Cannabis – hva er det og kan man bli avhengig?

Cannabis – hva er det og kan man bli avhengig?

Studier har påvist en klar sammenheng mellom kronisk bruk av Cannabis og mentale helseutfordringer, som angst, depresjon og selvmordstanker

Fakta om Cannabis

Marihuana kommer fra Cannabisplanten. Stoffet ser ut som brune eller grønne tørkede blader, stengel eller frø eller en grå blanding av begge deler. Marihuana blir blandet inn i rulletobakk (Joint) og den kan også røykes gjennom tobakkpipe eller vannpipe (Bong). Noen brukere åpner sigaretter, tar ut innholdet og blander (Mekker) dette med Marihuana. Marihuana går under mange navn og har flere slengord: Gress, dope, pot, weed, boom, tjall, grønt, cannabis og ganja.

Lyst å styrke dine kunnskaper om tegn og symptomer på rusmisbruk? Ta vårt uforpliktende gratiskurs! Du får kursvideo i din mail ved påmelding:

Gratiskurs i 5 vanlige tegn på rusmisbruk

Kan man bli avhengig av Cannabis?

Langvarig bruk av dette stoffet er avhengighetskapende og kan lede til avhengighet, tvangsmessig russøkende adferd og misbruk på tross av kjente negative effekter! Personer som har brukt stoffet over lang tid forteller at de opplever angst, depresjon, nedsatt apetitt, søvnvansker, irritabilitet og et sterkt sug etter stoffet som en del av abstinensen. Mange brukere av stoffet er ikke klar over de negative effektene marihuana har på lungene. Marihuana inneholder 50-70% mer kreftfremkallende hydrokarboner enn det tobakk inneholder. Brukere trekker pusten som regel dypere og holder stoffet lengre i lungene, enn hva vanlige tobakkrøykere gjør. Dette øker risikoen for å utsette lungene for kreftfremkallende røyk.

Hvordan kan Cannabis påvirke en psykisk lidelse?

Flere studier har påvist at det er en assosiasjon mellom kronisk Cannabisbruk (avhengighet), økt angst, depresjon, selvmordstanker og schizofreni. Noen av disse studiene har påvist at debutalder øker sårbarheten til å få problemer senere i livet. Kronisk Cannabisbruk, særlig i ung alder, vil være en markør for å få psykiske utfordringer, dette inkluderer avhengighet. Bruk av Cannabis i ung alder kan stamme fra blant annet miljø, oppvekst, eller stress og vold i nære relasjoner. Dersom man har med seg emosjonelle trauma (Sår) fra oppvekst og miljø, vil det være en økt risiko for å utvikle kronisk avhengighet og psykiske lidelser.

En «tommelfingerregel» det kan være lurt å huske på:

Når effekten/funksjonen til et hvert rusmiddel er sterkere/bedre enn hva og hvordan man normalt føler seg, er risikoen for å utvikle avhengighet alltid høy

Hvordan påvirker Cannabis hjernen?

Hovedsubstansen som er aktiv i Cannabis heter delta 9 tetrahydrocannabiol. Fellesbetegnelsen for denne heter THC. Røyken fra stoffet føres raskt ned i lungene og inn i blodstrømmen. Kjemikaliet som trenger inn i blodet ledes raskt videre til hjernen og til andre organer i hele kroppen. THC påvirker spesifikke reseptorer i hjernen. Disse kalles cannabinoidreseptorer. Når THC får kontakt med disse reseptorene fyrer de av en mengde cellereaksjoner som gjør at brukeren opplever en følelse av rus. Forskning gjort på hjernen til langvarige brukere av dette stoffet, viser lik endring i hjernen som ved langvarig bruk av andre rusmiddler. Langvarig bruk av Cannabis kan lede til avhengighet; noe som betyr tvangsmessig russøkende adferd og misbruk selv om dette skader individet, familiemedlemmer, prestasjon på skole og andre aktiviteter.

Kan avhengighet av Cannabis behandles?

JA! Selv om det ikke finnes noe medisiner som kan behandle avhengighet av stoffet, så finnes flere behandlingssteder som behandler lidelsen. En behandling bør inneholde nedtrapping, tilbakefalls-forebyggende adferdsterapi, gruppe- og individualterapi samt familieterapi.

Les mer om vårt tilbud for rusbehandling her. Vi tilbyr diskret og tidsbesparende behandling fra egen stue. Ta kontakt i dag for mer informasjon.

Bestill rådgivning samtale til kun 495,-

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten