Forhold etter utroskap – hvordan komme over det?

Forhold etter utroskap – hvordan komme over det?

Er det mulig å reparere forhold etter utroskap? Hvordan kommer man over utroskap? Er dette noe som i det hele tatt kan tilgis? I denne artikkelen ser vi på noen av de vanskelige spørsmålene rundt forhold etter utroskap, og hvordan man kan jobbe for å prøve å komme over det.

Fakta om utroskap

Det er vanskelig å gi en nøyaktig statistikk på utroskap, da mange synes det er pinlig å skulle innrømme et sidesprang eller et forhold på si. Dessuten finner vi mange ulike definisjoner av utroskap.

Noen vil definere utroskap som kun flørting, andre til emosjonelle relasjoner, mens andre igjen vil si det gjelder kun sex.

De amerikanske forskerne og psykologene, Todd K. Shackelford og David Buss, (2000) tok utgangspunkt i et helt annet perspektiv, og stilte heller spørsmålet: Hva skal til for at den som har opplevd utroskap vil ut av forholdet? De så på ulike former for utroskap, og fant ut at det var liten forskjell på svarene fra menn og kvinner.
Hva som skal til for at den som har opplevd utroskap vil ut av forholdet: 

  •  Oppdaget at partneren flørtet med noen andre: 3 % menn og 4 % kvinner ville avsluttet forholdet.
  •  Se at kjæresten kysser noen andre: 20 % menn og 21 % kvinner ville avsluttet forholdet.
  •  Partneren har avtale om romantisk møte med noen andre: 36 % menn og 37 % kvinner ville avsluttet forholdet.
  •  Finne ut at kjæresten har hatt samleie med en annen person: 49 % for begge kjønn ville avsluttet forholdet.
  •  Oppdage at partneren har hatt langvarig og seriøst forhold, inkludert samleie, over tid: 67 % menn og 69 % kvinner ville avsluttet forholdet.

Grunnen til at man er utro kan variere. Enkelte forskere mener det er forskjell på menn og kvinners årsak til å være utro. Samtidig støtter videre forskning Shackelford og Buss’s funn, hvor vi ser at når det gjelder tilgivelse, så er det nokså likt for begge kjønn:

En studie utført ved NTNU viser at i to ulike situasjoner som inkluderte utroskap, så var 92 par relativt enige i konsekvensene. Om det hadde vært utroskap med kun sex, eller utroskap med både sex og følelser, så ville ikke flertallet av deltakerne ha tilgitt partneren sin. Det vil si at når utroskapen først har skjedd, så er menn og kvinner enige at det skal litt til for å tilgi. Allikevel viser tallene fra både Shackelford & Buss, samt NTNU, at noen er åpne for å tilgi. Videre kan vi se på hva som skal til for at noen velger å prøve å tilgi, og om da et forhold etter utroskap kan fungere.

Forhold etter utroskap

Hva skal til for å tilgi utroskap?

Psykologspesialist, Anne Karin Arvola, skriver på Bufdir.no at omstendighetene for utroskapen er avgjørende for hvordan å håndtere situasjonen. Videre forklarer hun at det er viktig fordi det kan variere veldig fra forhold til forhold.

Ut ifra omstendigheten bør man ta et valg om man ønsker å prøve å redde forholdet eller ikke. Man kan også ta et aktivt og bevisst valg om å prøve å bygge opp tilliten igjen i forholdet.

Det er vanlig å kjenne på sorg etter utroskap. Det er viktig å tillate seg selv å kjenne på spekteret av følelser som vil komme i en slik tid. En så stor beslutning som å avslutte eller bli værende i et forhold bør ikke tas i affekt, men trenger tid til å modnes. Derfor må en slik avgjørelse ikke forhastes, og heller bli tatt når man føler seg mer rolig og har fått situasjonen litt mer på avstand.

Hva dere kan gjøre for å prøve å komme over utroskap:

1. Ha tid og tålmodighet
Det er viktig at den som har opplevd at partneren har vært utro får tid. Videre er det viktig å anerkjenne for begge to at dette er arbeid som vil ta en stund. Det er en prosess som krever tålmodighet og forståelse, og det er ofte noe man stadig må minne hverandre på.

2. Kommuniser med hverandre
Vi har tidligere skrevet om «Hemmeligheten bak et lykkelig parforhold», hvor det poengteres hvor viktig det er å snakke sammen. Når et par har opplevd utroskap, og ønsker å prøve å legge det bak seg, er det noen ting som kan være lurt å snakke om. Hvorfor følte personen et behov for å være utro? Har dere glidd fra hverandre som par? Har det vært søken om oppmerksomhet, eller kom handlingen fra frustrasjon, kjedsomhet, sinne eller andre ting?

Ved å starte i den enden, kan man jobbe videre med problemene som finnes i forholdet, og finne ut av hva som krever deres oppmerksomhet. Det er også viktig å være ærlig om hva man føler. Om man ikke klarer å tilgi utroskapen, så er det viktig å ikke late som man har gjort det. Dette kan føre til mer skade, hvor den som var utro blir indirekte straffet, bevisst eller ubevisst. Tilliten vil da bli vanskelig å bygge opp.

3. Ha fokuset på en ny tid og en ny start
Det forventes ikke at man skal klare å glemme utroskapen. Men velger dere som par å prøve å gå videre, så har dere muligheten til å starte på nytt. Bli kjent med hverandre på nytt, og finn ut av hvem dere vil være som par. Det kan likevel være en del usikkerhet etter utroskap. Det er derfor viktig at begge parter prøver litt ekstra for å vise at man setter pris på hverandre, og at partneren er elsket og verdsatt.

4. Forstå sjalusien og hvor den kommer fra
Psykologspesialist, Arne Repål, skriver i boken sin «Sjalusi» om blant annet utroskap og reaksjoner i ettertid. Han understreker at det vil være økt vaktsomhet og usikkerhet etter utroskap, og at dette ofte utspiller seg som sjalusi. Sjalusien kommer gjerne fra faktiske hendelser, og det er viktig å ha forståelse for at dette er noe som tar tid å jobbe seg gjennom.

Men sjalusien kan bli overdreven ved at den varer over lengre tid og kommer av situasjoner som ikke har noe med utroskapen å gjøre. Da kan det tære på tilliten man prøver å bygge opp i forholdet. Repål nevner da noen kritiske spørsmål man kan stille seg selv, for å snu de negative tankene og følelsene:

– Er det konkrete hendelser som utløser sjalusien nå?
– Er det noe partneren din kan gjøre for å hjelpe deg, og å redusere følelsen du har av sjalusi?
– Det er ok å være sjalusi etter å ha opplevd utroskap, men hva er grunnlaget for sjalusien som er her og nå?

5. Vurder å få hjelp til å bygge opp tilliten igjen
For å takle utroskap, og å bygge forholdet opp på nytt, så er det viktig å være kritisk til egne tanker og følelser. Psykolog og forsker ved NTNU, Leif Edward Ottesen Kennair, understreker at «følelsene våre er ofte hensiktsmessige, men det gjør dem ikke til en kilde til sannhet». Det kan derfor ofte hjelpe å ha noen som ser situasjonen objektivt, og kan guide dere som par gjennom en utfordrende periode.

Komme over utroskap

Forhold etter utroskap – Er det mulig å komme over det?

Ikke alle par vil overleve utroskap, og for noen er den beste løsningen å gå hver til sitt. Det er uansett viktig at begge parter aksepterer at utroskapen skjedde, for så å jobbe seg gjennom hendelsen individuelt.  Det er fort gjort å ta med seg slike hendelser inn i nye forhold. Derfor er det viktig å bearbeide situasjonen for å unngå at den påvirker fremtidige relasjoner. Vi har tidligere skrevet om hvordan å bli kvitt sjalusi. Her forklarer vi ulike typer sjalusi og hvordan dette kan påvirke deg og forholdene du er i.

Som vi ser i artikkelen her, så kan det likevel være mulig å fortsette et forhold etter utroskap. Men det vil kreve tid, arbeid, tålmodighet og kommunikasjon. I tillegg til refleksjon og evaluering av egne tanker og handlinger.

Den som ble bedratt må klare å legge det bak seg. Samtidig må begge parter klare å kjenne seg verdsatt igjen, og sammen må dere bygge opp tilliten brikke for brikke.

Les mer om parterapi

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten