Manglende intimitet i parforholdet

Manglende intimitet i parforholdet

Intimitet blir ofte brukt i sammenheng med fysisk intimitet i et parforhold. Men for å kunne forstå hva manglende intimitet i parforholdet egentlig innebærer, er det viktig å ha en dypere forståelse av intimitet i seg selv. Definisjonen på intimitet som beskrevet av Store Norske Leksikon: “Intimitet, inderlighet, fortrolighet, fortrolig vennskap; handling, opptreden som man bare tillater seg overfor sine fortrolige.” Intimitet er derfor mye mer enn bare fysisk intimitet. Det innebærer hvordan vi på et dypere plan tilnærmer oss vår partner, og samspillet der imellom.

Med denne artikkelen ønsker vi å tilby innsikt inn i hvilke faktorer som sammen danner grunnlaget for intimitet i parforhold. Vi ønsker også å gi noen retningslinjer for hvordan manglende intimitet kan løses.

Er manglende intimitet et resultat av fortiden?

Mennesker utvikler personlige erfaringer og egenskaper basert på et mangfold faktorer inkludert oppvekst og nærmiljø. Dette er også tilfelle når vi snakker om hvordan vi opplever intimitet. Noen kan opplever derfor intimitetsproblemer på grunn av opplevelser fra oppveksten.

Ved å åpent snakke om tidligere familie- og venneforhold kan vi begynne å forstå grunnleggende trekk ved vår personlighet og hvordan dette spiller inn når vi nærmer oss andre mennesker. Mangel på intimitet er ikke nødvendigvis et resultat av fortiden alene, men fortiden gir oss et mye klarere bilde av mennesket som opplever mangelen på intimitet.

Hvilken rolle spiller intimitet i parforhold?

Intimitet handler ikke kun om det fysiske. Det er nemlig også handlingen som kobler to mennesker sammen på et dypt følelsesmessig plan gjennom kommunikasjon.

Ove Andre Remme, Gründer og Daglig leder for Terapivakten

Manglende intimitet i parforholdet er et tydelig tegn på mangel på kommunikasjon. At to parter skal føle seg trygge nok til å dele intime følelser og sensitiv informasjon er nødvendig for å skape et funksjonelt forhold. Intimitet er derfor nøkkelen til et fungerende forhold.

Bestill time for individuell behandling

Mangel på intimitet i parforholdet

Opplever menn og kvinner intimitet forskjellig?

Det er like mange opplevelser av intimitet som det finnes mennesker på jorden. Det er likevel et populært synspunkt at kvinner trenger trygghet på et følelsesmessig plan før de opplever friheten til trygghet på et fysisk nivå. Motsatte egenskaper påføres den mannlige rollen i forholdet, noe som igjen leder til en gjenkjennelig duell. Kan det stemme? Det kan ligge mye sannhet i antagelser og erfaringer. Likevel hindrer slike antagelser oss ofte fra å lære vår partner å kjenne på et personlig plan.

Det som er viktig å ta utgangspunkt i, er at vi alle er forskjellige. Derfor bør man gi rom for at partneren kan formidle sine faktiske opplevelser. Hvis partneren din kjenner seg igjen i det populære bildet på intimitetsforskjeller mellom menn og kvinner, så er det sannheten for dem. Vi er alle individuelle med helt personlige opplevelser av livet – også intimitet.

Hvorfor er det viktig å jobbe med intimitet i parforholdet?

Intimitet i et parforhold er viktig for begge individer, men hvordan kan det oppnås? Når vi tenker på intimitet, tenker vi gjerne på fysisk intimitet. Men intimitet blir på mange måter også til gjennom kommunikasjon.

Når begge klarer å ha en forståelse for hverandre, føle empati og være hengiven til hverandre, vil det skapes intimitet gjennom kommunikasjon. Om man i tillegg oppnår å vise sårbarhet i møte med hverandre vil det også bidra til å skape en dyp intimitet.

Likevel oppleves intimitet som vanskelig eller utfordrende for mange. Dette kan ha mange årsaker som blant annet ligger i oppvekst og historie. Det leder ofte til at intimitet blir et betent tema.

Det er derfor viktig å få riktig hjelp til å bearbeide historien. Deretter må man trene på både å kommunisere ens egne behov og følelser, og å lytte til sin partners følelser og behov. I samtaler med en terapeut kan dere enklere finne gode verktøy for å bedre kommunikasjonen i parforholdet.

Gjennom parterapi kan dere sammen komme frem hva dere kan gjøre for å oppnå større grad av intimitet i parforholdet.

Bestill time for individuell behandling

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten