Å lære leve med kronisk sykdom

Å lære leve med kronisk sykdom

Med et stadig bedre helsevesen har vi opplevd en økende levetid i Norge. Samtidig opplever vi økende grad av kronisk sykdom. Det dokumenteres stadig en økning av autoimmune sykdommer; revmatisme, hashimotos og MS og muskel-og-skjelett lidelser som fibromyalgi. Mange opplever også mange vage symptomer uten en klar diagnose. Fra fastlegen får du informasjon om det somatiske, men kanskje ikke så mye om hvordan du skal forholde deg til sykdommen når den griper inn i hverdagen.

Som kronisk syk er det høye krav til å mestre egen hverdag. Ikke bare det å håndtere symptomer på sykdom, men også å leve et godt liv innenfor de rammene man har. I tillegg opplever flere å bli mistenkeliggjort fordi sykdommen ikke synes. Å lære seg selvmedfølelse og gode mestringsstrategier i møte med sykdommen og de psykososiale utfordringene som følger med kan utgjøre en stor forskjell.

Etter diagnosen

Det er ingen fasit på hvordan man skal reagere når man får en diagnose som kronisk syk. Det er vanlig å kjenne på en sorg over å ha mistet sin egen helse, og gå igjennom en sorgprosess, bli frustrert og sint for at sykdommen har rammet, eller rett og slett bli lettet for å endelig ha fått et svar på hva som er galt. Andre igjen reagerer ikke spesielt sterkt. Mennesker er forskjellige. Likevel er det slik at kronisk sykdom vil påvirke hverdagen på en eller flere måter. Ikke bare for en selv men også de man har rundt seg.

Få hjelp med å lære å leve med kronisk sykdom

Få hjelp med å lære å leve med kronisk sykdom

Kronisk sykdom som ikke synes

Deler av symptombildet til kronisk syke er usynlige symptomer som utmattelse og smerte, som kan komme brått eller snikende. Avhengig av sykdomsfase kan det variere hvor invaderende sykdommen er. Selv om man kjenner seg selv godt kan sykdomsbildet endre seg og skape nye utfordringer. For de som ikke lever med kronisk sykdom selv, er det vanskelig å forestille seg hvordan det er. I perioder kan det gå bra, i andre perioder vil ikke kroppen samarbeide.

Kanskje er det spesielt utfordrende når en god periode brått blir til en dårlig. Planer som var lagt må endres på kort varsel, og følelsen av å ikke fungere i hverdagen forsterkes. Dette går ikke bare utover en selv, men også familie og venner. Det kan være sårt og påvirke sosiale relasjoner. Mange opplever en mistenkeliggjøring fra andre om hvor alvorlig sykdommen egentlig er.

Kunnskap og samtale rundt kronisk sykdom

Åpenhet om kronisk sykdom kan hjelpe andre med å forstå, men du har ikke plikt til å dele alt om sykdommen din. Kanskje sliter du selv med å forstå og mestre det som skjer med deg? Kronisk sykdom kan snu livet på hodet, og det er ikke rart det kan være vanskelig å orientere seg. Kunnskap om egen sykdom er ofte gull verdt. Dessverre er det lett å bli overveldet av all informasjon som finnes, spesielt når du nettopp har fått diagnosen. Jo mer du selv vet, jo lettere er det å kommunisere hvordan du har det.

Ta ting i ditt eget tempo, og vær kildekritisk. Kunnskap kan du finne hos fastlegen din, hos interesseorganisasjoner og på nett. I tillegg til informasjon om selve sykdommen, er det viktig med informasjon om hvordan psyken blir påvirket av å leve med kronisk sykdom. Det er viktig å kunne møte seg selv med selvmedfølelse i sykdomsfaser og å vite hvordan du kan ivareta din egen emosjonelle helse.

Mestring

Når man lever med kronisk sykdom, er det ikke nok å kunne leve med hvordan du har det her og nå. Vel så viktig er det å kunne håndtere den mentale belastningen at sykdomsbildet kan endre seg, og vite hva man kan gjøre for å håndtere usikkerhet i møte med egen fremtid. Å opprettholde en positiv selvfølelse når hverdagen er vanskelig, krever trening. Du er ikke sykdommen din, men du må likevel leve med den.

Kanskje hindrer den kroniske sykdommen deg i å være så aktiv som du ønsker. Kanskje har du måttet redusere arbeidstiden din, eller slutte helt i jobben. Aktiviteter du tidligere fant glede i tapper deg for energi, og du må gjøre beinharde prioriteringer. Å få hverdagen til å gå opp er en prøvelse. Det er ikke alltid lett å godta at livet man ønsker å leve ikke er det livet man har. Sliter du med å forsone deg med hvordan ting er, og føler du mister kontrollen over hverdagen og tankene? Da kan kanskje terapi hjelpe deg.

Gjennom terapi kan du lære å forstå deg selv og dine reaksjoner bedre. Du kan også lære teknikker for å bedre håndtere hverdagen din som kronisk syk.

Kontakt oss

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten