Heroin – hva er det og kan heroinavhengighet behandles?

Jul 16, 2018 | Rus og avhengighet

“Den typiske heroinavhengige behøver ikke nødvendigvis være personen man forbinder med gata og plata. En som sliter med heroinavhengighet kan faktisk være en person som har hatt en god oppvekst og som også er en suksessfull profesjonell”

Hva er heroin?

Heroin er et meget høyt avhengighetsskapende illegalt rusmiddel. Stoffet er et derivat av opiumplanten og er det rusmiddelet som blir mest brukt i opiatkategorien. Stoffet øker følelsen av glede og lykke, samtidig som det reduserer smerte ved at det erstatter naturlige endorfiner med en enda sterkere smertestillende substans.

Etter den opprinnelige ruseffekten (Rush), opplever rusmisbrukere rød hud, tørrhet i munnen, samtidig som ben og armer oppleves som tunge. Symptomer som kvalme, oppkast, døsighet og ekstrem kløe forekommer også. Hjertefunksjon og åndedrett blir kraftig redusert, noe som ofte fører til død.

Selv om rent heroin er vanlig, så er stoffet man kjøper på gaten gjerne blandet ut med andre giftige stoffer. Dette kan være strychine eller andre livsfarlige stoffer. Fordi brukere ikke kjenner til styrken eller renheten på stoffet og heller ikke om stoffet er blandet ut med andre giftige stoffer, så er faren for dødelig overdose alltid tilstede. (Fra: DSM-IV)

Hvordan påvirker heroinmisbruk psykiske lidelser?

Stoffet påvirker sentralnervesystemet og mentale funksjoner blir overskygget. Dette maskerer eller ligner på psykiske lidelser.

En studierapport fra Australia i 2002 påviste at rusavhengighet og psykiske lidelser var en av de viktigste årsakene til økende selvmord og overdoser. Kilde: Melbourne Division of General Practice. 2002. Relationships between mental health, personal circumstances and drug use in young Victorian heroin users.

Narkotika-utløste dødsfall i Norge

Her i Norge ble det registrert 282 narkotikautløste dødsfall i 2016. Andelen kvinner blant de avdøde (31%) var noe høyere enn årene før (25 % i 2011-2015) Kilde: Narkotikautløste dødsfall i Norge 2016

Selv om heroin ikke er den hyppigste årsaken til dødsfallene i 2016, velger vi likevel og nevne at den hyppigste årsaken er i opiatkategorien av legale legemidler. Dette er slike som Oxycontin, morfin og kodein, som alle er i den samme kategorien som heroin. Det finnes ellers lite rapporter på hvordan heroin påvirker psykiske lidelser i Norge.

Hvordan påvirker heroin hjernen?

Når stoffet strømmer inn i hjernen, omdannes stoffet til morfin. Morfin binder seg til reseptorer som heter opioidreseptorer. Disse reseptorene finnes i flere områder i hjernen (også i kroppen), og påvirker særlig de persepsjoner som styrer smerte og belønning. Opioidreseptorer finnes også i hjernestammen og er viktig for automatiske prosesser som er kritiske for livet. Eksempelvis for åndedrett og blodtrykk, samt hjertefunksjon. Heroinoverdoser involverer ofte undertrykt åndedrett.

Kan heroinavhengighet behandles?

JA, men det er viktig å vite at detox eller nedtrapping KUN er begynnelsen av en behandling og at selve behandlingen må etterfølges rett etter medisinsk seponering. Det er da et godt strukturert ettervern er essensielt for å hindre tilbakefall.

 

Relaterte artikler:

Meld deg på nyhetsbrevet

Få en månedelig oppdatering med de seneste nyhetene, blogginnleggene og informasjon om aktuelle tilbud.
* obligatorisk
E-postformat
Krysse for alle måter du ønsker at vi kontakter deg på.
Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på lenken lengst ned i våre e-postmeldinger.
 

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Les i vår blogg

Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold

Det kan være vanskelig å finne frem til hemmelighetene bak et lykkelig parforhold. Noen ganger føles det kanskje som om du og din utvalgte lever på to forskjellige planeter. Men da er det viktig å vite at alle forhold går gjennom oppturer og nedturer. Det som avgjør...