Å lære leve med kronisk sykdom

Å lære leve med kronisk sykdom

Med et stadig bedre helsevesen har vi opplevd en økende levetid i Norge. Samtidig opplever vi økende grad av kronisk sykdom. Det dokumenteres stadig en økning av autoimmune sykdommer; revmatisme, hashimotos og MS og muskel-og-skjelett lidelser som fibromyalgi. Mange opplever også mange vage symptomer uten en klar diagnose. Fra fastlegen får du informasjon om det somatiske, men kanskje ikke så mye om hvordan du skal forholde deg til sykdommen når den griper inn i hverdagen.

Som kronisk syk er det høye krav til å mestre egen hverdag. Ikke bare det å håndtere symptomer på sykdom, men også å leve et godt liv innenfor de rammene man har. I tillegg opplever flere å bli mistenkeliggjort fordi sykdommen ikke synes. Å lære seg selvmedfølelse og gode mestringsstrategier i møte med sykdommen og de psykososiale utfordringene som følger med kan utgjøre en stor forskjell.

Etter diagnosen

Det er ingen fasit på hvordan man skal reagere når man får en diagnose som kronisk syk. Det er vanlig å kjenne på en sorg over å ha mistet sin egen helse, og gå igjennom en sorgprosess, bli frustrert og sint for at sykdommen har rammet, eller rett og slett bli lettet for å endelig ha fått et svar på hva som er galt. Andre igjen reagerer ikke spesielt sterkt. Mennesker er forskjellige. Likevel er det slik at kronisk sykdom vil påvirke hverdagen på en eller flere måter. Ikke bare for en selv men også de man har rundt seg.

Få hjelp med å lære å leve med kronisk sykdom

Få hjelp med å lære å leve med kronisk sykdom

Kronisk sykdom som ikke synes

Deler av symptombildet til kronisk syke er usynlige symptomer som utmattelse og smerte, som kan komme brått eller snikende. Avhengig av sykdomsfase kan det variere hvor invaderende sykdommen er. Selv om man kjenner seg selv godt kan sykdomsbildet endre seg og skape nye utfordringer. For de som ikke lever med kronisk sykdom selv, er det vanskelig å forestille seg hvordan det er. I perioder kan det gå bra, i andre perioder vil ikke kroppen samarbeide.

Kanskje er det spesielt utfordrende når en god periode brått blir til en dårlig. Planer som var lagt må endres på kort varsel, og følelsen av å ikke fungere i hverdagen forsterkes. Dette går ikke bare utover en selv, men også familie og venner. Det kan være sårt og påvirke sosiale relasjoner. Mange opplever en mistenkeliggjøring fra andre om hvor alvorlig sykdommen egentlig er.

Kunnskap og samtale rundt kronisk sykdom

Åpenhet om kronisk sykdom kan hjelpe andre med å forstå, men du har ikke plikt til å dele alt om sykdommen din. Kanskje sliter du selv med å forstå og mestre det som skjer med deg? Kronisk sykdom kan snu livet på hodet, og det er ikke rart det kan være vanskelig å orientere seg. Kunnskap om egen sykdom er ofte gull verdt. Dessverre er det lett å bli overveldet av all informasjon som finnes, spesielt når du nettopp har fått diagnosen. Jo mer du selv vet, jo lettere er det å kommunisere hvordan du har det.

Ta ting i ditt eget tempo, og vær kildekritisk. Kunnskap kan du finne hos fastlegen din, hos interesseorganisasjoner og på nett. I tillegg til informasjon om selve sykdommen, er det viktig med informasjon om hvordan psyken blir påvirket av å leve med kronisk sykdom. Det er viktig å kunne møte seg selv med selvmedfølelse i sykdomsfaser og å vite hvordan du kan ivareta din egen emosjonelle helse.

Mestring

Når man lever med kronisk sykdom, er det ikke nok å kunne leve med hvordan du har det her og nå. Vel så viktig er det å kunne håndtere den mentale belastningen at sykdomsbildet kan endre seg, og vite hva man kan gjøre for å håndtere usikkerhet i møte med egen fremtid. Å opprettholde en positiv selvfølelse når hverdagen er vanskelig, krever trening. Du er ikke sykdommen din, men du må likevel leve med den.

Kanskje hindrer den kroniske sykdommen deg i å være så aktiv som du ønsker. Kanskje har du måttet redusere arbeidstiden din, eller slutte helt i jobben. Aktiviteter du tidligere fant glede i tapper deg for energi, og du må gjøre beinharde prioriteringer. Å få hverdagen til å gå opp er en prøvelse. Det er ikke alltid lett å godta at livet man ønsker å leve ikke er det livet man har. Sliter du med å forsone deg med hvordan ting er, og føler du mister kontrollen over hverdagen og tankene? Da kan kanskje terapi hjelpe deg.

Gjennom terapi kan du lære å forstå deg selv og dine reaksjoner bedre. Du kan også lære teknikker for å bedre håndtere hverdagen din som kronisk syk.

Kontakt oss

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten