Heroin – hva er det og kan heroinavhengighet behandles?

Heroin – hva er det og kan heroinavhengighet behandles?

Den typiske heroinavhengige behøver ikke nødvendigvis være personen man forbinder med gata og plata. En som sliter med heroinavhengighet kan faktisk være en person som har hatt en god oppvekst og som også er en suksessfull profesjonell.

Her kan du lese mer om heroin og hvordan det påvirker hjernen, kroppen og psykiske lidelser. Les videre for å finne ut mer.

Hva er heroin?

Heroin er et meget høyt avhengighetsskapende illegalt rusmiddel. Stoffet er et derivat av opiumplanten og er det rusmiddelet som blir mest brukt i opiatkategorien. Stoffet øker følelsen av glede og lykke, samtidig som det reduserer smerte ved at det erstatter naturlige endorfiner med en enda sterkere smertestillende substans.

Etter den opprinnelige ruseffekten (Rush), opplever rusmisbrukere rød hud, tørrhet i munnen, samtidig som ben og armer oppleves som tunge. Symptomer som kvalme, oppkast, døsighet og ekstrem kløe forekommer også. Hjertefunksjon og åndedrett blir kraftig redusert, noe som ofte fører til død.

Selv om rent heroin er vanlig, så er stoffet man kjøper på gaten gjerne blandet ut med andre giftige stoffer. Dette kan være strychine eller andre livsfarlige stoffer. Fordi brukere ikke kjenner til styrken eller renheten på stoffet og heller ikke om stoffet er blandet ut med andre giftige stoffer, så er faren for dødelig overdose alltid tilstede. (Fra: DSM-IV)

Meld deg på vårt GRATISKURS i 5 vanlige tegn på rusmisbruk

Hvordan påvirker heroinmisbruk psykiske lidelser?

Stoffet påvirker sentralnervesystemet og mentale funksjoner blir overskygget. Dette maskerer eller ligner på psykiske lidelser.

En studierapport fra Australia i 2002 påviste at rusavhengighet og psykiske lidelser var en av de viktigste årsakene til økende selvmord og overdoser. Kilde: Melbourne Division of General Practice. 2002. Relationships between mental health, personal circumstances and drug use in young Victorian heroin users.

Narkotika-utløste dødsfall i Norge

Her i Norge ble det registrert 282 narkotikautløste dødsfall i 2016. Andelen kvinner blant de avdøde (31%) var noe høyere enn årene før (25 % i 2011-2015) Kilde: Narkotikautløste dødsfall i Norge 2016

Selv om heroin ikke er den hyppigste årsaken til dødsfallene i 2016, velger vi likevel og nevne at den hyppigste årsaken er i opiatkategorien av legale legemidler. Dette er slike som Oxycontin, morfin og kodein, som alle er i den samme kategorien som heroin. Det finnes ellers lite rapporter på hvordan heroin påvirker psykiske lidelser i Norge.

Hvordan påvirker heroin hjernen?

Når stoffet strømmer inn i hjernen, omdannes stoffet til morfin. Morfin binder seg til reseptorer som heter opioidreseptorer. Disse reseptorene finnes i flere områder i hjernen (også i kroppen), og påvirker særlig de persepsjoner som styrer smerte og belønning. Opioidreseptorer finnes også i hjernestammen og er viktig for automatiske prosesser som er kritiske for livet. Eksempelvis for åndedrett og blodtrykk, samt hjertefunksjon. Heroinoverdoser involverer ofte undertrykt åndedrett.

Kan heroinavhengighet behandles?

JA, men det er viktig å vite at detox eller nedtrapping KUN er begynnelsen av en behandling og at selve behandlingen må etterfølges rett etter medisinsk seponering. Det er da et godt strukturert ettervern er essensielt for å hindre tilbakefall.

Les mer om vårt tilbud for rusbehandling her. Vi tilbyr diskret og tidsbesparende behandling fra egen stue. Ta kontakt i dag for mer informasjon.

BESTILL VEILEDNINGSAMTALE FOR KUN 495,-

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring🙏🏻
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!🙌
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! 🙏
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten