Kan nettshopping bli en avhengighet?

Kan nettshopping bli en avhengighet?

Vi har tidligere skrevet om shoppingavhengighet, og hvordan dette kan bli et problem når man føler man mister kontrollen over egne handlinger. Her beskriver vi hvordan hjernen skiller ut endorfiner og dopamin når man shopper. Dette er en del av belønningssystemet vårt, og gjør at vi føler oss bra.

I dag er nettshopping blitt mer og mer vanlig. Det er enkelt og kjapt, og man kan gjøre det fra sin egen stue. I hverdagen vi lever i nå, er nettshopping mer aktuelt enn noen gang. Covid-19 har gjort at nettshopping i noen tilfeller er det eneste alternativet. Samtidig det er også mange som føler det er tryggere å holde seg hjemme og velger derfor bevisst netthandel fremfor å gå til butikken. Men hva så når netthandlingen blir til en nettshoppingavhengighet? La oss se nærmere på det.

Nettshopping og ensomhet

Selv om nettshopping kan være både tidsbesparende og enkelt, så kan det også trigge behovet for mer av den lykkefølelsen det gir for noen. I tilleg kan mange som opplever ensomhet og isolasjon kjenne på følelser som angst og depresjon som følge av dette.

For å håndtere slike følelser er det fort gjort å ty til løsninger som kan gi et kjapt dopaminrush, hvor man videre føler seg litt bedre for en stund. Dette er noe  TV2 også har ønsket å belyse. Daglig leder her i Terapivakten, Ove André Remme, understreker til TV2 hjernens ønske om å repetere handlingsmønstrene som kan fremme dopaminutskilling. Han forklarer at når vi har kjøpt noe på nett, og venter på at det skal komme i posten, så vil denne forventningen skille ut dopamin. Her kommer hjernens ønske om å repetere handlingen inn. Videre utgjør det en risiko for å bli avhengig av nettshoppingen.

TA TESTEN: ER DU SHOPPINGAVHENGIG?

Nettshopping, avhengighet og Covid-19

Under pandemien vi nå er i, er det mange ulike utfordringer mange har kjent på. Noen av disse er som følger:

En fellesnevner for å prøve å håndtere disse faktorene er lykkehormoner. Det er mange måter å få utløst endorfiner og dopamin på. Men i en verden som har stoppet litt opp og vi må forholde oss til ulike restriksjoner, så er nettshopping en enkel og trygg løsning.

Remme sammenligner det å vente på en vare man har bestilt, med rushet man får av å vente på at dealeren skal komme med dopet. Allikevel skiller nettshopping seg ut med hvor enkelt det er å utføre en handel. I dag kan du også handle på nett uten å betale med en gang, i enkelte tilfeller kan du utsette betalingen i flere måneder. I tillegg kan du også handle på kreditt. Dette kan skape store økonomiske utfordringer for mange, og Robert Speare, psykolog i blant annet Luksusfellen, kaller dette en destruktiv spiral.

Det som føles veldig godt der og da, kan nemlig ha motsatt effekt når regningen kommer.

Problemene kommer videre når man netthandler enda mer for å føle seg bedre etter å ha fått regningene i posten. Ofte klarer man å skyve til side bekymringene rundt konsekvensene så lenge de hører fremtiden til. Men det er nettopp slik nettshoppingavhengigheten tar overhånd, slik at det det til slutt er vanskelig å komme seg ut av den destruktive spiralen.

Nettshopping og avhengighet kan være en utfordring

Nettshopping og avhengighet – finnes det en utvei?

Som med andre avhengigheter så finnes det ofte en underliggende årsak til at nettshoppingen utviklet seg til å bli en avhengighet. Ofte er det en av årsakene nevnt over, men det kan også være andre ting som traumer, selvbilde, destruktive relasjoner eller lignende.

Det som er viktig er å komme til bunns i hva som trigger handlingen, for så å lage en plan på hvordan man kan bearbeide dette. Ove Andre Remme fremhever ensomhet og isolasjon som triggere, spesielt i den tiden vi er i nå. Det kan derfor være ekstra viktig å ta kontakt med de rundt seg, som man tenker kan føle seg ensomme. Eller man kan søke kontakt selv med hjelpetelefoner eller støttegrupper om man føler seg alene. En prat med en terapeut med erfaring innen avhengighet kan også være et alternativ. Sammen kan dere finne måter å bearbeide de triggende følelsene på.

Er du avhengig av nettshopping – Sjekk deg selv

Veldig mange er allikevel ikke klar over at nettshoppingen kan være et problem. Det første man kan gjøre er å se på sine egne vaner.

  •  Velger du å nettshoppe for å dekke over vonde følelser?
  •  Har du råd til å nettshoppe nå, eller velger du å ignorere den økonomiske belastningen?
  •  Føler du på rastløshet, frustrasjon eller andre vonde følelser om du ikke får nettshoppet?
  •  Føler du stress om du ikke har en pakke du venter på?

Det er ingen fasit på om man har en nettshoppingavhengighet. Vi er alle forskjellige med ulik bakgrunn, forutsetninger og utfordringer. Men det kan være lurt å ta en sjekk med seg selv, og videre ta en vurdering på om man bør snakke med noen om det.

Det er viktig å ta tak i den underliggende årsaken til handlingen. Det finnes alltid andre alternativer man kan gjøre når man kjenner på de vonde følelsene. Dette kan være alternativer som ikke går ut over egen privatøkonomi på samme måte, og som ikke undergraver de faktiske årsakene til avhengigheten.

Covid-19 kan i seg selv trigge behovet for nettshopping, men vi står alle sammen i å prøve å takle utfordringene pandemien bringer med seg. Første steg for å komme ut av en ond sirkel, er å vite at du ikke er alene. Videre gjelder det å identifisere egen adferd, og så eventuelt søke hjelp om det føles overveldende å håndtere på egenhånd.

Husk: Du trenger ikke være nedgravd i gjeld før du kan få hjelp. Destruktive mønster i seg selv er god nok grunn til å få hjelp. Det er aldri for tidlig å be om støtte og veiledning.

Bestill time for shoppingavhengghet

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten