Er sexavhengighet noe ekte eller bare et moteord?

Er sexavhengighet noe ekte eller bare et moteord?

Store Hollywood-stjerner og norske kjendiser har stått frem og fortalt om at de er sexavhengige. De første tilfellene ble møtt med manglende forståelse. Og fortsatt tenker kanskje mange “kan det bare hende de er notorisk utro?”. Eller at personen lider av hyperseksualitet. Det kan også være forvekslet med visse seksuelle preferanser.

For noen kan det derfor være utfordrende å forstå hvordan sexavhengighet kan være en lidelse på lik linje med andre avhengigheter. Og gjennom media kan man fort tenke på sexavhengighet som et moteord. Her skal vi se på hvordan utviklingen har vært for denne lidelsen. Vi går inn på hvorfor det er viktig å ta sexavhengighet på alvor og hvorfor riktig behandling er essensielt. 

Anerkjennelse av sexavhengighet

Sexavhengighet som lidelse ble for alvor en del av den offentlige diskursen på 80-tallet i USA. Etter 60- og 70-tallets hippie-kultur med voldsomt misbruk av dop og alkohol, ble det i sammenheng med det også snakket om destruktiv seksuell oppførsel. Videre ble det i 2003 i Handbook of clinicalsexuality for mental health professionals lagt stor vekt på “online sexual compulsivity” i delen om sexavhengighet. 

Begrepet ble på denne måten stadig utvidet og spredte seg mer og mer blant befolkningen. I takt med utviklingen av Internett og ulike medier, så man også at sexavhengighet stadig ble et økende problem. Og i dagens moderne samfunn er det konstant tilgjengelighet av pornografi og muligheter for seksuell tilfredsstillelse. 

Selv om mye har forandret seg siden 80-tallet, er det fortsatt et kontroversielt tema i dag. Stadig flere kjente personligheter står frem som sexavhengige. Det skjer ofte etter at det har kommet frem historier om utroskap eller deltakelse i seksuelle aktiviteter utenom ekteskapet. På en måte kan man si at det kan virke som det enkelt bortforklares i kjendisverdenen. På en annen måte er det med på å bidra til diskusjon rundt temaet og økt bevissthet om hva det faktisk er. 

I dag er sexavhengighet inkludert som en diagnose i Verdens helseorganisasjons diagnoseliste. Denne har fått navnet Compulsive Sexual Behavior Disorder, forkortet til CSBD. For at det skal stilles en diagnose som sexavhengig, mangler personen evnen til å motstå tvangsmessige seksuelle impulser selv om handlingsmønsteret fører til svært negative konsekvenser for en selv og i eget liv. Selv om oppførselen går ut over familieliv, jobb og sosialt liv, evner ikke personen å motstå impulsene. 

Ta testen: Er du sexavhengig?

Er sexavhengighet et moteord?

Sexavhengighet må ses som annen avhengighet

Fordi konsekvensene av sexavhengighet er såpass store, er det ingen tvil om at det må tas på alvor. Det kan sette en person i direkte fare, ved at han eller hun kan ty til kjøp/salg av sex eller delta i andre ulovlige aktiviteter. Samtidig er det viktig å skille mellom seksuelle preferanser og sexavhengighet. Det har vi utdypet i artikkelen 10 typer problematisk seksuell atferd

Å ha visse seksuelle preferanser er ikke det samme som å være avhengig av sex. På samme måte er ikke sexavhengighet forbeholdt en viss gruppe blant befolkningen. Tall fra USA fra 2018 viser at omlag 3,3% av befolkningen lider av sexavhengighet. Det er en lidelse som kan ramme både menn og kvinner, men tallene viser at det er flest menn som utvikler det.

Selv om det i media de siste årene er blitt diskutert som en “unnskyldning” blant menn for å være utro eller utøve uansvarlig seksuell oppførsel, er det langt fra sannheten. Dessverre er det noen ganger med på å redusere sexavhengighet til å være et “moteord”. Til tross for at det til tider kan fremstå slik, er det viktig å vite at det er en lidelse som kan og bør behandles på lik linje med andre avhengigheter. 

Er sexavhengighet et moteord?

Behandlingen er viktig for å kunne gjenopprette et sunt forhold til intimitet og egen seksualitet. Samtidig er det viktig for livskvalitet og skape trygge forhold til nære relasjoner. Som med annen avhengighet, kan det påvirke partneren din i stor grad. Eller det kan forhindre deg fra å knytte tette bånd til andre. Ofte er det andre bakenforliggende utfordringer som forhindrer et sunt seksualliv. Det er disse som er viktig å ta tak i og behandle.

Hjelpen finnes og hjelpen er nær. Behandlingen gjennom Terapivakten kan finne sted fra din egen stue. Vi tilbyr hjemmebesøk i visse kommuner og videosamtaler uansett hvor du måtte befinne deg. Vårt behandlingsforløp legges opp etter en kartleggingstime for å tilpasse den så mye som mulig etter dine behov. 

Og som svar på overskriften – sexavhengighet er ikke kun et moteord. Det er en lidelse som for mange er virkeligheten og hverdagen. Ta kontakt i dag for behandling av sexavhengighet.

Få behandling for sexavhengighet

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten