Shoppingavhengighet – symptomer og test på kjøpetrang

Shoppingavhengighet – symptomer og test på kjøpetrang

Shoppingavhengighet vil si at en person shopper tvangsmessig og føler at han eller hun har mistet kontrollen over handlingene sine. Det finnes flere typer shoppingavhengige:

 • Shoppingavhengige som tvangsmessig shopper når de føler følelsesmessig stress
 • Shoppingavhengige som alltid jakter på trofeer og ser etter den perfekte tingen
 • Shoppingavhengige som ønsker å skape en identitet som er knyttet til storhet og det å “flashe” med tingene sine
 • Tilbudssøkere som kjøper ting de egentlig ikke trenger, men som gjør det likevel fordi tingene er på salg
 • Bulemiske shoppingavhengige som spinner i en ”spiral” av det å kjøpe eller returnere varene

Hva skaper shoppingavhengighet?

Noen personer utvikler kjøpetrang fordi de blir avhengig av effekten som skapes i hjernen når de shopper. Når de er ute og kjøper nye ting, slipper hjernen ut endorfiner og dopamin i belønningssystemet i hjernen. Dette gir dem en følelse av lykke, motivasjon, glede og lettelse, samtidig som det også skaper en form for identitet. Disse følelsene er så sterke at de over tid skaper avhengighet. Vi har ikke tall på hvor mange som lider av shoppingavhengighet, men vi vet at problemet er meget stort.

TA TESTEN: ER DU SHOPPINGAVHENGIG?

Symptomer på shoppingavhengighet

I noen tilfeller kan det være vanskelig å si om du eller din partner har kjøpetrang. Mange elsker jo å shoppe og mange bruker alt for mye penger når de driver med en slik aktivitet. Det som er viktig å notere seg er at om du er ute å shopper en gang i blant, vil ikke det nødvendigvis bety at du er shoppingavhengig. Likevel finnes det flere kjennetegn og symptomer på shoppingavhengighet.

 • En shoppingavhengig bruker ofte mer penger enn den egentlig har råd til og mister kontrollen over hvor mye de shopper.
 • Akkurat som med annen avhengighet, så vil de som er shoppingavhengige forsøke å skjule sin avhengighet fra pårørende eller partner. Dersom du er en som gjemmer regninger for kredittkort, ting du har kjøpt eller kvitteringer fra din partner, vil det mest sannsynlig bety at du er shoppingavhengig.
 • I noen tilfeller vil en shoppingavhengig lyve om sin avhengighet og flere elementer i avhengigheten. En som er shoppingavhengig vil for eksempel kanskje innrømme at han eller hun har vært ute å shoppet, men lyver om hvor mye penger de faktisk har brukt.

Emosjonelle symptomer på shoppingavhengighet:

 • Shopper som en reaksjon av å føle seg sint eller deprimert
 • Shopper for å føle mindre skyld etter forrige gang de overshoppet
 • Relasjon til partner er problematisk fordi en shopper for mye

Shoppingavhengighet

De kortsiktige og langsiktige konsekvensene av shoppingavhengighet

De kortsiktige effektene av shoppingavhengighet kan være positive for deg. Det er likevel slik at følelsene kan være blandet med at du også føler angst og skyldfølelse. I de fleste tilfeller vil angsten og skyldfølelsen dra deg tilbake til kjøpesentrene for å handle mer. Disse langsiktige effektene av shoppingavhengighet kan variere i intensitet og omfang.

Mange shoppingavhengige opplever økonomiske problemer, kriser og de får mye gjeld som de ikke klarer å håndtere. I mange tilfeller maksimerer de sine kredittkort og søker derfor nye kredittkort, for å forsøke å gjøre opp for gjelden de har pådratt seg på de andre kortene. De tar også ofte opp mer lån i form av forbrukslån eller flere lån på huset.

Om du er shoppingavhengig, vil det også påføre ditt forhold en enorm belastning. Du kan ende opp med separasjon eller skilsmisse, og distansere deg fra dine foreldre, barn eller ektefellen din. Total isolasjon fra dine nærmeste kan føre til at du blir ensom.

Test – sjekk om du er avhengig

Om du fortsatt lurer på om du er shoppingavhengig eller ikke, kan du finne ut dette ved å svare ærlig på følgende spørsmål:

 • Shopper du når du er sint eller skuffet?
 • Har ditt overforbruk skapt problemer i livet ditt?
 • Har du konflikter med din ektefelle/partner på grunn av ditt behov for å shoppe?
 • Føler du en form for eufori eller angst når du shopper?
 • Føler du at du akkurat har gjort noe vilt eller farlig etter at du har shoppet?
 • Føler du skyldfølelse eller er du flau over det du har gjort etter at du har shoppet?
 • Shopper du ofte ting som du ender opp med å aldri bruke eller ha på deg?
 • Tenker du på penger det meste av tiden?

Om du kan kjenner deg igjen i flere av de nevnte spørsmålene, er neste spørsmål: hva ønsker du å gjøre med problemet? Vi har god erfaring med å hjelpe personer som føler de er shoppingavhengige, så du må gjerne ta kontakt hvis du ønsker å snakke med en av terapeutene våre.

Få behandling på nett

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten