mer tid på å hjelpe andre. Det blir enklere å sette andres følelser og tanker foran egne. I tillegg er det en slags overlevelsesmekanisme for å håndtere frykten for å bli forlatt og avvist. Dette kan føre til at man hele tiden forsøker å tilfredsstille andres behov og ønsker, og setter seg selv i bakgrunnen.

Vanskelig å knytte bånd til andre
Den samme frykten for å bli forlatt og avvist, hindrer samtidig mange fra å knytte tette bånd til andre. Det kan gjelde både vennskapelige og/eller romantiske relasjoner. For å beskytte seg selv fra å bli såret, kan det føles enklere å holde folk på avstand og ikke slippe noen for tett innpå seg.

Forventer mye av andre
På samme tid som man har utfordringer med å knytte bånd til andre, kan man i tillegg forvente ganske mye fra andre, spesielt i parforhold. Man kan blant annet forvente at partneren skal være i stand til å tilføre det som manglet i barndommen. Det kan være kjærlighet, oppmerksomhet eller å bli verdsatt. Videre kan det føre til at man går inn i forhold som kan være destruktive.

Selvsaboterende atferd
Noen utøver, i motsetning til å forvente mye fra andre, selvsaboterende atferd i parforholdet. Man sitter med grunnleggende tanker om at man aldri vil kunne oppleve støtte og kjærlighet fra andre, fordi de aldri opplevde det i barndommen og det derfor er noe man tror man ikke fortjener. På den måten tiltrekker man seg folk man vet aldri vil kunne oppfylle de følelsesmessige behovene. Slik sett utøver man selvsaboterende atferd som for noen føles trygt og er gjenkjennelig fra barndommen.

Hvordan bryte ut av mønsteret?

Sårene man sitter med som voksen etter å ha blitt utsatt for emosjonell deprivasjon i barndommen, er sår som er blitt en del av deg og den du er. Det er likevel et mønster som det er mulig å bryte ut av, og på sikt kunne komme i bedre kontakt med egne følelser og forstå sin egen verdi i møte med andre.

Kunnskap om emosjonell deprivasjon kan bidra til å forstå årsaken til at mange sliter med å komme i kontakt med egne følelser. Gjennom nok kunnskap om temaet, får man også muligheten til å ta tak i de utfordringene man sliter med.
Man kan blant annet lære seg å:

  • åpne opp om egne følelser overfor andre
  • forbedre evnen til å stole på andre
  • styrke opplevelsen av “jeg-et” og selvfølelsen
  • utvikle evner for å justere egne følelser

Det kan føles overveldende å begynne å ta tak i dette på egenhånd. Gjennom terapi kan man få hjelp på veien til å bryte ut av det destruktive mønsteret steg for steg. På den måten får du muligheten til å leve et godt
følelsesmessig liv
, med sunne og trygge forhold til de du har rundt deg.

Bestill time hos oss

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten