Hvordan leve i et parforhold med sexavhengighet?

Hvordan leve i et parforhold med sexavhengighet?

Som med all annen avhengighet, kan et parforhold med sexavhengighet by på en del utfordringer. Sexavhengighet kan blant annet føre med seg løgner, manipulasjon, utroskap, uansvarlig bruk av penger og/eller overdreven bruk av pornografi.

For partneren til den sexavhengige kan det være utfordrende å finne måter å takle det på. Samtidig kan prosessen mot tilfriskning for den avhengige være en tung prosess. Derfor har vi her laget en liste med fem innspill til hvordan dere som par kan håndtere situasjonen. Dette kan være en hjelp på veien mot tilfriskning fra sexavhengighet, og samtidig beholde relasjonen. 

1. Praktiser åpen kommunikasjon

Kommunikasjon er nøkkelen til suksess i de aller fleste forhold. Gjennom åpen kommunikasjon kan dere skape forståelse og tillit til hverandre. For å oppnå god kommunikasjon, er det viktig at dere begge har et åpent sinn og virkelig lytter når den andre prater. Dersom dere er mer opptatt av å få sagt det dere har på hjertet enn å lytte, vil det ikke løse noen ting. Samtidig er det viktig å stille spørsmål om hvordan dere begge kan være til hjelp for hverandre.

Det er kun dere selv som kan svare på hvordan dere helst ser at den andre kan være til hjelp og støtte. Da er det også viktig å sette det dere blir enig om ut i praksis og vise gjennom handlinger at dere mener det dere er blitt enig om. Dette vil bidra til å skape god flyt i kommunikasjonen.

2. Bruk tid på å lære om sexavhengighet

Kunnskap om sexavhengighet er noe av det viktigste dere trenger for å kunne oppnå et godt samliv. Kunnskap bidrar til økt forståelse både overfor den som lider av sexavhengighet, og overfor partneren. Partneren til en som er sexavhengig kan ofte klandre seg selv for avhengigheten. Gjennom kunnskap om emnet, vil dere begge få bedre forståelse av hvorfor avhengigheten har oppstått, og hvilke følelser dere begge sitter med. 

3. Vær ærlige om situasjonen

Å finne ut at man lever i et parforhold med sexavhengighet kan være nokså vanskelig for begge parter. Noe av det verste kan være alle løgnene det medfører. For noen kan det virke som om man lever et dobbeltliv. Men når man er i situasjonen og jobber sammen mot et godt samliv, er det også viktig at dere begge er ærlige om hvordan det påvirker dere og hvilke følelser som er i sving. Den eneste måten å jobbe seg gjennom det på og forbedre forholdet, er ved å være ærlige og sårbare overfor hverandre. Da er det viktig at man også er ærlig overfor seg selv som partner til en sexavhengig.

Ta testen: Er du sexavhengig?

Hvordan leve i et parforhold med sexavhengighet?

4. Toveis støtte i parforhold med sexavhengighet

Når man jobber mot tilfriskning fra sexavhengighet, er det viktig at dere begge støtter hverandre og det dere går gjennom. Det betyr det dere går gjennom sammen som et par i prosessen mot et bedre samliv, og det hver av dere opplever på innsiden. For partneren kan det være utfordrende å vise støtte overfor en man føler man har blitt bedratt av. Da er det viktig å huske at den som lider av sexavhengighet også går gjennom en prosess for å  komme seg ut av avhengigheten.

For å få forholdet til å fungere, handler det på mange måter om å være rause med hverandre. Forsøk å være tilstede her og nå, og fokuser på måter dere kan gjenopprette et sunt og trygt parforhold. 

5. Vær tålmodige med hverandre

Tålmodighet er et svært viktig verktøy når dere er på vei mot tilfriskning, og det må gå begge veier. Som nærmeste pårørende til en sexavhengig er det viktig å oppleve tålmodighet fra sin partner, men dette gjelder også den andre veien. Tålmodighet vil si at man gir partneren tiden de trenger for å komme seg ut av avhengigheten. Dette kan være en langvarig prosess fordi det kan ligge mange følelser og opplevelser til grunn som trenger riktig type behandling. Samtidig er også hverdagslige kjærtegn og godhet mot hverandre en del av å være tålmodige med hverandre. Det bidrar til å vise at man forplikter seg til å få dette til å fungere.

Parterapi som en del av tilfriskningen

For mange kan det være viktig og nødvendig å oppsøke hjelp for å komme seg ut av sexavhengighet. Gjennom behandling for sexavhengighet får man hjelp og støtte på veien mot å forstå hva årsaken til avhengigheten er, og dermed hvordan man kan jobbe mot tilfriskning. Under behandlingen kan det også være nyttig å involvere partneren gjennom parterapi

En terapeut kan se situasjonen dere står i fra et nøytralt og nytt synspunkt. Terapeuten har også nødvendig kunnskap og erfaring og kan derfor være en god hjelp på veien mot tilfriskning. Slik kan dere jobbe med å forbedre kommunikasjonen og gjenopprette et sunt seksualliv i parforholdet. Det kan samtidig være en god måte å få hjelp med å sette grenser på. 

Parterapi som en del av behandlingen for sexavhengighet kan være nyttig for både samliv, og dere som enkeltindivider. Da blir begge parters følelser ivaretatt, samtidig som man jobber sammen for å forbedre parforholdet.

Start parterapien her

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten