Spiseforstyrrelse, stress og usikkerhet – utfordringer under en pandemi

Spiseforstyrrelse, stress og usikkerhet – utfordringer under en pandemi

Covid 19 har utfordret oss på mange måter. Spesielt utsatt er de som sliter med psykisk uhelse. Utfordringer vi møter kan være knyttet til familieliv og stress, eller utfordringer knyttet til alkoholforbruk.

Stress kan trigge mange psykiske plager, og en av dem er spiseforstyrrelser. Covid-19 har skapt både stress og usikkerhet for mange. Kombinasjonen av spiseforstyrrelse, stress og usikkerhet kan oppleves som svært utfordrende for mange. Vi skal se på hvorfor situasjonen vi er i nå kan være ekstra krevende om man sliter med en spiseforstyrrelse.

Spiseforstyrrelse, stress og usikkerhet

Vi har tidligere skrevet om hva spiseforstyrrelser er og hva årsaker kan være. Her beskriver vi hvordan en opplevelse av å miste kontroll kan være en trigger for å utvikle en spiseforstyrrelse. Spiseforstyrrelsen blir som en venn som hjelper en med å gjenvinne følelsen av kontroll.

Når hverdagen blir endret og rutiner blir brutt, kan mange oppleve både usikkerhet og stress. En endret hverdag kan derfor starte med et normalt forhold til mat, men utvikle seg mot et mer destruktivt syn på både mat og kropp. Endringene kan også trigge de som har opplevd en bedring. Dermed bli endringen en risikofaktor for tilbakefall. Roger Sagmoen (36) har selv erfart anoreksi, og han bekrefter dette i et intervju med NRK. Sagmoen har levd med anoreksi i over 10 år. I intervjuet forklarer han noen av utfordringene med å ha en spiseforstyrrelse.

  • Å ikke lengre kunne skjære opp brødet i matbutikken, og dermed ikke vite om størrelsen blir lik den man pleier å ha
  • At man ikke kan handle epler i løsvekt, og dermed ikke får plukket ønsket størrelser av eplene

Dette er detaljer som skaper både usikkerhet og stress ifølge Sagmoen.

Rådgivning Om Spiseforstyrrelser (ROS) beskriver på sine hjemmesider at spiseforstyrrelser ofte er en måte å håndtere følelseskaos på. Når spiseforstyrrelsen ikke lengre gir følelsen av kontroll, kan alt rundt en føles som kaos. Dette kan være overveldende for mange som sliter med en spiseforstyrrelse.

Få hjelp med spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser og livskvalitet

SPISFO utførte en undersøkelse i 2020 der målgruppen var de som hadde utfordringer knyttet til kropp og mat. 76% av de 875 som svarte på undersøkelsen bekreftet at Covid-19-situasjonen påvirket deres psykiske helse. Dette kan komme av flere årsaker.

  •  Livsendring og stress, samt restriksjoner og endring i matbutikk som nevnt over
  •  Stengte treningssentre og endring av rutiner
  •  Isolasjon og mangel på sosiale sammenkomster

Sosiale situasjoner kan gjerne bidra til å dempe stemmen inni hodet som snakker om kalorier, vekt og trening. NRK skriver om at yngre har begynt å få problemer med spiseforstyrrelser, og utfordringer som kommer av isolasjonen. I et intervju med NRK forteller «Anna» om blant annet stemmen som sier til henne at hun har spist nok. Videre forteller hun om hvordan den blir høyere når hun er mye alene.

Helsedirektoratet nevner også både livsendring og stress som risikofaktorer for å utvikle en spiseforstyrrelse. Overgangsfaser og endringer i samfunnet kan derfor være ekstra utfordrende for de som i tillegg opplever biologiske endringer, slik man gjør i puberteten.
 
Spiseforstyrrelsen påvirker derfor livskvaliteten, men livskvaliteten påvirker også spiseforstyrrelsen. Det er dette som gjør det til en svært kompleks sykdom.

spiseforstyrrelse og stress

Spiseforstyrrelser, angst og depresjon

Vi har alle en måte å håndtere ting på, og alle mennesker utvikler egne mestringsmekanismer. Noen av disse kan være mer destruktive enn andre. I utfordrende situasjoner som trigger oss, oppdager vi raskt om mestringsmekanismen vår er bra for oss eller ikke.

Mange som sliter med angst og/eller depresjon, kan oppleve at de finner en trygghet og trøst i spiseforstyrrelsen. Dette skjer ofte når depresjonen eller angsten blir overveldende. Mye isolasjon, endret hverdag og nye utfordringer er alle triggere for både angst og depresjon. Det er derfor ikke uvanlig at det er et samsyklig (flere sykdommer samtidig) sykdomsbilde hos en person med spiseforstyrrelser.

Spiseforstyrrelser og vektlegging av psykisk helse

Mange sliter med situasjonen coronaen fører med seg. Hvis du kjenner deg igjen i utfordringene knyttet til mat og kropp, er du ikke alene. Det er viktig fremover at psykisk helse blir et satningsområdet i samfunnet. Det er også viktig å tilegne seg kunnskap om hvordan dagens situasjon påvirker vår egen psyke.

Spiseforstyrrelser er en sykdom som ofte hemmeligholdes så langt det lar seg gjøre. For mange er det også knyttet opp mot en følelse av skam. Samtidig er det en relativt utbredt sykdom. Tall fra SPISFO anslår at omtrent 50 000 kvinner i Norge til enhver tid har en spiseforstyrrelse. Undersøkelsen inkluderer ikke mørketall eller tall fra gutter og menn, så vi må anta at tallene er enda høyere.

Det er viktig å be om hjelp hvis du kjenner at du endrer adferd knyttet til mat og kropp. Det kan også være lurt å snakke med noen hvis du kjenner at endringene i hverdagen føles kaotisk. Spiseforstyrrelse, stress og usikkerhet kan føles overveldende når man står alene i det. Vi har alle mestringsmekanismer, men de fleste av oss må gjerne få hjelp til å luke ut de som er destruktive – og det er ingen skam i det.

Få hjelp med spiseforstyrrelser

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten