Derfor tar vi ikke fra deg førerkortet under rusbehandling

Derfor tar vi ikke fra deg førerkortet under rusbehandling

Det er mange spørsmål knyttet til rusbehandling og førerkort. Hva skjer med førerkortet om du har et rusproblem og ønsker hjelp? Er det slik at du er nødt til å miste førerkortet for å få behandling?

Vi skal i denne artikkelen se litt på denne problemstillingen. I tillegg skal vi fremlegge hvordan vi i Terapivakten stiller oss til førerkort i rusbehandling.

Førerkortbeslag og rus – henger disse sammen?

helsedirektoratets hjemmeside  kan du lese hva loven sier om meldeplikten for helsepersonell. I tilfeller hvor de ser at en person ikke innfrir helsekrav på lang sikt så skal dette rapporteres til fylkesmann. Det heter at meldeplikten går foran taushetsplikten.

Målet med meldeplikten er at det skal bli tryggere i trafikken, og at færre kjører i ruspåvirket tilstand. Spørsmålet er da om loven har en faktisk virkning, eller om den fungerer mer som en straff for noe som potensielt kan skje, men i mange tilfeller ikke har skjedd.

Terskelen for å få rusbehandling

Hvis du sliter med rus og ønsker endring, er ofte første steg å akseptere at du har et problem. Neste steg er søke hjelp. Dette er ikke alltid like enkelt. Mange bruker tid på å akseptere både problemet og behovet for hjelp. Risikoen for å miste førerkortet på grunn av rusbehandling kan derfor gjøre terskelen for å søke hjelp enda høyere. Noen kan også velge å ikke søke hjelp på grunn av konsekvensene dette kan gi.

Mange er avhengig av bil for å jobbe og være sosiale. Andre er også avhengige av bil for å handle mat og forbruksvarer. Mister de muligheten til å komme på jobb kan de miste inntekt og dermed møte enda flere utfordringer.

Loven kan derfor virke mot sin hensikt, og ikke nødvendigvis bare skape tryggere veier. I stedet blir det flere sjåfører med rusproblemer som gjerne skulle hatt behandling, men som kvier seg for å måtte ofre såpass mye for å få hjelp.

Dette er min historie som tidligere rusavhengig. Jeg håper den kan gi håp om at et rusfritt og edru liv er mulig å oppnå med riktig hjelp til riktig tid:

Tap av førerkort i rusbehandling gir tryggere veier?

Elisabeth Fjellvang Kristoffersen er generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk. I et leserbrev til Laagendalsposten, høsten 2020, skriver hun at personer som søker hjelp ikke bør straffes. Mange som sliter med rusproblematikk kjører aldri i ruspåvirket tilstand. Å miste førerkortet før behandlingen har startet kan oppleves nedverdigende.

Andre søker ikke hjelp og kjører til tross for promille, fordi frykten for å sitte uten førerkort er for stor. Dette støttes opp om i resultatet av en meta-analyse fra Oslo Universitetssykehus fra juni, 2020. Analysen ser på rusrelaterte dødsulykker i trafikken. Resultatet av den viser at 4 av 5 sjåfører som var involverte i dødsulykker i ruspåvirket tilstand mellom 2005 og 2018, var tidligere domfelte. Halvparten av disse var domfelt for å kjøre i ruspåvirket tilstand.

Bestill time hos våre brukererfarne rusterapeuter

førerkort rusbehandling

Andre løsninger?

Det er kanskje på tide å se på andre løsninger. Fjellvang Kristoffersen viser til Finland og deres alkohollås til biler. Alkohollåsen vil ikke la deg starte bilen om du har for høy promille, og disse brukes i samarbeid med lege.

Selv om behovet for andre løsninger er stort, så er faktum i dag at det er en risiko for å miste førerkortet om du søker hjelp her i Norge. Det er også slik at du ikke får det tilbake med en gang du er rusfri heller. Dette gjør at mange sitter uten førerkort i en kritisk periode hvor mulighet til arbeid og å kunne flytte seg etter behov er viktig.

Førerkort i behandling hos Terapivakten

I Norge er det visse type fagpersoner som faller under meldeplikten som Helsedirektoratet beskriver. Dette gjelder leger, psykologer og optikere. I Terapivakten arbeider kvalifiserte psykoterapeuter som er spesialisert innen rusterapi, men som ikke faller under meldeplikten.

Straff og trusler er ikke alltid like effektivt. Straff for potensielle hendelser (slik inndragning av førerkort ved ønske om rusbehandling er) kan i noen tilfeller øke problemet, fremfor å redusere faren.

Oslo Universitetssykehus konkluderer til slutt i sin meta-analyse (2020):

«Trussel om fengselsstraff, store bøter, eller fradømming av førerkortet er ikke tilstrekkelig for å hindre at mange førere med rusproblemer, eller med risikoatferd av andre grunner, involveres i alvorlige trafikkulykker. Det må andre løsninger til, både tekniske løsninger, og andre tiltak som kan endre disse førernes atferd og holdninger.»

For mange er det å søke behandling for et rusproblem et stort steg å ta. Det er viktig at du da har muligheten til å ha trygghet i andre aspekter i livet. Når valget om å få hjelp er tatt, har du gjerne et ønske om å endre livet til det bedre. Ved å miste en viktig funksjon for frihet og mobilitet, som førerkortet gir, kan dette bli en unødvendig tung start på en allerede tung prosess.

Vi håper andre løsninger kommer etter hvert, for trafikksikkerhet må bli tatt på alvor. Vår mening er at løsningen ikke er å straffe sårbare mennesker som strekker ut en hånd for å få hjelp til et bedre liv.

Begynn med en GRATIS “bli kjent” samtale

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten