Hersketeknikker i parforhold, og hvordan takle dem

Hersketeknikker i parforhold, og hvordan takle dem

Hersketeknikker brukes for å kontrollere eller ydmyke den andre, og kan brukes i de fleste sosiale sammenhenger. Det har vært vanlig å snakke om hersketeknikker brukt på arbeidsplassen, men vi finner de også brukt i sosiale relasjoner. I denne artikkelen skal vi se på hersketeknikker brukt i parforhold.

Hva er hersketeknikk

Begrepet «hersketeknikk» ble kjent i 1945 av filosofen og psykologen Ingjald Nissen. Han skrev boken «Psykopatens diktatur» om psykologien bak Nazi-overtaket av Tyskland ved andre verdenskrig.

Det er allikevel ikke bare i slike ekstreme tilfeller at man kan finne bruk av hersketeknikker. I 1979 la Professor Berit Ås frem fem vanlige hersketeknikker hun mente ble brukt til å kontrollere og å få makt over kvinner. Disse er dessverre like aktuelle i dag, og vi kan identifisere dem også i relasjoner og forhold.

Berit Ås’ hersketeknikker:

1. Usynliggjøring
2. Latterliggjøring
3. Tilbakeholdelse av informasjon
4. Fordømmelse uansett hva du gjør
5. Påføring av skyld og skam

Det er i ettertid også lagt til flere, og det dukker stadig opp nye ettersom det er mer fokus på dette i media.

Hersketeknikker er ofte brukt for å oppnå kontroll over en annen. Hersketeknikker i parforhold kan både bli brukt bevisst og ubevisst. Fellesnevneren for de ulike teknikkene er at de blir brukt for å nå samme mål: Kontroll.

Eksempler på bruk av hersketeknikker:

– Å vise et tydelig negativt kroppsspråk når man snakker med sin partner. Det kan være å himle med øyner, sukke, eller virke utålmodig. Personen sender da ut signaler om at dette er kjedelig eller uinteressant å høre på. Den som snakker kan da ende opp med å føle seg dum og plagsom, eller kjenne på lav selvtillit både i og utenfor forholdet.

– Å blande sak og person. Dette kan være en måte å manipulere partnerens følelser på. Personangrep eller frekke eller nedlatende kommentarer kan også være med på å trykke ned selvfølelsen til mottaker, mens den som sier det føler seg mer ovenpå.

– Å overse partneren sin i sosiale settinger eller hjemme. I sosiale settinger kan dette blant annet føre til en følelse av latterliggjøring, mens hjemme kan det føles sårende og vondt å ikke bli sett eller inkludert.

– Gi skyldfølelse, eller bevisst manipulere følelsene på andre måter. I et parforhold kjenner man hverandre godt. Man skaper intimitet og nærhet når man er sårbare med hverandre og når man åpner seg opp for hverandre. Dette kan da bli misbrukt ved at man spiller på sårbarheten til partneren sin, eller bevisst kommenterer ting man vet sårer.

Les mer om parterapi

Hersketeknikker i parforhold

Hva ligger bak hersketeknikken?

For å håndtere hersketeknikk, kan det hjelpe å vite hva som ligger bak. Førsteamanuensis ved Høyskolen i Kristiania, Helene Tronstad Moe, forklarer at hersketeknikker ofte blir brukt når man føler seg truet, usikker eller for å markere egen verdi.

Dette kan være i diskusjoner hvor en ser at partneren holder på å vinne, og man har gått tom for saklige argumenter. For noen kan dette føles flaut og truende for selvtilliten og makten man gjerne vil ha. Da er hersketeknikk en måte å snu situasjonen på.

Er man usikker på seg selv, og føler seg dum eller mindreverdig (ubevisst eller bevisst), så kan det være en forsvarsmekanisme å få partneren til å føle det samme om seg selv. Man skyver usikkerheten over på partneren, og kan dermed føle på en kortvarig følelse av makt.

Er man klar over at man driver med hersketeknikker, kan det være hjelpsomt å gå til roten av problemet. Kanskje det er selvtillit, usikkerhet eller dårlig selvfølelse som trigger frem hersketeknikken. Dette kan det gå an å jobbe med, og det er mulig å finne andre måter å føle på selvtillit og egenverdi.

Hvordan håndtere hersketeknikker i parforhold?

Sigrid Sollund skrev i 2017 en bok om hersketeknikker. Hun understreker at det først og fremst er viktig å være oppmerksom på dem. Når du vet hvilke hersketeknikker som finnes er det lettere å se dem når de blir tatt i bruk. På den måten vet du hva som skjer, og det er lettere å holde hodet kaldt.

Førsteamanuensis ved Høyskolen i Kristiania, Helene Tronstad Moe, støtter opp om dette punktet i sin artikkel om temaet. Hun understreker at man ikke skal la seg psyke ut. Det er viktig å huske på at personen som benytter hersketeknikker kanskje sliter med selvtilliten selv. Det er derfor ikke personlig rettet mot deg.

En måte å håndtere hersketeknikk på, er å prøve å snu situasjonen. Om du gjenkjenner bruken av hersketeknikker hos partneren din når dere snakker sammen, prøv å hold deg rolig og saklig. Kanskje til og med si noe hyggelig til partneren din. Da har du ikke gitt den reaksjonen som var forventet eller kanskje ønsket i det øyeblikket. Etter hvert kan det hende partneren din ser at det ikke nytter å prøve å kontrollere deg, nettopp fordi du ikke gir den reaksjonen som forventes.

Kommunikasjon er viktig

Det kan også være lurt å snakke om måten dere kommuniserer på. Det kan være vanskelig å konfrontere noen med at de utøver hersketeknikker, så det er viktig å holde seg rolig og vennlig. Den som utøver hersketeknikker er ikke alltid selv klar over det, og dermed er det viktig å trå varsomt.

En måte å starte en slik samtale på, er å rolig spørre hva partneren mente med å himle med øynene når du snakket. En annen måte er å forklare at du ikke føler deg så bra når partneren din bruker ord som er vanskelige å forstå, eller at du kjenner det sårer når du føler deg oversett.

hvordan takler hersketeknikk i parforhold

Så, hvordan takle hersketeknikker?

Her er en liste som kort oppsummerer hvordan vi kan takle hersketeknikker når vi møter dem:

1. Lær om ulike hersketeknikker, og øv deg på å gjenkjenne dem
2. Vit at det er en grunn til at vedkommende utøver dem, og at det ikke er personlig rettet mot deg.
3. Prøv å snu situasjonen og ikke la deg trigge av kommentarer eller blikk.
4. Prøv å snakk med partneren din og fortell hvordan det føles for deg.

Vi har tidligere skrevet om hvor viktig kommunikasjon er for forholdet, men det er ikke alltid like enkelt å vite hvordan man skal gå frem. Man kan prøve seg litt frem på egenhånd, men det er også mulig å få hjelp i form av terapi for å håndtere hersketeknikker i parforholdet. Terapivakten tilbyr både individuell terapi og parterapi.

Kunnskap, forståelse og kommunikasjon er derfor nøkkelpunkter for å håndtere bruken av hersketeknikker i parforhold.

Les mer om parterapi

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten