Destruktiv atferd hos ungdom – hvordan takle foreldrerollen?

Destruktiv atferd hos ungdom – hvordan takle foreldrerollen?

Det vil kun gjøre ting verre når foreldre muliggjør negativ atferd hos ungdom. Å lære hva muliggjøring er og hvilke konsekvenser det kan gi, er første skritt på å endre slik atferd av foreldre, men det er også det vanskeligste å gjennomføre.

Noe av det som kan være aller vanskeligst for foreldre er å ikke forsøke å redde barnet eller det voksne barnet, fra destruktiv adferd som leder de ned i en spiral av selvdestruktiv atferd, slik som å misbruke rusmidler og alkohol.

Har du lyst å få styrket dine mistanker på om en ungdom kan misbruke rusmidler? Da kan du helt uforpliktende melde deg på dette gratiskurset:

Gratiskurs i 5 vanlige tegn på rusmisbruk

Som foreldre ønsker vi å kunne redde barna våre fra hjertesorg, trauma og konsekvenser. Men vi som foreldre må huske at når vi rydder opp i konsekvensene og på den måten fratar barnet å kjenne på de naturlige konsekvensene selv, så fratar vi dem også ansvaret og muligheten til å lære av sine konsekvenser. Dette gjelder særlig for ungdommer som misbruker rusmidler.

I tillegg vil man forlenge eller opprettholde den destruktive atferden, nettopp fordi barnet slipper å kjenne på smerten av konsekvensene sine. Det gjør at man legger til rette for at problemet kan fortsette. Om det ikke finnes noen konsekvenser, hvorfor skal de da slutte å ruse seg?

Muliggjøring betyr å legge til rette for fortsatt bruk

En gang satt jeg i en behandlingsgruppe med ungdommer som var innlagt for rusproblematikk. Jeg spurte ungdommene hva de hadde gjort om de ikke hadde fått noen konsekvenser for sin destruktive rusatferd. Absolutt alle fortalte at de virkelig likte å bruke rusmidler, og hadde fortsatt om de ikke hadde fått konsekvenser. Noen sa også at de ønsket å fortsette å ruse seg etter de var ferdig i behandling, selv om disse allerede hadde fått en del konsekvenser i forhold til familiære, det juridiske systemet og mentaliteten.

Konsekvenser av muliggjørende atferd

1. Hjelper barna dine å fortsette sin destruktive rusatferd istedet for å hjelpe dem på vei mot tilfriskning

2. Risikerer ekteskapsproblemer eller samlivsproblemer om partneren ikke ønsker å fortsette med å muliggjøre

3. Mister relasjon til de andre barna, fordi du er fullstendig fraværende i din opptatthet av å redde ditt rusavhengige barn

4. Destruktiv atferd på de andre barna utvikler seg fordi de blir neglisjert av ovennevnte punkter

5. Fortsette å låne penger med full visshet om at pengene kan gå til rusmidler og at ditt barn i verste fall kan DØ

6. Muliggjøring betyr også at du ikke har tillit til at barnet ditt tar sine egne valg

7. Ignorerer venner og bekjente fordi du er preokkupert med å fikse ditt barn

8. Ignorerer det profesjonelle personer forteller deg om muliggjørende adferd og medavhengighet

9. Ødelegger din egen helse pga din egen destruktive atferd

10. Tar ikke i mot hjelp fra andre eller noe som kan hjelpe deg på veien

11. Å føle at alle er i mot deg, unntatt ditt barn som er rusavhengig (Noe som ikke er rart fordi du ikke håndterer situasjon)

12. Du fortsetter å miste ditt barn, uansett hva du gjør

Hva kan du som forelder gjøre?

1. Lær deg alt du kan finne om avhengighet, konsekvenser og muliggjørende adferd

2. Sett grenser og oppretthold de i handling – Nei betyr NEI

3. Tillatt de naturlige konsekvensene å “regne over” ditt barn

4. Ikke døm deg selv for rusmisbruket til ditt barn. Det er alltid hans eller hennes valg om de vil ruse seg eller ikke

5. Slutt med å unnskylde misbrukeren

6. Slutt med å betale regningene og husleien deres

7. Fokuser på helsen til resten av familien din

8. Fokuser på din egen fysiske og psykiske helse

9. Oppsøk foreldreveiledning eller selvhjelpsgrupper (Al-Anon)

10. Få hjelp til å finne nye mestringsstrategier

11. Involver deg i positive aktiviteter både alene og sammen med familien din

Hvordan kan Terapivakten hjelpe?

Terapivakten har terapeuter i flere fylker som bistår dere som familie gjennom hjemmebaserte terapeutiske tjenester. Vi tilbyr foreldreveiledning med en målsetning om å øke kunnskap og innsikt om utfordringen og hvordan denne påvirker ethvert enkelt familiemedlem.

Samtidig lærer vi bort nye mestringsstrategier som vil hjelpe ethvert medlem i å forholde seg til utfordringen på en ny og sunnere måte. Vi tilbyr også terapi for ungdom og møter deres barn på en arena hvor de føler seg trygge, før vi begynner å jobbe sammen mot å få til en sunnere og mer utviklende atferd samtidig som vi jobber med dere som foreldre og deres relasjon til atferden til deres barn.

Få hjelp med å takle destruktiv atferd hos ungdom

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten