Destruktiv atferd hos ungdom – hvordan takle foreldrerollen?

Destruktiv atferd hos ungdom – hvordan takle foreldrerollen?

Det vil kun gjøre ting verre når foreldre muliggjør negativ atferd hos ungdom. Å lære hva muliggjøring er og hvilke konsekvenser det kan gi, er første skritt på å endre slik atferd av foreldre, men det er også det vanskeligste å gjennomføre.

Noe av det som kan være aller vanskeligst for foreldre er å ikke forsøke å redde barnet eller det voksne barnet, fra destruktiv adferd som leder de ned i en spiral av selvdestruktiv atferd, slik som å misbruke rusmidler og alkohol.

Har du lyst å få styrket dine mistanker på om en ungdom kan misbruke rusmidler? Da kan du helt uforpliktende melde deg på dette gratiskurset:

Gratiskurs i 5 vanlige tegn på rusmisbruk

Som foreldre ønsker vi å kunne redde barna våre fra hjertesorg, trauma og konsekvenser. Men vi som foreldre må huske at når vi rydder opp i konsekvensene og på den måten fratar barnet å kjenne på de naturlige konsekvensene selv, så fratar vi dem også ansvaret og muligheten til å lære av sine konsekvenser. Dette gjelder særlig for ungdommer som misbruker rusmidler.

I tillegg vil man forlenge eller opprettholde den destruktive atferden, nettopp fordi barnet slipper å kjenne på smerten av konsekvensene sine. Det gjør at man legger til rette for at problemet kan fortsette. Om det ikke finnes noen konsekvenser, hvorfor skal de da slutte å ruse seg?

Muliggjøring betyr å legge til rette for fortsatt bruk

En gang satt jeg i en behandlingsgruppe med ungdommer som var innlagt for rusproblematikk. Jeg spurte ungdommene hva de hadde gjort om de ikke hadde fått noen konsekvenser for sin destruktive rusatferd. Absolutt alle fortalte at de virkelig likte å bruke rusmidler, og hadde fortsatt om de ikke hadde fått konsekvenser. Noen sa også at de ønsket å fortsette å ruse seg etter de var ferdig i behandling, selv om disse allerede hadde fått en del konsekvenser i forhold til familiære, det juridiske systemet og mentaliteten.

Konsekvenser av muliggjørende atferd

1. Hjelper barna dine å fortsette sin destruktive rusatferd istedet for å hjelpe dem på vei mot tilfriskning

2. Risikerer ekteskapsproblemer eller samlivsproblemer om partneren ikke ønsker å fortsette med å muliggjøre

3. Mister relasjon til de andre barna, fordi du er fullstendig fraværende i din opptatthet av å redde ditt rusavhengige barn

4. Destruktiv atferd på de andre barna utvikler seg fordi de blir neglisjert av ovennevnte punkter

5. Fortsette å låne penger med full visshet om at pengene kan gå til rusmidler og at ditt barn i verste fall kan DØ

6. Muliggjøring betyr også at du ikke har tillit til at barnet ditt tar sine egne valg

7. Ignorerer venner og bekjente fordi du er preokkupert med å fikse ditt barn

8. Ignorerer det profesjonelle personer forteller deg om muliggjørende adferd og medavhengighet

9. Ødelegger din egen helse pga din egen destruktive atferd

10. Tar ikke i mot hjelp fra andre eller noe som kan hjelpe deg på veien

11. Å føle at alle er i mot deg, unntatt ditt barn som er rusavhengig (Noe som ikke er rart fordi du ikke håndterer situasjon)

12. Du fortsetter å miste ditt barn, uansett hva du gjør

Hva kan du som forelder gjøre?

1. Lær deg alt du kan finne om avhengighet, konsekvenser og muliggjørende adferd

2. Sett grenser og oppretthold de i handling – Nei betyr NEI

3. Tillatt de naturlige konsekvensene å «regne over» ditt barn

4. Ikke døm deg selv for rusmisbruket til ditt barn. Det er alltid hans eller hennes valg om de vil ruse seg eller ikke

5. Slutt med å unnskylde misbrukeren

6. Slutt med å betale regningene og husleien deres

7. Fokuser på helsen til resten av familien din

8. Fokuser på din egen fysiske og psykiske helse

9. Oppsøk foreldreveiledning eller selvhjelpsgrupper (Al-Anon)

10. Få hjelp til å finne nye mestringsstrategier

11. Involver deg i positive aktiviteter både alene og sammen med familien din

Hvordan kan Terapivakten hjelpe?

Terapivakten har terapeuter i flere fylker som bistår dere som familie gjennom hjemmebaserte terapeutiske tjenester. Vi tilbyr foreldreveiledning med en målsetning om å øke kunnskap og innsikt om utfordringen og hvordan denne påvirker ethvert enkelt familiemedlem.

Samtidig lærer vi bort nye mestringsstrategier som vil hjelpe ethvert medlem i å forholde seg til utfordringen på en ny og sunnere måte. Vi tilbyr også terapi for ungdom og møter deres barn på en arena hvor de føler seg trygge, før vi begynner å jobbe sammen mot å få til en sunnere og mer utviklende atferd samtidig som vi jobber med dere som foreldre og deres relasjon til atferden til deres barn.

Få hjelp med å takle destruktiv atferd hos ungdom

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten

GRATIS KURS

«5 VANLIGE TEGN PÅ RUSMISBRUK»

Meld deg på vårt uforpliktende gratiskurs og lær deg 5 vanlige tegn på rusmisbruk og alkoholisme slik at du kan hjelpe å hindre at et rusmisbruk eskalerer.