Vinterdepresjon – hvordan mørket påvirker oss

Vinterdepresjon – hvordan mørket påvirker oss

Rundt 400.000 mennesker i året rammes av vinterdepresjon – en sesongavhengig stemningsforstyrrelse som påvirker oss i mørketiden.

Hvorvidt lidelsen faktisk eksisterer eller ikke er det uenigheter om og lidelsen er derfor ikke en offisiell medisinsk diagnose, men symptomene er likevel høyt relevante for de som rammes. Så hva er egentlig vinterdepresjon? Og finnes det forebyggende tiltak du kan implementere for å gjøre årstiden enklere?

Hva forårsaker vinterdepresjon

Det finnes ingen dokumentert årsak til vinterdepresjon. Men teoriene er konsekvente og leder til en naturlig forklaring som enkelt kan gi et bedre bilde rundt lidelsen. De to viktigste faktorene skyldes Melatonin og Serotonin.

Melatonin er et lysømfintlig hormon og spiller en viktig rolle i søvn og kroppens regulering av døgnrytmen. Melatonin blir skilt ut av hjernen om natten, og i større grad rundt vinterstider da mørket dominerer døgnet. Hormonet forteller kroppen vår når det er tid for å sove og skru ned på energinivået. Gjennom vinteren vil kroppen produsere langt mer melatonin, som igjen påvirker oss til å føle tretthet og mangel på energi.

Serotonin, 5-hydroxytryptamin, er en signalsubstans som hjelper til med å sende nerveimpulser mellom nervecellene. Serotonin produseres naturlig i hjernen og bidrar til reguleringen av en rekke funksjoner som for eksempel søvn, appetitt, sexlyst og humør.

Serotonin-produksjonen stimuleres av dagslys som entrer hjernen gjennom netthinnen og blir derfor betraktelig mindre ved mørke årstider. I tillegg viste en dansk undersøkelse av 34 personer hvor 11 av dem led av vinterdepresjon, at proteinet SERT, som transporterer serotonin, fjerner mer av signalstoffet om vinteren enn om sommeren.

Hva er symptomene på vinterdepresjon

I motsetning til generelle former for depresjon, er vinterdepresjon spesifikt resultat av mangel på lys. Tilstanden kan også kalles mørkedepresjon, og kjennetegnes av bestemte symptomer:

Dette er bare noen av de mest utpregede symptomene, og det er viktig å huske at det kan være store forskjeller fra person til person. 

Ove Andre Remme, daglig leder i Terapivakten, beskriver hvorfor man bør søke hjelp om symptomene blir en hindring i hverdagen: 

Når en selv merker at vinterdepresjon forminsker normal livsførsel og livsglede, så bør man ta tak i problemet for å kunne forebygge en forverrelse av lidelsen, og også at andre symptomer får fremkomme.

Ove forteller at vinterdepresjonen ofte påvirker julefeiringen:

“Julen sammen med barn og familie skal være en fin tid for alle. Dersom du sliter med symptomene en vinterdepresjon kan gi, kan det ofte påvirke de andre individene i familien. Barn i en alder av 4-12 år, er kanskje de som er mest sårbare for tilstanden foreldrene er i, og er de som lettest blir utsatt. De kan få emosjonelle sår ved at de lett tenker at det er de som er problemet. Risikoen for dette er særlig stor om kommunikasjonen i familien er mangelfull. Barna vil da ofte grue seg til jul og være mer på vakt for tilstanden til foreldrene.”

Hvem får vinterdepresjon?

I Norge regner vi med at rundt 5-10% av befolkningen lider av vinterdepresjon, som på engelsk kalles SAD (seasonal affective disorder). Dette utgjør omtrent 400.000 mennesker årlig. I tillegg finnes det de som rammes av symptomene, men av en mildere grad, noe som defineres som sub-SAD. Forskere antar at rundt 800.000 i Norge lider av sub-SAD symptomer årlig.

Det er uenigheter om hvorvidt vinterdepresjon er et medisinsk faktum eller ikke, men det finnes faktorer som tilsier at flere kan oppleve depresjonslignende symptomer på vinteren da lyset er mindre tilgjengelig. Du kan selv påvirke eget serotonin og melatonin-nivå ved å tilrettelegge for mer dagslys i hverdagen, noe som vil bidra til en bedre opplevelse av vinteren.

Det er aldri feil å snakke med noen om du føler behov for det. Ta kontakt med en god venn, et familiemedlem eller en profesjonell terapeut om du ønsker støtte, råd og veiledning.

Få behandling mot depresjon i ditt hjem

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten