Å miste et barn – hvordan takle sorgen?

Å miste et barn – hvordan takle sorgen?

Å miste et barn er trolig den største tragedien man kan utsettes for i livet.

Når et barn dør, vil sorgen over å miste et barn være med deg livet ut.

Den kan være like stor enten du har mistet et barn i ulykke, et barn i magen eller et voksent barn.

Livet vil gå videre, men hvordan takle hverdagen og sorgen når barn dør?

Å miste et barn i magen

Sorgen over å miste et barn i magen kan være minst like stor som å miste et fullvokst barn.

Kanskje du som mor føler skyld for at det gikk galt? Da må du huske at det svært sjeldent er noe du har gjort som førte til ulykken.

Du føler deg kanskje spesielt knyttet til barnet som har begynt å vokse i magen. Det er ikke sikkert andre klarer å forstå sorgen du bærer på, noe som kan føles ensomt.

Derfor er det viktig at du åpner deg om det du føler. Det er kun ved å gjøre det at du kan få støtten og hjelpen du trenger gjennom den tunge tiden.

Når barn dør i ulykke

Ulykker kan skje. De kan ramme hvem som helst.

Men å miste et barn i ulykke kan føles ekstra tungt. Det skjer brått og plutselig, og kan være en brutal påkjenning for selv de sterkeste familier.

Det kan i ettertid også føre til traumer, dersom sorgen ikke blir bearbeidet. Dette gjelder spesielt dersom du selv var til stede da ulykken inntraff.

I en slik tung tid er det viktig å holde sammen og skape rom for å sørge.

Samtidig er det viktig å ikke se etter noen å skylde på. Dette vil kun føre til at situasjonen blir enda verre og føles enda mer håpløs.

Forsøk heller å sette ord på det du føler, enn å lete etter en syndebukk. Ta et valg på hvor du skal rette ditt fokus og din energi.

Det kan hende du selv også føler stor skyld og at sinnet bygger seg opp. Det er helt normalt å føle dette ved tap av barn.

Da gjelder det å forløse disse følelsene og finne måter å leve med sorgen på.

Få hjelp med å takle sorg når et barn dør

Å miste et barn - hvordan takle sorgen?

Tapet av et voksent barn

Selv om dine barn er blitt voksne, vil de kanskje alltid være dine små i egne øyne. Å miste et voksent barn vil derfor alltid være vanskelig å takle.

Noen har kanskje havnet på en feil sti i livet, som har ført til dødsfall.

Situasjonen kan også være spesielt vanskelig dersom de selv hadde barn.

Når en slik ulykke blir tilfellet er det viktig at familien holder sammen og tar vare på hverandre.

Selv om du har mistet ditt eget barn, vil det fortsatt være andre der som du kan dele sorgen med, da alle vil føle et like stort savn.

Det kan hjelpe å tilbringe tid sammen og dele gode minner. Det viktigste er at dere kommuniserer deres følelser og søker støtte hos hverandre.

Sorg er individuelt

Det finnes et sett med 4 vanlige sorgfaser mange går gjennom når de opplever sorg.

Det vil ikke dermed si at alle går gjennom disse fasene i et fast mønster.

Alle vil oppleve sorg individuelt, og det er ikke noe unormalt med deg dersom du ikke går gjennom disse fasene. Det er viktig at du tar ting i ditt eget tempo og lar følelsene som kommer få plass til å være der.

Ikke skyv de unna eller forsøk å fornekte det du føler. Det kan få svært negative utfall i ettertid, dersom du ikke får utløp for sorgen du bærer på.

I verste tilfelle kan alvorlig sorg føre til depresjon.

Hold sammen gjennom sorgen

Når man rammes av sorg etter tap av barn, er det viktig at man takler sorgen sammen.

Den store gleden barnet skapte i livene deres, blir erstattet med tomhet og fortvilelse.

Sorgen kan ved visse tilfeller føre til en splittelse mellom deg og din partner fordi følelsene et slikt tap medfører kan være svært overveldende og ekstremt vanskelig å takle.

Kanskje dere mangler forståelse for hverandres helt ulike måter å sørge på?

Eller at den ene begraver seg i arbeid eller annet for å skyve vekk de vonde følelsene?

Dette kan gjøre vondt til verre.

Derfor er det viktig å snakke sammen og åpne seg om sitt indre liv. Din partner kan ikke forstå dersom han eller hun ikke vet.

Det viktigste dere gjør når barn dør er å opprettholde kommunikasjonen, nemlig prate og lytte.

Snakk sammen, være åpen om hva dere føler og støtt hverandre gjennom den tunge tiden.

Samtidig er det viktig at du gir rom for at din partner får sørget på den måten som faller han eller hun naturlig.

Når sorgen tar overhånd

Det kan hende dere føler dere sitter fast i sorgen og trenger hjelp med å komme dere videre.

Da er det viktig å oppsøke terapi i tide, før alvorlige konsekvenser rammer familien.

Våre terapeuter kan hjelpe deg individuelt eller gjennom par- eller familieterapi.

Med bred kunnskap og erfaring på området, hjelper vi dere med å takle sorgen over å miste et barn på en sunn måte.

Få hjelp med å takle sorg når et barn dør

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten