Seksualitet – seksuell orientering og selvaksept

Seksualitet – seksuell orientering og selvaksept

Seksualitet og seksuell identitet kan være et følsomt tema. Mange er usikre på hvilken seksuell orientering, eller seksuell legning som det også kalles, de har og lurer på hvordan de skal identifisere seg. Men hva er seksualitet? Og er man virkelig nødt til å identifisere seg med enten det ene eller det andre?

Seksualiteten kan endre seg over tid. Din seksuelle orientering vil kanskje ikke være den samme når du er 18 år som når du er 42. Det er vanlig at den stadig er i forandring og ulike lyster kan komme til ulike tider. Men kanskje du også sitter med spørsmål som; er jeg homofil, bifil eller kanskje panfil? Eller lurer på hva disse begrepene egentlig betyr?

Det kan være mange følelser i sving mens du utforsker og er på søken etter din egen seksualitet. I tiden hvor du er usikker på hva du egentlig føler, kan det være vanskelig å forstå hvem du er og hva eller hvem du liker. Du vil kanskje oppleve utfordringer med selvaksept, kanskje også aksept fra de du har rundt deg. Mange kan derfor oppleve det som svært utfordrende å “komme ut av skapet”. Det kan være både ovenfor venner, familie, på arbeidsplassen eller overfor andre mennesker i livet ditt.

La oss se nærmere på hva seksualitet og seksuell identitet er. Vi skal også forklare forskjellen på panfil og bifil, samt se på andre begreper som kan være oppklarende når det gjelder seksualitet.

Hva er seksualitet?

Seksualitet og seksuell orientering beskriver hvordan du selv velger å identifisere deg. Det er alltid du selv som bestemmer over din egen seksualitet, og det er dermed du selv som velger hvilke begreper du ønsker å bruke om din seksuelle identitet. Noen ønsker ikke å bruke bestemte begreper i det hele tatt, det er også opp til deg.

Det hele dreier seg om dine lyster og fantasier, hvem du er tiltrukket av eller hva du er tiltrukket av. Samtidig handler det om hvordan man ser på seg selv i sammenheng med hvem man ønsker å dele livet sitt med. Det vil si hvem du ønsker å skape minner med, som for eksempel ferier og høytider, hvem du ønsker å bo med og stifte familie med. Disse valgene forklarer din seksuelle orientering.

Som en stor del av din identitet vil seksualiteten din være en del av deg hele livet.

Men det vil ikke si at den kommer til å være lik hele tiden. Som det meste annet i livet, vil også din seksuelle orientering forandre seg. Den vil stadig være i utvikling. Ditt følelsesregister kan endre seg i ulike retninger gjennom livet, og mange erfarer at det de opplever i dag, vil være annerledes om noen år. Du har all mulig rett og lov til å føle det du føler til akkurat den tiden i livet det skjer.

Seksuelle identiteter

Det finnes en rekke begreper som kan forklare mange av de ulike seksuelle identitetene. Noen virker kanskje ganske like, mens andre har en mer tydelig definisjon. La oss ta en titt:

  • Panfil – en som tiltrekkes av alle typer kjønn og legger vekt på at det finnes flere enn to kjønn
  • Lesbisk – begrep brukt om kvinner som tiltrekkes av og forelsker seg i kvinner
  • Bifil – en person som både tiltrekkes av og forelsker seg i forskjellige kjønn
  • Homoseksuell – samlebetegnelse om mennesker som tiltrekkes av andre med samme kjønn som en selv
  • Heterofil – gutter som tiltrekkes av jenter, og jenter som tiltrekkes av gutter
  • Skeiv – samlebetegnelse på seksuelle orienteringer som er utenfor samfunnets heterofile norm

 

I tillegg til disse begrepene finnes det også flere andre ord som ofte brukes om seksuelle identiteter. Dette kan blant annet være ord som homo, homse, lesbe eller gay.

Hvilket ord du velger å bruke om din egen identitet er helt opp til deg selv. Og ingen andre har rett eller lov til å plassere deg innenfor den ene eller den andre kategorien, med mindre det skjer med ditt samtykke. Med det sagt, så trenger man ikke nødvendigvis å definere seg som enten det ene eller det andre. Det er fordi din seksuelle orientering, som forklart over, kan være flytende gjennom hele livet ditt og vil forandre seg i takt med deg, samt tid og sted.

Få hjelp med selvaksept og seksuell identitet

Seksualitet: seksuell identitet og selvaksept

Selvaksept og seksualitet

For noen kan det være forvirrende med følelser som stadig er i endring. Fordi du er i utvikling som menneske og fordi du stadig møter nye mennesker i løpet av livet, er det helt naturlig at dine følelser og tiltrekning også er dynamisk. Dette er helt normalt og du er ikke alene om å føle på denne måten.

Det kan likevel være sårt og vanskelig for mange å snakke om disse temaene. Ikke minst kan det være utfordrende å akseptere følelsene sine og sin seksuelle orientering. Da er det viktig at du er ærlig med deg selv og erkjenner at følelsene du har er ekte. Du skal ikke behøve å gå rundt og undertrykke følelsene dine og den du er. Selvaksept handler om å akseptere alle sidene ved seg selv og omfavne de til det fulle. Og de aller fleste opplever en enorm lettelse og lykke etter en slik erkjennelse.

Tross det synes mange det kan være skummelt å bryte med heteronormen. Da er det viktig å vite at denne normen kun er en pekepinn på hvilken seksuelle orientering hovedparten av samfunnets befolkning har. Den sier absolutt ingenting om at det ene er mer riktig enn det andre.

Du er den du er, og du er mer enn bra nok som du er.

Å komme ut av skapet

Det finnes ikke et fasitsvar på hvordan komme-ut-prosessen kan være for den enkelte. Å komme ut for foreldrene eller vennene sine kan for mange oppleves som krevende. Og spesielt overfor de som står en nærest. I likhet med å erkjenne følelsene overfor seg selv, opplever heldigvis mange lettelse i slike situasjoner. Å fortelle dine nærmeste hva som er riktig for deg og hvordan du føler det, er en viktig del av å kunne leve livet ditt akkuat som du ønsker å leve det.

Til tross for at det har skjedd store endringer til det positive i samfunnet vårt, er det mange utfordringer igjen. Fremdeles er det mange som opplever at det er for vanskelig å bli boende på hjemstedet sitt, og flytter til større byer. Slike seksuelle flyktninger er eksempel på at vi har et godt stykke igjen før den reelle likestillingen er på plass, og alle kan få leve livet sitt slik de ønsker.

For noen vil det kanskje være ubehagelig å i det hele tatt snakke om det de føler nettopp på grunn av stigma så mange møter. Men uten å snakke om det, vil du aldri heller kunne leve livet som akkurat den du er. Heldigvis finnes det hjelp å få dersom du har behov for støtte underveis i komme-ut-prosessen. Det kan være godt med råd og tips fra utenforstående eller fra noen som har vært gjennom det samme.

Uansett hvordan din situasjon ser ut nå og du kanskje ikke har det helt greit til enhver tid – vit at det finnes hjelp. Hjelpen er aldri lenger unna enn en telefonsamtale for alle som søker støtte.

Hvordan ta kontakt?

Hvis du trenger noen å snakke med, finnes det flere interesseorganisasjoner du kan kontakte. Informasjon og støtte kan du hente her:

Helseutvalget (tjeneste for skeive voksne mennesker) – 23 35 72 00
Skeiv verden (interessegruppe for LHBTIQ+ med minoritetsbakgrunn) – 950 93 293
Ungdomstelefonen (anonym tjeneste for og av ungdom) – 400 00 777
FRI (organisasjon som arbeider for skeives rettigheter) – 23 10 39 39
Sex og samfunn (snakk med helsepersonell om seksualitet, seksuell helse og kjønnsidentitet) – 22 99 39 00

Hos oss kan du også enkelt snakke med en terapeut over nett. Eller så kan vi komme hjem til deg for en privat samtale i din egen stue. Du trenger derfor ikke forlate hjemmet ditt og kan føle deg komfortabel akkurat der du er. Ta kontakt i dag for støtte og råd.

Få hjelp med selvaksept og seksuell identitet

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten