Min personlige historie om rusutløst psykose

Min personlige historie om rusutløst psykose

Å være fanget i rusen blir et mareritt man alt for ofte ikke våkner av. Veien ut av dette helvete kan for de fleste være lang og hard og man trenger hjelp for å komme videre. Derfor er det svært viktig å forebygge at barn og unge ikke havner i dette utføre. Dessverre viser forskning at stress i barndommen gjør barn mer utsatt for rusmisbruk og ikke minst, rusutløst psykose. Dette er noe jeg har personlig erfart og jeg ønsker å dele en slik hendelse med dere. Kanskje kjenner du deg igjen i min historie, eller kanskje du kjenner igjen noen andre? Del gjerne din historie med meg ([email protected]), og om du ønsker det, så kan jeg hjelpe deg videre.

Hva er rusutløst psykose?

Introduksjonen av rusmidler inn i kroppen gjør hjernen stresset. Dette kommer på toppen av stresset som allerede er tilstede i kroppen. Kroppen havner i en større ubalanse, med både indre stress og stress skapt av rusmidlene. Rusutløst psykose oppleves forskjellig fra person til person. Behandlingen er noe annerledes enn ved psykisk psykose ettersom du også må kjempe med å få kontroll på avhengigheten og bli substansfri. Rusmidlene må ut av kroppen for at hjernen og kroppen skal komme i balanse igjen.

Bestill time for rusbehandling

Min rusutløste psykose

Jeg overlevde min første rusutløste psykose som en relativt ung mann. Dette var naturlig nok en svært skremmende opplevelse, så skremmende at jeg lenge ikke kunne snakke om den til andre. Mer av min historie fortsetter etter filmen….

Dessverre var ikke denne episoden i seg selv nok til at jeg etter hvert og på ny søkte ny rusopplevelse. Jeg ble etter hvert  kronisk avhengig av sterkere stoffer og opplevde flere rusutløste psykoser. Flere ganger gikk det å langt at jeg måtte gjenopplives etter å ha tatt overdose.

Redningen var at andre engasjerte seg

Fanget i rusen, var jeg ikke i stand til å se en vei ut. Jeg hadde mange ganger forsøkt å slutte på egenhånd uten å lykkes.  For å være helt ærlig, ønsket jeg heller ikke å komme ut til slutt…Jeg ønsket faktisk bare å dø. De undertrykte følelsene av skam, angst, lav selvtillit, usikkerhet, og redsel for å slutte i tillegg til stresset fra barndommen og nåtiden ble drevet bort av rusen. Substansene jeg tok og rusen disse gav meg, ble det viktigste i livet mitt og til slutt ble livet mitt helt umulig å mestre. Jeg levde faktisk for å ruse meg, og ruset meg for å leve. Jeg slet ut mine nærmeste som naturligvis i flere år hadde levd med et enormt stress inni seg. Stress preget av frykt, sorg, bekymring, dårlig samvittighet og skyldfølelse satte sine spor på mine nærmeste. Søvnløse netter og at tankene deres kun var opptatt av meg, preget livet til min familie og fikk konsekvenser for dem på et sosialt, økonomisk, arbeidsmessig, psykisk og emosjonelt plan. Til slutt satte de foten ned å stilte meg et ultimatum…. 

Min vei ut av rusavhengighet

Min behandling startet med en rusutløst psykose som tvang mine nærmeste rundt meg til å tilkalle politiet. Det var når jeg virkelig forstod at mine nærmeste denne gangen mente alvor med sitt ultimatum i kombinasjon med smerten av å ruse seg at jeg virkelig nådde min ”BUNN”.Slik begynte min kamp om et bedre liv som skulle gjør det mulig for meg holde meg rusfri. Til sammen måtte jeg gjennom 3 innleggelser, før jeg endelig fikk et håp om hva jeg behøvde å gjør for å skape meg et bedre liv for å holde meg rusfri. Jeg var heldig som fikk riktig behandling på riktig tid, møtte brukererfarne terapeuter som virkelig ”så meg og gjennom meg” og klarte å nå inn på de rette plassene. Viktigst av alt var at jeg fikk verktøy til å mestre livet på en helt ny måte, og det gjorde også min familie. I dag har jeg vært rusfri (alkohol inkludert) i mer enn 14 år. Dette er takket være min kontaktperson i kommunen som på mange måter reddet livet mitt. Jeg fikk til slutt reise på en behandling som var resultatorientert og hadde et veletablert ettervern som min familie også kunne delta i.

Mitt ønske om å hjelpe andre

Etter flere år som rusfri, bestemte jeg meg for å ta en utdannelse innen rus og avhengighet psykologi og en videreutdannelse i behandling av utviklingstrauma. Jeg ønsket å hjelpe andre gjennom min personlige og nå min faglige erfaring. I dag jobber jeg med familier, unge og voksne for å forebygge rus, psykiske og emosjonelle lidelser.

Tidlig intervensjon

Vi trenger å komme inn på et tidligere tidspunkt i familien og de unges liv for å hjelpe dem alle til å bearbeide sine utfordringer. Tidlig intervensjon kan i mange tilfeller lede til samhold og livsglede i stedet for ensomhet, frykt og relasjonsproblemer for å ikke snakke om rus og psykiske problemer. Min  faglige erfaring er at det ikke er så lett å komme i kontakt med de rette personene som kan hjelpe. Etter flere år som behandler oppdaget jeg et behov som det ikke fantes en god nok løsning på. De som kom i behandling, hadde gått i sin smerte og rusavhengighet så alt for lenge. Det var smerten og konsekvensene som hadde fått dem til å forsøke å gjøre noe med problemet de hadde. Pårørende var ofte en ”Glemt” gruppe, som med sin smerte ble så alt for alene i hjelpe apparatet.

Terapivakten som en løsning

Derfor etablerte jeg Terapivakten. Målet med Terapivakten er få hjelpe familier og enkelt individer som sliter på en mest mulig diskre og rask måte som overhode er mulig. Jeg mener at det er viktig å gi rask behandling i trygge omgivelser slik som hjemme hos familier som sliter. Jeg tror også at om det hadde fantes et konsept som Terapivakten når jeg var liten, så er det ikke sikkert det hadde gått så ille for verken meg eller mine nærmeste.

En referanse fra pårørende

Min familie trengte plutselig rask hjelp, da vår sønn sist sommer slet psykisk med sosial angst og tvangsmessigheter. Vi kontakten Terapivakten og opplevde å bli møtt på en trygg og god måte. Fra første stund ble jeg og min familie tatt på alvor og prosessen raskt satt i gang. Vår sønn fikk hjelp i løpet av få dager. Vår behandler var faglig dyktig og møtte opp hos oss med omsorg og empati. Vi som pårørende ble ivaretatt på en svært god måte. Vi vil med takknemlighet få takke Terapivakten og på det varmeste anbefale dem til andre som trenger hjelp. Det er virkelig en trygghet å vite at Terapivakten er der ved akutte behov.

Aud – Psykiatrisk sykepleier

Til slutt en liten oppfordring
Jeg håper at min historie kan hjelpe deg eller dere videre og behøver du å snakke med en av oss, så kan du bare ringe oss på 64809092 eller sende oss en mail: [email protected] Jeg blir selvfølgelig veldig glad om du deler denne artikkelen videre med andre. ”Sharing is Caring”

Få privat og hjemmebasert behandling av rusproblemer

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten