Hvordan få et bedre forhold til kjæresten?

Hopp til et tema i artikkelen:

Hvordan få et bedre forhold til kjæresten?

Hvordan få et bedre forhold til kjæresten? Dette er et spørsmål mange lurer på.

Noen ganger opplever man en krise i forholdet. Kanskje føler du at en lykkelig fremtid med din kjære blitt til en fjern drøm? Kanskje dere til og med har vurdert å gå fra hverandre, men funnet ut at dere jo er veldig glad i hverandre og ønsker å få det til å fungere?

Men hvordan kan man redde et skrantende forhold? Heldigvis finnes det løsninger og teknikker man kan prøve. Les våre tips om hva dere kan gjøre for å få forholdet til å fungere.

Et parforhold i krise

I 2018 ble det til sammen tatt ut like mange separasjoner og skilsmisser som det ble inngått ekteskap. Noe av grunnen kan være at folk ikke klarer å takle en krise i forholdet.

Alle parforhold vil gå gjennom mindre eller større kriser. Det er en vanlig del av å være i et forhold. Hvordan man takler disse krisene vil i stor grad avgjøre om forholdet vil klare seg.

En travel hverdag kan føre til krise
Hverdagen består av mange ulike deler. Ofte har man et helt eget liv på jobb enn man har på fritiden. Dette er i og for seg sunt, så lenge man klarer å balansere delene likt og prioritere de delene som er viktigst.

For at et forhold skal fungere, er det nødt til å bli prioritert. Dersom man hele tiden neglisjerer forholdet, vil det dessverre ikke vare lenge.

Når man hele tiden bruker mesteparten av tiden på jobb eller fritidsaktiviteter som ikke involverer partneren sin, kan dette føre til krise i forholdet.

Et parforhold kan også havne i krise på grunn av stor mangel på kommunikasjon eller intimitet i parforholdet. Som regel blir det mangel på disse delene i forholdet når man ikke aktivt jobber for at forholdet skal fungere.

Mine, dine og våre barn
Det er ikke bare jobb og fritid som kan være en utfordring for forholdet. Det kan også være vanskelig å sjonglere familielivet og samtidig få kjæresteforholdet til å fungere når det er mange å ta hensyn til. Familien kan bestå av både dine, mine og våre barn. Da kan det til tider være vanskelig å få kabalen til å gå opp.

Det kan fort bli uenigheter i forhold til blant annet oppdragelse, grensesetting, konsekvenser eller hva som er tillat og ikke. En årsak til dette er at man har forskjellige måter å se ting på og selv har hatt ulike oppvekster.

Men en årsak kan også være at settingen rundt sine egne biologiske barn er mer følsom enn den andre sine barn. Dette kan virkelig tære på forholdet mellom deg og din partner.

En krise kan også oppstå når familien utvides og nye tilskudd kommer til. Hverdagen blir helt forandret og det kan hende man vier all sin oppmerksomhet til barnet, mens man glemmer hverandre og kjæresteforholdet midt oppe i det hele.

Ulike grunner til kriser
Det kan være en haug av andre grunner til at krise i parforholdet oppstår enn de som er nevnt over. Hvert forhold er unikt. Dette kan for eksempel være dersom det skulle oppstå akutt og alvorlig sykdom, når man skal vurdere fremtiden til forholdet eller dersom en av partene bærer med seg vonde minner som holder de igjen fra å hengi seg til forholdet.

Uansett hva grunnen er, finnes det metoder som kan hjelpe dere med å løse krisen. Dette kan også helpe dere med å finne ut hvordan få et bedre forhold til kjæresten. Les videre for å finne ut hvordan dere kan takle et parforhold i krise.

Les mer om parterapi

Hvordan få et bedre forhold til kjæresten?

Hvordan få et bedre forhold
Her bryter vi det hele ned til fem unike deler du/dere kan jobbe med for å forsøke å redde det skrantende forholdet. Ved noen tilfeller vil det være noe du som enkeltperson kan jobbe med, mens dere ved andre tilfeller kan arbeide sammen for å få et bedre forhold.

1. Ha rett innstilling
Noen ganger kan en krise i forholdet oppstå fordi man irriterer seg over ting partneren sier eller gjør. Eller kanskje det handler om noe han eller hun ikke gjør. Kanskje du skulle ønske din partner var bedre på å gjøre husarbeid eller handle på vei hjem fra jobb.

Det du må tenke på er at dette kanskje ikke alltid er noe partneren selv er interessert i å gjøre noe med. Dersom du har forsøkt å ta det opp med din partner, men han eller hun ikke ønsker å endre seg på disse områdene, er du nødt til å slutte å irritere deg over det for å redde forholdet.

Det du i stedet kan gjøre er å fokusere på tingene du faktisk kan kontrollere. Da vil du få det mye bedre, noe som også vil reflekteres i forholdet. Det handler i bunn og grunn om å akseptere og godta alle delene ved sin partner for å redde et forhold i krise. Du velger også selv om du skal holde fokuset på ting du synes er negativt eller ting du synes er positivt.

2. Behandle hverandre som bestevenner
Det høres kanskje ut som en klisjé, men dette er en av hemmelighetene bak lykkelige parforhold. Din kjæreste skal være din beste venn og din nærmeste allierte. Når dere skaper et sterkt og trygt vennskap i tillegg til å være kjærester og elskere, vil dere styrke forholdet på alle plan.

Ta dere tid til å gjøre morsomme ting sammen og bli kjent på et dypere nivå. Når forelskelsen tar slutt, er det viktig at man har bygd opp en solid og trygg kjærlighet med sin partner. Da er det igjen viktig at man kjenner sin partner på alle plan og har en dyp forståelse av hans eller hennes person.

3. Legg vekt på kommunikasjonen
Kommunikasjon er et nøkkelelement for å få et forhold til å fungere godt. Når et forhold er i krise, er det spesielt viktig å utøve god kommunikasjon. Men hvordan få et bedre forhold til kjæresten gjennom kommunikasjon?

Det gjelder å først og fremst å ta seg tid til å snakke sammen. Det er enkelt å skyve problemene unna. Dette løser dessverre ingenting. Dere må gå aktivt inn for å takle krisen sammen. Da er det viktig at dere lytter til hverandre og samtidig er åpne om deres følelser og tanker.

God kommunikasjon er også spesielt viktig for å løse tidsklemma mange befinner seg i, som ofte fører til at parforhold havner i krise. Kommunikasjon og planlegging blir da nøkkelelementer for å bevare det gode kjæresteforholdet.

4. Forsøk å finne igjen de kjærlige følelsene
For å forsøke å redde forholdet, kan det være svært nyttig å gå litt tilbake i tid. Sammen kan dere reise tilbake til tiden dere møttes og var nyforelsket. Mimre tilbake til de gode dagene. Forsøk å hente frem igjen følelsene du kjente den gangen.

Kanskje dere til og med kan reise tilbake til steder dere dro til i begynnelsen av forholdet. Eller dra på den første restauranten dere var på sammen? Eller bare se en film dere første gang så sammen.

5. Ha en klar arbeidsfordeling
Dersom problemene i parforholdet skyldes at den ene føler han eller hun gjør alt i hjemmet, finnes det en enkel løsning på problemet. Nemlig å fordele arbeidsoppgavene. Da er det viktig å også forplikte seg til å gjennomføre de.

Dette vil være en enkel løsning på hvordan dere kan få forholdet til å fungere bedre. Ved å fordele oppgavene vil begge bidra og jobbe aktivt sammen for at dere skal redde det skrantende forholdet.

Parforhold i krise kan reddes med parterapi

Noen ganger kan redningen være parterapi. En erfaren samlivsterapeut kan hjelpe dere med å se løsninger på krisene som dere selv kanskje overser. Hos Terapivakten kan dere sammen oppsøke parterapi, eller så kan du også få individuell terapi.

Ved mange tilfeller vil det kjennes godt å snakke med en utenforstående part som kan se ting med friske øyne. Ta kontakt i dag for å få hjelp med å få et bedre forhold til kjæresten.

Les mer om parterapi