Kan nettshopping bli en avhengighet?

Hopp til et tema i artikkelen:

Kan nettshopping bli en avhengighet?

Vi har tidligere skrevet om shoppingavhengighet, og hvordan dette kan bli et problem når man føler man mister kontrollen over egne handlinger. Her beskriver vi hvordan hjernen skiller ut endorfiner og dopamin når man shopper. Dette er en del av belønningssystemet vårt, og gjør at vi føler oss bra.

I dag er nettshopping blitt mer og mer vanlig. Det er enkelt og kjapt, og man kan gjøre det fra sin egen stue. I hverdagen vi lever i nå, er nettshopping mer aktuelt enn noen gang. Covid-19 har gjort at nettshopping i noen tilfeller er det eneste alternativet. Samtidig det er også mange som føler det er tryggere å holde seg hjemme og velger derfor bevisst netthandel fremfor å gå til butikken. Men hva så når netthandlingen blir til en nettshoppingavhengighet? La oss se nærmere på det.

Nettshopping og ensomhet

Selv om nettshopping kan være både tidsbesparende og enkelt, så kan det også trigge behovet for mer av den lykkefølelsen det gir for noen. I tilleg kan mange som opplever ensomhet og isolasjon kjenne på følelser som angst og depresjon som følge av dette.

For å håndtere slike følelser er det fort gjort å ty til løsninger som kan gi et kjapt dopaminrush, hvor man videre føler seg litt bedre for en stund. Dette er noe  TV2 også har ønsket å belyse. Daglig leder her i Terapivakten, Ove André Remme, understreker til TV2 hjernens ønske om å repetere handlingsmønstrene som kan fremme dopaminutskilling. Han forklarer at når vi har kjøpt noe på nett, og venter på at det skal komme i posten, så vil denne forventningen skille ut dopamin. Her kommer hjernens ønske om å repetere handlingen inn. Videre utgjør det en risiko for å bli avhengig av nettshoppingen.

TA TESTEN: ER DU SHOPPINGAVHENGIG?

Nettshopping, avhengighet og Covid-19

Under pandemien vi nå er i, er det mange ulike utfordringer mange har kjent på. Noen av disse er som følger:

En fellesnevner for å prøve å håndtere disse faktorene er lykkehormoner. Det er mange måter å få utløst endorfiner og dopamin på. Men i en verden som har stoppet litt opp og vi må forholde oss til ulike restriksjoner, så er nettshopping en enkel og trygg løsning.

Remme sammenligner det å vente på en vare man har bestilt, med rushet man får av å vente på at dealeren skal komme med dopet. Allikevel skiller nettshopping seg ut med hvor enkelt det er å utføre en handel. I dag kan du også handle på nett uten å betale med en gang, i enkelte tilfeller kan du utsette betalingen i flere måneder. I tillegg kan du også handle på kreditt. Dette kan skape store økonomiske utfordringer for mange, og Robert Speare, psykolog i blant annet Luksusfellen, kaller dette en destruktiv spiral.

Det som føles veldig godt der og da, kan nemlig ha motsatt effekt når regningen kommer.

Problemene kommer videre når man netthandler enda mer for å føle seg bedre etter å ha fått regningene i posten. Ofte klarer man å skyve til side bekymringene rundt konsekvensene så lenge de hører fremtiden til. Men det er nettopp slik nettshoppingavhengigheten tar overhånd, slik at det det til slutt er vanskelig å komme seg ut av den destruktive spiralen.

Nettshopping og avhengighet kan være en utfordring

Nettshopping og avhengighet – finnes det en utvei?

Som med andre avhengigheter så finnes det ofte en underliggende årsak til at nettshoppingen utviklet seg til å bli en avhengighet. Ofte er det en av årsakene nevnt over, men det kan også være andre ting som traumer, selvbilde, destruktive relasjoner eller lignende.

Det som er viktig er å komme til bunns i hva som trigger handlingen, for så å lage en plan på hvordan man kan bearbeide dette. Ove Andre Remme fremhever ensomhet og isolasjon som triggere, spesielt i den tiden vi er i nå. Det kan derfor være ekstra viktig å ta kontakt med de rundt seg, som man tenker kan føle seg ensomme. Eller man kan søke kontakt selv med hjelpetelefoner eller støttegrupper om man føler seg alene. En prat med en terapeut med erfaring innen avhengighet kan også være et alternativ. Sammen kan dere finne måter å bearbeide de triggende følelsene på.

Er du avhengig av nettshopping – Sjekk deg selv

Veldig mange er allikevel ikke klar over at nettshoppingen kan være et problem. Det første man kan gjøre er å se på sine egne vaner.

  •  Velger du å nettshoppe for å dekke over vonde følelser?
  •  Har du råd til å nettshoppe nå, eller velger du å ignorere den økonomiske belastningen?
  •  Føler du på rastløshet, frustrasjon eller andre vonde følelser om du ikke får nettshoppet?
  •  Føler du stress om du ikke har en pakke du venter på?

Det er ingen fasit på om man har en nettshoppingavhengighet. Vi er alle forskjellige med ulik bakgrunn, forutsetninger og utfordringer. Men det kan være lurt å ta en sjekk med seg selv, og videre ta en vurdering på om man bør snakke med noen om det.

Det er viktig å ta tak i den underliggende årsaken til handlingen. Det finnes alltid andre alternativer man kan gjøre når man kjenner på de vonde følelsene. Dette kan være alternativer som ikke går ut over egen privatøkonomi på samme måte, og som ikke undergraver de faktiske årsakene til avhengigheten.

Covid-19 kan i seg selv trigge behovet for nettshopping, men vi står alle sammen i å prøve å takle utfordringene pandemien bringer med seg. Første steg for å komme ut av en ond sirkel, er å vite at du ikke er alene. Videre gjelder det å identifisere egen adferd, og så eventuelt søke hjelp om det føles overveldende å håndtere på egenhånd.

Husk: Du trenger ikke være nedgravd i gjeld før du kan få hjelp. Destruktive mønster i seg selv er god nok grunn til å få hjelp. Det er aldri for tidlig å be om støtte og veiledning.

Bestill time for shoppingavhengghet