Hvordan takle angstanfall og bør du oppsøke behandling?

Hvordan takle angstanfall og bør du oppsøke behandling?

Hvordan kan du egentlig takle et angstanfall? Hva gjør man når et anfall inntreffer? Hvilken behandling fungerer og bør du egentlig oppsøke behandling?

Her kan du lese mer om hvordan et angstanfall kan forsårsakes av stress, enten på jobb eller privat. Vi forklarer også hvordan dette plutselig kan oppstå uten grunn, til og med om natten. Det kan for eksempel være et akutt angstanfall med store mengder gråt. Eller et anfall med kort varighet.

Alle opplever dette ulikt og for noen fungerer det kanskje med medisin som del av behandlingen. Behandling gjennom samtaleterapi vil derimot også behandle årsakene som fører til anfallene. Les videre for å finne ut mer om angstanfall.

Stress kan være årsaken til angstanfall

Stress og angst henger ofte sammen. Følelsen av å være stresset blir påført av faktorer utenfra. Dette er faktorer du ikke alltid kan kontrollere. Når du blir utsatt for store mengder stress over lengre tid, kan dette føre til angst og at du opplever angstanfall. Det kan for eksempel være stress på jobb, tidsklemma som gjør at hverdagen ikke går opp eller store omveltninger i livet.

Angst er derimot noe som kommer innenfra. Når belastningen utenfra blir såpass stor at det påvirker ditt indre liv, kan altså stress i seg selv være årsaken til utviklingen av angst og utløse angstanfall.

Angstanfallene kan da oppstå helt uten grunn. Det kan være mens du er på jobb, om natten, mens du er i et selskap, er på trening eller annet. Men hvordan kan du enklest takle et akutt angstanfall? La oss se på nettopp dette.

Hvordan takle angstanfall?

Hva gjør man når et angstanfall inntreffer?

Det finnes metoder for hvordan du enklest kan takle et angstanfall. Det som er fint å minne seg selv på mens det pågår er at slike anfall går over. De kan ha en varighet på alt fra et par til 30 minutter. Anfallene går over av seg selv, men det kan være hjelpsomt for deg å vite hvordan du skal takle dette. Her er noen tips:

  • Behold roen. Panikkanfall er ikke farlige og de vil til slutt gå over, selv om det faktisk kan føles ut som om du skal dø der og da.
  • Få fokuset over på noe annet. Dersom du for eksempel er på jobb, bør du forsøke å holde fokus på det du holdt på med da anfallet inntraff.
  • Merk deg de kroppslige reaksjonene og aksepter de. Dette kan være gråt, hjertebank, svimmelhet, overdreven svetting eller annet. Forstå at de ikke er farlige og at dette er helt normale reaksjoner.
  • Tillat deg selv en pause etter anfallet. Angstanfall kan tappe deg helt for energi. Derfor er det viktig at du tar en pause i etterkant for å samle nye krefter.
  • Ikke kvi deg for å oppsøke samme sted eller situasjon senere. Dette er viktig for å lære hjernen til å forstå at det ikke er noen reell fare som førte til anfallet.

 

Bør du oppsøke hjelp?

Anfall er veldig ubehagelige og kan virke svært hemmende i hverdagen. Spesielt dersom du opplever opptil flere angstanfall om dagen eller i uken. Da er det som regel noe annet som ikke helt stemmer i livet ditt. Uansett hvor mange anfall du opplever, bør du oppsøk hjelp for å lære hvordan du kan takle disse.

I Terapivakten har vi god erfaring med å hjelpe folk med angst og de som lider av angstanfall. Vi kan hjelpe deg med å finne gode metoder for å takle anfallene. Vårt fokus er på å behandle de bakenforliggende årsakene til at de i utgangspunktet oppstår. Som regel er denne lidelsen forbundet med andre pyskiske lidelser, som vi da også legger vekt på å behandle.

Du fortjener en hverdag uten frykt for at panikkanfall skal oppstå og som er styrt av lidelsen. Oppsøk hjelp i dag.

Bestill en Online flex samtale til kun 850,-

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten